Не бувати в Шамі того, що вони плетуть в Женеві! Революція Шама позбавить сил Америку і Росію, а зрадників і агентів приведе в непридатність!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Держсекретар США Джон Керрі відвідав Москву, де провів зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним.

Як повідомляють ЗМІ, в ході зустрічі, що відбулася 23.03.2016, Керрі хотів ознайомитися з «міркуваннями» російського президента і зі ступенем його готовності до переговорів навколо збереження президента Сирії Башара Асада при владі. На думку американських вищих посадових осіб, питання майбутнього Асада є ключовим для того, щоб дати імпульс мирним переговорам, спрямованим на припинення сирійського конфлікту, які відбуваються під патронажем спеціального представника ООН в Сирії Стаффана де Містури в Женеві між представниками сирійського режиму і опозиції.

Коментар: Спочатку слід підкреслити, що Керрі не поїхав до Москви для того, щоб ознайомитися з «готовністю російського президента» до вищесказаного питання, а прибув туди для того, щоб обговорити подробиці того, як усунути Асада від влади без ризику, поки йде зустріч делегацій з боку режиму і опозиції в Женеві. Це вказує на поспіх Америки в тому, щоб вийти з сирійської кризи, яка стала для неї  глухим кутом.

Збереження Башара при владі або його відхід - це проблема, яка гальмує переговорний процес. Керрі наголосив на прес-конференції за підсумками зустрічі з Путіним 25.03.2016, що Асаду слід усвідомити, що його подальше перебування при владі вже неможливо.

Раніше, 12.03.2016, напередодні переговорів заступник голови ради міністрів, міністр закордонних справ сирійського режиму Валід аль-Муаллем заявив, що де Містура не має права говорити про президентські вибори в Сирії, як і заявив про те, що Башар - це «червона риска». З повністю протилежними заявами виступили делегація опозиції і саудівці, які наполягають на тому, щоб питання про подальшу долю Башара і механізми його відходу були включені до порядку денного женевських зустрічей.

Ми вже наголошували, що питання майбутнього Асада є ключовим для того, щоб дати імпульс нинішнім переговорам у Женеві. Це змушує нас повернутися до 15 березня, коли Росія оголосила про (часткове) відведення військ з Сирії, що збіглося з початком зустрічей делегацій опозиції і режиму в Женеві. Російські офіційні заяви говорили про те, що висновок зроблений «на підтримку Женевських переговорів».

Яким чином виведення російських збройних сил може підтримати переговори? І як обговорення майбутнього Асада дасть їм імпульс?

Америка вимагає від обох делегацій прийти до рішення, що включає формування перехідної влади, де передбачається ухід Башара з поста президента протягом 18 місяців. Однак за кожною з двох делегацій в Сирії є певні сили, які або зовсім відкидають переговори, або ж очікують від них виключно явну перемогу.

Велика частина учасників делегації опозиції не представляють майже нікого з сирійського народу, а менша частина з них «осиплеться», якщо делегація піде хоч на найменші поступки і не втілить сподівання народу, а саме - ухід режиму з усіма його складовими, тому на переговорах опозиції необхідно отримати певні дивіденди. Основні рішення, що озвучуються на переговорах, відкидаються більшою частиною населення Сирії, так що для опозиції нічого не залишається, окрім як вийти з переговорів з такими результатами, де є «ухід Башара», для того, щоб люди хоч якось прийняли ці підсумки і опозиція зберегла своє обличчя.

Башар Асад - американський агент, він готовий піти на цю поступку, але для цього потрібно знайти відповідний вихід (тобто заміну Башару і форму переходу влади, що влаштовує Америку). Справа в тому, що представники військової еліти, яка підтримує режим, а це - його основна підтримка, на даний момент глибоко переконані в тому, що вони сильні і ось-ось покінчать з війною і революцією, особливо на тлі перемог, досягнутих за підтримки російських збройних сил. А тому вони не визнають ніяких поступок, особливо - позбавлення влади і позбавлення їх її привілеїв. Після цих перемог питання про відхід Башара вони не збираються обговорювати взагалі. З цієї причини ми знаходимо, як напередодні самих переговорів Валід аль-Муаллем і делегація режиму оголошують про те, що майбутнє Асада не обговорюється. Проблема насправді полягає не в них - як Валід аль-Муаллем, так і глава урядової делегації Башар Джафарі - агенти Америки. Однак ці агенти разом з Башаром побоюються піти на поступки, які оточення Башара не зрозуміє, що може привести до непередбачених обставин. Разом, як делегація опозиції потребує підсумків, де визначено майбутнє Башара, так само і делегації режиму необхідно тримати це питання подалі від переговорів.

Ось в такій атмосфері, що збіглася з початком переговорів, Росія оголосила про відвід військ, який, таким чином, допоможе переконати сили, що оточують і підтримують режим, піти на ряд поступок, поки вони є переможцями і поки їх не змусили силою це зробити після виведення російської армії. Це пояснює заяви російських офіційних осіб про те, що виведення військ проведено «на підтримку Женевських переговорів».

Додатковим фактором, який переконує проасадівські сили погодитися на переговори навколо майбутнього Башара, є витік інформації про виведення сил іранської партії в Лівані ( «Хізбалли») з Сирії. Раніше з боку Америки на адресу Лівану було озвучено низку попереджень про те, що угруповання «ІД» починає становити загрозу Лівану в долині Бекаа і Північному Лівані. Це виправдовує великий відступ «Хізбалли» з Сирії, що послабить армію режиму і допоможе переконати його оточення почати обговорювати питання про відхід Башара.

В таких умовах візит Керрі в Москву і його заява про майбутнє Башара, яка явно виглядає тиском на того, насправді допомагає Башару виправдати прийняття намічених для нього поступок і переконати своє оточення для того, щоб воно усвідомило всю неминучу небезпеку для себе і погодилося включити питання про майбутнє Башара до порядку денного переговорів. Це - те, з чим повернеться делегація режиму в Сирії і над чим працюватиме. Далі почнеться новий раунд переговорів після досягнення даних задумів Америки, які вона надалі доведе до Росії, де остання стане виконувати роль з тиску на армію Башара і його покровителів. Це пояснює заяви американських офіційних осіб про те, що обговорення майбутнього Асада між Керрі та Путіним дасть поштовх для мирних переговорів, що проводяться Стаффаном де Містурою. З цієї причини візит Керрі спрямований на обговорення майбутніх кроків для обох делегацій в Женеві і для того, щоб вгамувати оточення Башара, переконавши його піти на поступки; а також покласти дану місію на Росію.

Потреба обох делегацій в Женеві у позитивних для себе підсумках, а також їх нездатність іти на поступки стали перешкодою перед обличчям Америки в Сирії, хоч вона і привела своїх агентів-учасників переговорів, але вони не представляють нікого з тих людей, за допомогою яких можна було б здійснити задумане. Нинішній раунд женевських переговорів не відрізняється від усіх попередніх, однак він є найскладнішим і небезпечним для Америки, тому що вона витратила всіх своїх агентів, особливо тих, хто піднімає ісламські гасла на догоду сирійському народові, а потім погоджується з усіма пунктами, що забезпечують американські інтереси, і не надає значення законам Ісламу.

Ті, хто вирушив до Женеви під егідою Америки та Росії і загрузли в ганебному болоті переговорів, особливо ті, хто піднімає ісламські гасла, гостро потребують того, що дозволить їм зберегти своє обличчя перед людьми. Однак Америка не може допомогти їм це забезпечити. Вони, висунувши язики, марно мчали за міражами, а повернуться з ганьбою і увійдуть в список сміття з народу.

Аллах Тааля говорить:

وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ الَّذِيَ آتَيْنَاهُ آيَاتِنَا فَانسَلَخَ مِنْهَا فَأَتْبَعَهُ الشَّيْطَانُ فَكَانَ مِنَ الْغَاوِينَ * وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَـكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ الْكَلْبِ إِن تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ أَوْ تَتْرُكْهُ يَلْهَث ذَّلِكَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

«Прочитай їм історію про те, кому Ми дарували Наші знамення, а він відкинув їх. Сатана пішов за ним, і він став заблудлим. Якби Ми побажали, то підняли б його за допомогою цього. Однак він припав до землі і став потурати своїм бажанням. Він подібний до собаки: якщо ти проганяєш її, вона висовує язик, і якщо ти залишиш її в спокої, вона теж висовує язик. Така притча про тих, які вважають брехнею Наші знамення. Розповідай ці історії, - можливо, вони задумаються»(07: 175,176).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Махмуд Абдулькарім Хасан
18 Джумада ас-сані 1437 х.
27.03.2016 р.

Головне меню