Чесність і брехня

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі слухачі, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом з благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання:ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Привів ібн Хіббан у своєму «Сахиіху»: «Нам повідомив  Хасан ібн Мухаммад ібн Абу Машар Біхарран: «Нам розповів Бішр ібн Халід: «Нам розповів Мухаммад ібн Джаъфар від Шуба, а він — від Сулеймана та Мансура, а вони — від Абу Ваіля, а він — від Абдуллаха, що Пророк ﷺ сказав:

لَا يَزَالُ الرَّجُلُ يَصْدُقُ وَيَتَحَرَّى الصِّدْقَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقًا وَلَا يَزَالُ يَكْذِبُ وَيَتَحَرَّى الْكَذِبَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا

«Людина буде продовжувати бути правдивою і шукати правду, доки не запишеться у Аллаха найбільш правдивою. І буд людина брехати і шукати брехню, доки не запишеться у Аллаха брехуном!».

Дорогі слухачі, краща мова — це мова Аллаха, краще керівництво — це керівництво Його Посланця ﷺ — Мухаммада ібн Абдуллаха.

Даний хадіс розповідає про важливу та цінну річ серед людей, адже немає сумніву у тому, що люди незалежно від переконань та поглядів визнають перевагу чесності над брехнею. Лише божевільний може з цим сперечатись. Також і тут Посланець ﷺ підтверджує це і спонукає до цього. Адже хто охарактеризується якістю чесності, того Аллах запише чесним. Подібна якість вважається піднесеною. А хто буде брехуном, того Аллах запише брехуном, адже подібна якість — огидна, і люди уникають її.

Ми повинні розуміти важливість чесності і повинні розуміти, що записане у книзі благих або поганих діянь не зникне і не зітреться; це дозволить нам на тривалій основі робити праведні діяння і прагнути до них, і немає виправдання тим, хто ухиляється від цього.

Ми просимо Аллаха зробити нас із числа правдивих та щирих у Його релігії, зробити нас закликаючими до світла і прямому шляху, і щоб бути путівником для решти людства.

Дорогі слухачі, до нових зустрічей з черговим хадісом Посланця Аллаха ﷺ. Нехай Аллах береже вас. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Спеціально для радіо
Махір Саліх
15 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
23.11.2018 г.

Головне меню