Істинне положення американо-російського примирення і задум саміту з ядерної безпеки

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Відомо, що повітряна інтервенція Росії в Сирію була узгоджена зі Сполученими Штатами в підступній угоді, відповідно до якої Росія надає послуги американським інтересам в Сирії в обмін на те, що Америка заплющить очі на російську окупацію Криму і те, що відбувається на сході України... З цього можна було зрозуміти, що існує якесь політичне примирення між Росією і Америкою.

Однак останні події, а точніше - відмова Росії від участі на саміті з ядерної безпеки, який проходив під керівництвом президента Обами, і військові зіткнення між Азербайджаном за підтримки Америки і Вірменії за підтримки Росії, - всі ці дії порушують примирення. Чи можете Ви прокоментувати це?

Також хотілося запитати Вас про те, як зародилися ці саміти з ядерної безпеки. Яку мету переслідують ці саміти? Чи насправді вони приведуть до повного ядерного роззброєння? Нехай віддасть Вам Аллах благом!

Відповідь: Перше: неясне американо-російське примирення.

1 - Путін, як колишній працівник КДБ в СРСР і директор ФСБ в Росії, сильно бажає яскравої міжнародної ролі, як це йшло раніше в стосунках між СРСР і США. І тому він погодився на злочинну військову інтервенцію в Сирію, щоб прислужитися інтересам Америки через захист правління Башара, поки вона знайде потрібну йому заміну. Адже Башар мало не був повалений, а Америка злякалася того, що утворену порожнечу займуть щирі ісламські сили. Путін вважав, що через служіння американським інтересам в Сирії Америка допоможе йому вирішити проблеми, пов'язані з Україною. Однак це - одне, а те - інше! Цей крок, що Росія розпочала війну з мусульманами, обернеться для неї великою кількістю бід. І ці біди разом з проблемами України втоплять її в океані гніву і помсти мусульман. Воістину, немає ближче часу, ніж завтра. Це - з одного боку ...

З іншого боку, Путін вважав, що Америка винагородить його і піднесе роль Росії на міжнародному рівні, долучивши її до вирішення міжнародних справ. На жаль, але це - політична дурість. Бо держави, засновані на капіталістичній ідеології, не рахуються з жодною цінністю, крім вигоди, і думають лише про те, як би використовувати інших. Тому найсильніші капіталістичні держави прагнуть панувати над слабшими капіталістичними державами. Сьогодні Америка, Європа і Росія дотримуються капіталістичної ідеології. А це відрізняється від того становища, яке було раніше, коли Захід дотримувався капіталістичної ідеології, а Радянський Союз - комуністичної. Кожна з цих двох ідеологій сповідувала властиві їй цінності, між якими постійно йшла боротьба. Вони могли конкурувати один з одним і бути рівноправними партнерами. Що ж стосується наддержав, що беруть в свою основу тільки капіталізм, то панівна роль в них належить найсильнішій серед них. І вона укладає угоди з іншими капіталістичними державами тільки для реалізації своїх інтересів. А тому Америка не погодиться з тим, щоб Європа і Росія були рівноправними її партнерами, поки вони не наберуть стільки сил, скільки необхідно для того, щоб боротися з нею за вплив і рівноправне партнерство, оскільки капіталістична ідеологія будується на вигоді за принципом «левова частка належить найсильнішому».

2 - Отже, Путін прорахувався в тому, що своєю послугою американським інтересам в Сирії він доб'ється того, що Америка допоможе йому залагодити регіональні і міжнародні проблеми Росії. Це проявилося з абсолютною ясністю в двох згаданих в питанні подіях - в саміті з ядерної безпеки і в конфлікті між Азербайджаном і Вірменією.

а) Що стосується саміту з ядерної безпеки, то організатором його була Америка, яка готувала і розробляла його програму і порядок денний, навмисне ігноруючи Росію, яка є другою ядерною державою в світі. Саміт проходив з 31 березня по 1 квітня 2016 року. Америка намагалася показати, що є великою наддержавою та історичним лідером, що веде за собою всі держави світу і здатний вершити все, що йому заманеться, в будь-якій точці світу і в будь-який час. Вона не надала значення Росії при підготовці саміту і не врахувала її участі в якості другої найбільшої ядерної держави. Кремль підкреслив, що підготовка саміту не врахувала співпраці з Росією. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на питання, чому РФ не представлена на саміті, заявив: «У Москві вважають, що опрацювання питань, пов'язаних з ядерною безпекою, вимагає спільних зусиль і взаємного врахування інтересів і позицій в ході попередньої роботи. Ми ж відчували певний дефіцит взаємодії в ході попереднього опрацювання питань і тематики саміту», - не кажучи вже про провокаційну інформаційну кампанію з боку США (див.«Russia Today» за 31.03.2016).

Під час запрошення на саміт і в ході проведення його було помітно, що Америка зі зневагою, аж до приниження, відноситься до Росії, що змусило Путіна відмовитися від участі в ньому. І незважаючи на те, що причиною цього послужив той факт, що Америка проігнорувала Росію при підготовці саміту, проте, американська реакція на неучасть Путіна виявилася набагато холодніше і зневажливе, ніж відносини за часів Холодної війни. Заступник радника президента США з національної безпеки Бен Родс заявив: «Ми вважаємо, що Росія своєю відмовою від участі своєї делегації на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні на цьому тижні, в першу чергу, позбавила себе можливості. Чесно кажучи, все, що вони роблять - це ізолюють себе, не беручи участь (в подібних заходах) так, як вони це робили в минулому»(див.«Аль-Бадиля» за 31.01.2016). Більш того, Обама опустив статус Росії, поставивши її в один ряд з Північною Кореєю. На завершення саміту він сказав: «Ще належить зробити багато роботи, необхідної для скорочення ядерних арсеналів Росії і Північної Кореї, - і наголосив. - Наша робота ще не закінчена. У світі, як і раніше багато ядерного матеріалу, який потрібно убезпечити» (див.«Al-Jazeera Net» за 02.04.2016). Це показує ступінь того, як Америка ігнорує, а точніше, принижує Росію в питанні саміту з ядерної безпеки!

б) Що стосується збройного конфлікту між Азербайджаном і Вірменією, то в ніч на 2 квітня 2016 року збройні зіткнення несподівано спалахнули по всій лінії припинення вогню між Вірменією і Азербайджаном в Нагірному Карабасі. Перші особи політичного і військового керівництва країни екстрено з'їхалися до столиці Азербайджану, Баку. Аналогічне зробила і Вірменія; президент країни Саргсян заявив: «Це - найнебезпечніше збройне зіткнення з моменту встановлення режиму припинення вогню у 1994 році» (див. «Al-Jazeera Net» за 03.04.2016). Як відомо, Росії мала сильний і стійкий вплив у Вірменії, яка розмістила у себе одну з найбільших російських військових баз. У ній дислокується близько 5.000 російських військовослужбовців. Росія надає фінансову допомогу і кредити Вірменії, небагатій природними ресурсами. Росія надавала Вірменії військову підтримку в період збройного конфлікту з Азербайджаном в Нагірному Карабасі до і після розпаду Радянського Союзу. Росія є посередником, який запровадив режим припинення вогню в 1994 році між двома сторонами, і це було на благо Вірменії, яка разом зі своїми прихильниками в Нагірному Карабасі взяла під свій контроль цілу область і 9% інших земель Азербайджану на заході, півдні і сході регіону. А тому Росія була зацікавлена в припиненні останнього загострення конфлікту.

Говорячи про Америку і її ролі в останніх зіткненнях, необхідно відзначити, що вона діяла іноді за кулісами, а іноді - відкрито. Єгипетський сайт «Almasry Alyoum» за 31 березня 2016 року повідомив: «У середу 30 березня 2016 у Вашингтоні президент Азербайджану разом держсекретарем США Керрі зажадав від Вірменії «негайно» вивести свої війська з Нагірного Карабаху, який є спірною територією між двома країнами, а Вашингтон давно намагається врегулювати цей конфлікт. Керрі зустрічався з президентом Азербайджану в кулуарах міжнародного саміту з ядерної безпеки, організованого президентом Бараком Обамою 31 березня - 1 квітня. Виступаючи перед журналістами, президент Алієв сказав Керрі: «Ми вдячні уряду Сполучених Штатів за докладені ними зусилля із урегулювання затяжного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном». Він також додав: «Конфлікт повинен бути вирішений відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, яка заявляє про негайне і беззастережне виведення вірменських збройних сил з наших земель». Зі свого боку, Керрі заявив: «Ми хочемо, щоб заморожений конфлікт в Нагірному Карабаху отримав остаточне вирішення, яке повинно бути досягнуто шляхом переговорів і на яке знадобиться час»».

Азербайджан зі своєю нафтою і трубопроводами, що дозволяють транспортування нафти через Чорне Море і Туреччину, привернув велику увагу США з моменту набуття ним незалежності в 1991 році. Америка розуміє значимість цієї країни в американо-російській геополітичній боротьбі. І якщо врахувати все це, то стає ясно, що заяви азербайджанського президента за три дні до загострення конфлікту, причому зроблені з Вашингтона і в супроводі держсекретаря США, прямо свідчать про те, що Америка є призвідником останніх зіткнень на Кавказі в зоні російського впливу. Безсумнівно, це - загроза інтересам Росії на Кавказі та у Вірменії, а це - дуже вразливий регіон для Росії. Іншими словами, за допомогою розпалювання цієї війни Америка прагне нанести удари по впливу Росії.

У підсумку, найбільшою дурницею Путіна з політичної точки зору став його розрахунок на те, що своєю мерзенною злочинною угодою з Америкою по Сирії він заслужить її прихильність і рішення своїх регіональних і міжнародних проблем. Навпаки, укладена угода залишиться в рамках Сирії через те, що інтереси, яким служить Росія, є американськими. І необов'язково, що вона переступить ці рамки і зійде на рівень інших міжнародних проблем. Це пояснює напруженість американо-російських відносин щодо саміту з ядерної безпеки і карабахського конфлікту між Азербайджаном і Вірменією, незважаючи на спокійні відносини по Сирії.

Друге: саміти з ядерної безпеки та їх задум.

1 - В часи Холодної війни ядерна зброя відігравала ключову роль в суперництві наддержав і в утвердженні безпеки держав. Проблемна ситуація в сфері безпеки, викликана порушенням балансу в області традиційних озброєнь серед держав, змусила їх придбати ще більше традиційних і ядерних озброєнь в спробі відновити паритет. Сполучені Штати стали першою країною, яка народила ядерну бомбу. Це дало їй перевагу перед Росією (в особі Радянського Союзу). Росія відчувала загрозу ядерної зброї, поки сама не набула його. Таким чином, їй вдалося відновити військовий баланс зі Сполученими Штатами. Аналогічно цьому, Франція і Британія, відчувши загрозу і страх перед ядерним арсеналом Росії, вирішили відновити деякий паритет (баланс) з Росією. Так само Китай, який відчув себе слабким перед Росією, зробив все, щоб придбати атомні бомби. І це відчуття слабкості також спонукало Індію придбати ядерні бомби, щоб протистояти китайській агресії, за нею пішов Пакистан, щоб перевершити Індію у військовому плані. Держави, які не захотіли мати ядерні розробки, об'єдналися або з Америкою, або з Радянським Союзом, щоб захистити себе від ядерної зброї. І цей захист здійснювалася у вигляді «ядерних парасольок». Наприклад, Америка постачала Європу і багато країн в Азіатському і Тихоокеанському регіонах «ядерними парасольками», щоб захистити їх від Радянського Союзу.

2 - У період після Холодної війни ядерне стримування підготувало плани дій перед обличчям руху за ядерне роззброєння. Багато хто відчув, що після розпаду Радянського Союзу змінилося міжнародне становище в сфері безпеки, що ядерного світу, який неправдою був нав'язаний після Хіросіми і Нагасакі, більше не існує. Глобалізація, глобальна зміна клімату, утворення транснаціональних компаній і загострення відносин в сфері космосу після розпаду Радянського Союзу - це вказувало на те, що світ ще не позбувся ядерного озброєння, яке перебувало раніше в руках Радянського Союзу, що є ймовірність потрапляння його в руки неблагонадійних людей, а це спричинить за собою непоправні наслідки. На противагу ситуації, що склалася нові держави, які раніше володіли ядерним арсеналом, будучи в Радянському Союзі, стрімко відмовилися від свого ядерного озброєння в обмін на отримання регіональних гарантій.

3 - Ця нова середа безпеки висунула на перший план дві основні концепції - роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї. І оскільки Америка була єдиною в світі наддержавою, люди в усьому світі дивилися на неї і думали про те, що вона візьме на себе провідну роль в області роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї. Однак обидві адміністрації Клінтона і Буша-молодшого дуже мало зробили в цьому відношенні. І в січні 2007 року колишні американські високопоставлені особи - Генрі Кіссінджер, Джордж Шульц, Білл Перрі і Сем Нанн, - які були названі «квартетом» проти ядерного стримування, запропонували Сполученим Штатам зосередитися на ліквідації ядерної зброї. Але питання ядерного роззброєння так і не було внесене в серце порядку денного ядерної програми, поки на посаду президента не зійшов Барак Обама. І в 2009 році, виступаючи перед двадцятитисячним натовпом, Обама сказав: «Сполучені Штати несуть моральну відповідальність за позбавлення світу від ядерної зброї». Він зазначив: «Наявність тисяч ядерних боєголовок, отриманих у спадок, небезпечніше за Холодну війну. Сьогодні Холодна війна зникла, але тисячі видів рослин і озброєнь - ні»(див. Сайт «BBC» за 05.04.2009). І після цього він провів чотири саміти з ядерної безпеки:

* Перший саміт 12-13 квітня 2010 року у Вашингтоні.

* Другий саміт 26-27 березня 2012 року у Сеулі в Південній Кореї.

* Третій саміт 24-25 березня 2014 року в Гаазі у Нідерландах.

* Четвертий саміт 31 березня-1 квітня 2016 року у Вашингтоні.

4 - Американська політика так званого «ядерного роззброєння» не має на увазі фактичного роззброєння всіх країн від ядерного арсеналу. Навпаки, вона спрямована на те, щоб роззброїти інші держави, щоб ядерна зброя знаходилася лише в руках Америки. У разі, якщо їй не вдасться досягти цього, то максимум, що вона може зробити відповідно до планів роззброєння, - це скорочення певного відсотка арсеналів ядерної зброї, його носіїв і засобів доставки, а також виробництва у ядерних держав. Вона визначає і стежить за цим відсотком, оскільки її ядерний арсенал є найбільшим. Визначаючи процентне співвідношення, яке застосовується до ядерної держави, Америка бажає зменшити арсенал інших держав і зробити його неефективним в порівнянні з арсеналом Америки. І тому підсумкові документи всіх чотирьох самітів - ні що інше, як порожні папери, які не містять в собі жодного тексту, що вказує на фактичне ядерне роззброєння світу. Це видно неозброєним оком в підсумкових документах. І якщо звернутися до підсумкового документу четвертого саміту, який був найбільш яскравим з них, то можна помітити, що всі його тексти є загальними, необов'язковими і марними в ядерному роззброєнні.

У підсумковому документі йдеться: «Країни-учасники четвертого саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні підкреслюють свою прихильність ядерному роззброєнню і нерозповсюдженню, а також мирному використанню ядерної енергії ... Країни-учасники впевнені, що загроза ядерного та радіологічного тероризму як і раніше виступає одним з найбільших викликів, які стоять перед міжнародною безпекою, що ця загроза постійно еволюціонує...Лідери світу заявили, що будуть робити все, щоб ядерна зброя не потрапила до рук екстремісті...». У спільному комюніке саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні глави держав заявили: «Ще багато роботи належить зробити для того, щоб запобігти попаданню в руки «недержавних елементів» ядерних і радіоактивних матеріалів, які можуть бути використані ними в зловмисних цілях. Ми підтверджуємо прихильність нашим загальним цілям по ядерному роззброєнню, ядерному нерозповсюдженню і мирному використанню ядерної енергії ... Ми сповнені рішучості сприяти мирній і стабільній міжнародній обстановці за рахунок зниження ризику ядерного тероризму і зміцнення ядерної безпеки». Як відомо, четвертий саміт з ядерної безпеки, що пройшов у Вашингтоні з 30 березня по 1 квітня, був організований для пошуку шляхів зміцнення заходів безпеки використання ядерних матеріалів і для запобігання потрапляння їх до рук терористів. Участь в ньому взяли більше п'ятдесяти країн і організацій (див. Сайт «Аль-Явм» за 04.02.2016).

При уважному розгляді даного документа можна помітити, що в ньому не наводиться жодного практичного тексту щодо усунення ядерного озброєння в світі. Більш того, в ньому нічого не згадується про володіння сіоністським утворенням ядерного арсеналу в регіоні, який вільний (чистий) від ядерної зброї, незважаючи на їхні заяви про те, що гарантування справжньої ядерної безпеки починається з серйозної роботи по створенню регіонів, вільних від зброї масового ураження. І тому ці саміти не мають на серйозних намірів по фактичному роззброєнню в світі. Швидше, вони спрямовані на утвердження американського ядерного контролю над справами інших держав світу. Про це свідчить промова Обами, сказана з нагоди проведення саміту, що Америка хоче врегулювати і контролювати ядерне озброєння. «У світі все ще залишається великий обсяг ядерних і радіоактивних матеріалів, які потрібно убезпечити. Зростають світові запаси плутонію, в деяких країнах розширюється арсенал ядерної зброї, особливо - тактичної зброї невеликих розмірів, яку легше вкрасти», - заявив Обама. «Повторюся, я хочу запевнити, що Сполучені Штати виконають свою частину, - додав Обама. - Сьогодні ми публікуємо докладний опис заходів, які наші військові роблять з метою захисту ядерних матеріалів, з тим, щоб інші країни могли підвищити їх безпеку так само, як і прозорість»(див. Сайт «Euronews» за 02.04.2016).

На прес-конференції після закінчення саміту Обама сказав: «Ще існує багато ядерних матеріалів, які слід убезпечити, з ростом світового запасу плутонію». За словами Обами, ще два великих регіони світу - Центральна Європа та Південно-Східна Азія - в нинішньому році повністю видалять зі своєї території розщеплювальні матеріали, придатні для створення ядерної зброї. «В даний час 14 країн і Тайвань, в тому числі, такі різні держави, як Аргентина і Чилі, Лівія і Туреччина, Сербія і В'єтнам, повністю звільнилися від високозбагаченого урану і (збройного) плутонію», - сказав американський лідер. Він нагадав, що «зараз Південна Америка абсолютно вільна від цих небезпечних матеріалів» (див. «Al-Jazeera Net» за 02.04.2016).

Таким чином, Америка за допомогою цих самітів прагне взяти під особистий контроль весь світовий ядерний арсенал. Навіть організовувані нею конференції проходять під її диктовку. Вона запрошує того, кого бажає, і провокує, а точніше, принижує будь-якого, кого забажає, вважаючи себе господарем світу. І все це відбувається тому, що вона не знаходить такої авторитетної держави, яка могла б вийти проти неї.

Така ситуація триватиме до тих пір, поки не з'явиться світанок Халіфату. Тоді наздожене їх міць Ісламу звідти, звідки вони не очікують. І зло повернеться бумерангом до його призвідників, яким не мати успіху ніколи. Всевишній Аллах говорить:

سَيُصِيبُ ٱلَّذِينَ أَجۡرَمُواْ صَغَارٌ عِندَ ٱللَّهِ وَعَذَابٞ شَدِيدُۢ بِمَا كَانُواْ يَمۡكُرُونَ ١٢٤

«Грєшніков ж спіткає приниження перед Аллахом і тяжкі муки за те, що вони будували підступи» (06: 124).

2 Раджаба 1437 х.
9 квітня 2016 р.

Головне меню