Хвороба і зцілення

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати , на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фи шарх Сахіх аль-Бухарі» в главі «Нехай подивиться на того, хто нижче його, і нехай не дивиться на того, хто вище» приходить хадіс: «Передав Ісмаїл від Маліка, від Абу Зінада, від аль-Араджа, від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِذَا نَظَرَ أَحَدُكُمْ إِلَى مَنْ فُضِّلَ عَلَيْهِ فِي الْمَالِ وَالْخَلْقِ فَلْيَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ أَسْفَلَ مِنْهُ

«Якщо хтось із вас і вирішить подивитись на того, кому даровано більше в багатстві і створінні (статура, зовнішність і т.д.), то нехай подивиться на тих, хто нижче його».

Посланець Аллаха ﷺ надав зцілення тому, чиї бажання взяли верх над його розумом. Природа людини така, що вона дивиться на речі і людей навколо себе і порівнює їх. По своїй природі людина любить і бажає те, що є в інших — гроші, статус, престиж, дітей і т.д. Але до чого ці бажання можуть привести? Це може привести до хвороби, яку складно буде контролювати. Наш перший вчитель ﷺ надав нам зцілення і показав , як виховати відмітну ісламську особистість.

Коли такі думки оволодівають нами, ми повинні зупинитись і подивитись на тих, чиє положення гірше нашого. Є ті, хто живе постійно в тривогах , печалі і труднощах, і якщо ми поглянемо на них, то зрозуміємо, що ми перебуваємо в великій милості. Ми зрозуміємо , що наше положення краще, і тоді відчуємо комфорт, спокій і довольство. Немає людини, яка живе в гіршому положенні, завжди знайдеться той, чи положення гірше. Ми повинні проявляти довольство тим положенням, яке приписав для нас Аллах. Немає проблем, якщо ми будемо дивитись і рівнятися на того, хто вище нас в старанності в справах релігії. Ось такий збалансований погляд позбавить нас від цієї хвороби.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям
5 Мухаррама 1444 р.х.
3 серпня 2022 р.

Головне меню