Капіталізм та породжуване ним хабарництво

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:«Документи, представлені у нью-йоркському суді, недійсні у нашій державі, оскільки зв’язані зі скандалом «Великий хабар»,який став надбанням громадськості 17–25 грудня», — заявив в Ізмірі колишній прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу.

Також він відзначив, що корупціонери, яка заробляють на отримані хабарів, повинні негайно понести покарання («tr.sputniknews.com», 03.12.2017).

Коментар:

З судовим розглядом Зарраба, що відбувається в Америці, на порядку денному Туреччини знов стала актуальною тема ухилення від сплати податків, корупції та хабарництва. Варто нагадати, що Реза Зарраб був заарештований по справі «17–25 грудня 2013 року» за підкуп політиків. Він залишався під вартою на протязі сімдесяти днів, поки Ердоган не дав вказівку звільнити його. Справа була закрита, і було заявлено, що інцидент не був зв’язний з хабарництвом, і, таким чином, вона не отримала хід, Проте те, що справа була закрита, не означає, що у Туреччині (і у світі — у цілому) корупція та хабарництво були знищенні.

Навпаки, хабарництво та корупція є невід’ємною частиною капіталізму. Згідно капіталізму, для законності майна з нього треба виплатити податки, інакше це майно та гроші вважаються нелегальними. Корупція та хабарництво не обкладаються податками і тому вважаються незаконними. Якщо ці гроші обкласти податками або виключити їх із громадської власності, то тоді це не буде вважатись хабарництвом або корупцією. Проблема хабарництва та корупції є звичайним явищем не лише у демократичних капіталістів, але й і у монархічних капіталістів. Прикладом цьому є антикорупційні операції у політичних цілях у Саудівській Аравії, проведені 4 листопада з конфіскацією готівкових коштів та активів на суму $800 млрд.

Туреччина запам’ятала 17–25 грудні як дні, коли політики брали хабара та коїли корупційні дії, щоб отримати брудні незаконні гроші. У ті дні було вилучено багато грошей із домів і навіть із коробок з-під взуття. Проте це — лише верхівка айсбергу, яку побачила громадськість. Те, що залишилось непомітним, має масштаби більше океану. Словами це описати неможливо. Проте у політичних інтересах причетні до хабарів та корупції особи не були притягнуті до відповідальності, і їх навіть відпустили. На деяких ті дні спричини ефект «турецького 11 вересня». З того часу суспільство Туреччини було розділено на дві частини: опозицію та коаліцію. Опозицією стали ті, хто порахував хабарництво корупцією, а коаліцією — ті, хто порахував це ударом по режиму.

А тепер у наші дні в Америці розглядається справа Зарраба, яка не мала тоді ходу у Туреччині. Природно, Америка буде здійснювати цей розгляд згідно своїм інтересам на Близькому Сході. Наприклад, згідно нью-йоркській газеті, колишній мер Нью-Йорку Рудольф Джуліані та колишній генпрокурор США Майкл Мукасей (обидва представляють інтереси Зарраба у суді), якій таємно зустрічались з Ердоганом після 24 лютого, у судових документах охарактеризували цю зустріч як «надію у досягненні дипломатичної угоди, згідно з якою Туреччина може іще більше допомогти інтересам США у регіоні» («Sputnik» 21.04.2014).

Факт того, що розгляд корупційної справи, скоєної у Туреччині, розглядається у США, є ганебним. Для політиків це — пляма на їх діяльності, для колонізаторів — інструмент їх впливу та спричинення тиску. Чому розслідування хабарництва та корупції, скоєних у Туреччині, проводиться у США? Або Туреччина не упевнена в собі? А може це відбувається, щоб Туреччина услужила американським інтересам на Близькому Сході?!

А тепер — погляд Ісламу. Згідно Ісламу, хабар є харамом. І той, хто бере та дає хабара — у Пеклі і заслуговують на покарання. Відносно цього Пророк ﷺ сказав:

لَعَنَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّاشِي وَالْمُرْتَشِي

«Посланець Аллаха ﷺ прокляв того, хто дає та бере хабара»(Абу Давуд, Ахмад),

اَلرَّاشِي وَالْمُرْتَشِي فِي النَّارِ

«Той. Хто дає та бере хабара — у Пеклі»(Даракутні).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ерджан Текінбаш
18 Рабі уль-авваль 1439 р.х.
05.12.2017 р.

Головне меню