COVID-19 стрімко досяг світового масштабу, нагадуючи нам про велич Аллаха ﷻ і природну слабкість людини

Австралія
Друкарня

Користуючись нагодою, ми хотіли б нагадати Ісламській Уммі про наступне:

1. Вірус COVID-19 — відповідальність кожного. Це стосується усіх нас, незважаючи на відмінності між нами.

2. Ця криза — можливість для мусульман продемонструвати велич Ісламу. Проявляючи спокій перед лихами, проявляючи людинолюбство і дотримуючись на високому рівні особистої гігієни. Це усе — питання релігії, які повинні проявлятись як індивідуально, так і колективно.

3. Ісламська Умма, стикнувшись з таким випробуванням,як пандемія, переживає його, на ділі дотримуючись запобіжних заходів і повністю покладаючись лише на Аллаха ﷻ. Ми переживаємо це, прохаючи прощення у Нього, посилаючись на наше основне переконання, що віруючий підкоряється рішенню і волі Аллаха і що лихами Всевишній випробовує нашу віру. Ми просимо Всевишнього ﷻ, щоб це випробування не було обрушене на нас у якості покарання.

Наш Пророк ﷺ закликав людей просити прощення у Всевишнього, робити благі справи, шукати зцілення з глибокою вірою у те, що лише Аллах ﷻ є цілителем.

Слідування наставлянням нашого улюбленого Пророка ﷺ нагороджується, будь то в порадах по профілактиці чилікуванні чи у розумінні того, як до таких ситуацій треба ставитись віруючому.

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

اَ تُورِدُوا المُمْرِضَ عَلَى المُصِحّ

«Не пускайте хворого до здорового» (Бухарі).

Він також сказав:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَدْخُلُوهَا وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا مِنْهَا

«Коли ви почуєте, що у якій-небудь місцевості лютує чума, то не входьте туди, а якщо ви вже знаходитесь там, то не виходьте звідти» (Бухарі).

Одного разу Аіша (р.а.) спитала Посланця Аллаха ﷺ про чуму і він відповів:

أَنَّهُ كَانَ عَذَابًا يَبْعَثُهُ اللَّهُ عَلَى مَنْ يَشَاءُ فَجَعَلَهُ اللَّهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ فَلَيْسَ مِنْ عَبْدٍ يَقَعُ الطَّاعُونُ فَيَمْكُثُ فِي بَلَدِهِ صَابِرًا يَعْلَمُ أَنَّهُ لَنْ يُصِيبَهُ إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَهُ إِلَّا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ الشَّهِيدِ

«Це покарання, якому Аллах піддає, кого побажає, і Він зробив це милістю для віруючих. І якщо у якій-небудь місцевості спалахнула чума, то нехай житель залишиться там і проявляє терпіння, знаючи,що його не торкнеться більше того, що приписав Аллах. І тоді йому буде нагорода шахіда» (Бухарі).

4. У таких ситуаціях, як з COVID-19, при лікуванні чи профілактиці, Іслам вимагає, щоб ми слідували рекомендаціям експертів. Шаріат наполягає на тому, щоб ми ставились до цього відповідально, бо ми несемо шаріатську відповідальність за завдання шкоди іншим по нашій халатності.

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ الإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْؤُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ ومَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ - قَالَ وَحَسِبْتُ أَنْ قَدْ قَالَ وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي مَالِ أَبِيهِ وَمَسْؤولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ - وَكُلُّكُمْ رَاعٍ وَمَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Кожен із вас є пастирем і кожен із вас несе відповідальність за свою паству: правитель є пастирем, який несе відповідальність за свою паству, і чоловік у своїй родині є пастирем, який несе відповідальність за свою паству, і жінка є пастирем, яка доглядає за домом свого чоловіка і несе відповідальність за свою паству, і слуга є пастирем, який доглядає за майном свого господина і несе відповідальність за свою паству. Отож, кожен із вас є пастирем и кожен із вас несе відповідальність за свою паству» (Бухарі).

5. Ця криза є яскравим прикладом і нагадуванням того, які наслідки несе відсутність справжньої ісламської політики у мусульманському світі.

Мусульмани завжди будуть наражатись на політичні махінації, зрадництво правителів наших країн, гнітючі політичні, економічні і технологічні реалії, які нехтують благочестям ісламського укладу життя.

Ми спостерігаємо це як у часи війн і миру, так і з нинішньою ситуацією під час епідемії COVID-19, де у мусульманському світі переважає байдужість і некомпетентність.

Зазначаючи серйозність роботи над тим, щоб змінити цю ситуацію, мусульмани дійсно перетворились у стадо без пастиря.

6. Людство переживає цю пандемію на чолі з лідерами націй, які ставлять на чолі економічні складники, цінуючи їх вище людського життя і гідності. Не виключено, що держави, які скидають будь то звичайні, ядерні чи хімічні бомби на людей, поставили б гуманітарне значення цього питання на друге місце після економічного.

7. Вельми сумно, що мусульмани на протязі десятиріч живуть у часи відсутності Халіфату. У цьому місяці Раджаб нас очікує 99-а річниця розпаду держави Халіфат.

А це положення є гріховним станом з точки зору Шаріату для мусульман і шкідливим для усього людства.

Сьогодні увесь світ страждає від ідеологічної і політичної переваги західного світу, що призводить до багатьох лих і проблем, які Захід намагається нібито вирішити. Епідемія вірусу COVID-19 є суворим нагадуванням про невідкладність встановлення світового порядку, який ставить на чолі захист людини і підвищення рівня його життя.

 


Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Австралії
№ 01/1441 х.
Середа, 23 Раджаба 1441 г.х.
18.03.2020 р.

Головне меню