Європа квапиться захопити енергоресурси Тунісу

Туніс
Друкарня

Не минув і місяць з миті підписання Тунісом меморандуму про взаєморозуміння в сфері стратегічного і всеохоплюючого партнерства з Європейським Союзом, як було швидко об’явлено про отримання ним більше 300 мільйонів євро від Європейської комісії для підтримки фінансування електричного зв’язку між Тунісом і Італією, а саме — між Манзел Тмімом і Сицилією.

Туніська електроенергетична компанія та італійська енергетична компанія «Terna» 8 серпня 2023 року підписали з європейською комісією грантову угоду на суму в 307 мільйонів євро для підтримки фінансування інфраструктури цього проекту; ця сума додається до італійському вкладу в проект у розмірі 270 мільйонів євро, у той час як Туніс був вимушений позичити біля 250 мільйонів євро у Всесвітнього банку 22 червня 2023 року, щоб прискорити будівництво туніської електропідстанції, а також позичити 300 мільйонів євро у Європейського банку реконструкції і розвитку для реструктуризації туніської електроенергетичної компанії, у той час як країна страждає від задушливої фінансової і економічної кризи, оплачують яку люди із своїх засобів до існування, і їм же пропонується більше економити і терпіти через погане управління цим корумпованим режимом.

Генеральний директор туніської електроенергетичної компанії Хішам Аннан заявив, що «Ця угода — стратегічний крок до створенню реального енергомосту між Європою і Північною Африкою».

У зв’язку з цим прес-служба партії «Хізб ут-Тахрір» в Тунісі вважає необхідним довести до громадськості наступне:

По-перше, ми не раз попереджали про небезпеку прив’язки Тунісу до Європи в енергетичній сфері. Ми говорили, що це чревате новими грабежами і втратою контролю, іще більшою залежністю і приниженням. І ось ми бачимо, як влада забезпечує енергією європейських панів, анітрохи не піклуючись про долю народу, задавленого боргами.

По-друге, ми також попереджали, що метою зв’язку Північної Африки і Європи в енергетиці є контроль над відновлюваними джерелами енергії, щоб Європа могла управляти ними після захоплення і розграбування викопного палива. А Тунісу відведена роль дешевої робочої сили і інфраструктурної бази для Європи, причому тунісці повинні оплачувати її у багато разів дорожче за рахунок згубних кредитів, які лише усугубляють дефіцит, бідність і залежність. До якого ж часу ця влада буде уперто дотримуватись політики «втечі уперед», закриваючи очі на усі ці очевидні політичні факти?!

По-третє, така лінія послідовних урядів, які догоджають європейським господам, перекидає усі розмови про суверенітет і самодостатність. По суті, держава повинна володіти абсолютним суверенітетом над життєво важливими галузями промисловості, включаючи енергетику, контролюючи їх виробництво і збут, а не прив’язувати усе до колоніальних транснаціональних корпорацій, закабаляючи країну боргами заради європейських панів, які бачать в Тунісі лише енергетичний резервуар. Вони використовують сьогодні сонце і вітер країни, як раніше користувались і по сей день користуються її газом і нафтою, перетворюючи туніських правителів в прислужників своїх інтересів і сторожів своїх морських рубежів.

По-четверте, стало ясно, що Туніс буде в центрі уваги європейців не тільки як джерело первинної і альтернативної енергії, але і як найближча точка для підключення до старушки Європи з мінімальними затратами. Тому єдиний шлях для Тунісу вирватись із оков колоніалізму і відмовитись від будь-яких форм залежності — це сильна держава з авторитетом, чиї рішення, політика і закони опираються на Іслам, де верховна влада належить Шаріату, а влада — народу.

На завершення наша прес-служба партії «Хізб ут-Тахрір» в Тунісі закликає усіх чесних людей, особливо осіб з впливом, авторитетом і знаннями, взяти на себе відповідальність за захист Ісламу і мусульман, звільнення батьківщини від західного панування і його місцевих приспішників шляхом створення праведного Халіфату з методом пророцтва. Халіфат звільнить країну і людей, поверне мусульманам контроль над природними багатствами і джерелами енергії, які Аллах зробив громадською власністю мусульман. Пророк ﷺ сказав: «Мусульмани є партнерами в трьох речах: воді, пасовиськах і вогні».

 

Прес-служба Хізб ут-Тахрір/Туніс
24 Мухаррама 1445 р.х.
11.08.2023 р.

Головне меню