Слово істини

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі слухачі, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом з благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання:ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Привів Ібн Хіббан у своєму «Сахіху»: «Нам повідомив ас-Самі: «Нам розповів Халяф ібн Хішам аль-Баззар: «Нам розповів Халід ібн Абдуллах від аль-Джурайри, а він — від Абу Надра, а він — від Абу Саіда аль-Худрі: «Сказав Посланець Аллаха ﷺ:

أَلَا لَا يَمْنَعَنَّ أَحَدَكُمْ مَخَافَةُ النَّاسِ أَنْ يَقُولَ بِالْحَقِّ إِذَا رَآهُ

«Нехай страх перед людьми не стримує вас говорити істину, якщо ви знаєте її».

Дорогі слухачі, краща мова — це мова Аллаха, а краще керівництво — це керівництво Його Посланця ﷺ — Мухаммада ібн Абдуллаха.

Цей хадіс повідомляє нам про обов’язковість (ваджиб) робити те, чого ми потребуємо сьогодні як ніколи: говорити слово істини! І нічого не повинно перешкоджати цьому. Сьогодні ми бачимо, як люди бережуть мовчання, не говорячи слів істини, коли це вимагається, також вони не відкидають брехню. Але ж говорити істину та відкидати брехню є ваджибом, і цьому немає розбіжностей. Проте їх мовчанка у більшості випадків відбувається через страх перед людьми, а не через страх перед Аллахом.

Причина цього полягає у тому, що у брехні є чоловіки, які захищають, поширюють її, борються з тими, хто встав у неї на шляху, використовуючи різні засоби для її зміцнення. Але ж чоловіки повинні бути у істини, які будуть захищати її, закликати до неї, втілювати її у життя, оберігати її, прагнути поширити її та зміцнити.

Не повинно бути у нас перешкоди у тому, щоб говорити істину, і перед нашими очима повинен бути страх перед Аллахом та Його вдоволення. А що стосується страху перед людьми і страху за своє життя, то в основі вони не повинні бути у того, хто довіряє Аллаху, Його силі та могутності ; повинен бути лише страх перед Творцем Всесвіту і людей.

Знайте, що ми повинні говорити істину і не мовчати, ми повинні захищати послідовників істини (мусульман), допомагати їм міцно стояти на цьому шляху, ми повинні стати їм опорою та підтримкою, бути одним цілим.

Ми просимо Аллаха надати нам сприяння, коли ми говоримо істину, допомогти нам дотримуватись цього шляху, дати нам перемогу і владу прихильникам істини (мусульманам).

Дорогі слухачі, до нових зустрічей з черговим хадісом Посланця Аллаха ﷺ.

Нехай Аллах береже вас. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Спеціально для радіо
Махір Саліх
16 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
24.11.2018 р.

Головне меню