Огляд і аналіз китайсько-американського протистояння і суперництва

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Період, який наступив після розпаду Радянського Союзу в 1990 році, породив нову реальність, в якій Америка виявилась домінуючою силою на міжнародній арені без реальних конкурентів, і це положення продовжує зберігатись до наших днів, хоча воно і піддалось деким незначним змінам. У прагненні зберегти цей високий і передовий глобальний статус на тлі інших найбільших світових держав, Америка вживала і вживає дії в декількох напрямках і на різних рівнях: політичному, економічному і військовому.

Перше: США утвердили домінування своєї валюти в усьому світі, включаючи найбільші держави. Долар США зберігає статус світової валюти, домінуючої в міжнародній торгівлі, до якої прив’язані усі інші валюти, і яка використовується для оцінки вартості товарів на міжнародному рівні, а також для здійснення більшості угод з ключовими товарами, особливо з нафтою.

Друге: протягом багатьох років після Другої світової війни Америка прагнула до військової переваги за допомогою розвитку ядерної зброї, програми «Зоряні війни», будівництво максимально можливої кількості військових баз по усьому світу і створення найбільшого у світі арсеналу озброєнь, як по кількості, так і по якості, включаючи величезні авіаносці, високотехнологічні літаки, атомні підводні човни та інші передові технології.

Третє: Сполучені Штати утвердили контроль над важливими зонами впливу по усьому світу, такими як Близький Схід, колишні радянські республіки, Тайвань та інші регіони, формуючи в них альянси, відкриваючи для себе в них ринки збуту і джерела сировини, що підтримує їх глобальне домінування.

Четверте: протягом багатьох років Америка активно працювала над ослабленням своїх супротивників, позбавляючи їх можливості скласти реальну конкуренцію і кинути виклик її міжнародній гегемонії. Це видно на прикладах України, Тайваню, Південно-Китайського і Східно-Китайського морів, оточуючих Китай.

П’яте: США безперервно працюють над збереженням своєї технологічної переваги, включаючи розробку смартфонів, сучасних електронних пристроїв, мікросхем та інших компонентів, які є ключовим елементом в області передового штучного інтелекту, який розвивається з кожним днем.

Фактично Америка постійно діє як всередині країни, такі за її межами, щоб забезпечити технологічну перевагу в усіх сферах. Це особливо важливо, враховуючи, що технології приносять значні економічні прибутки. Прикладом цьому є смартфон, реальна собівартість якого, включаючи сировину і робочу силу, складає усього один долар, проте він продається більше аніж за триста доларів, в залежності від рівня технологічності пристрою. Також важливе значення мають сфери медицини і фармацевтики, де застосування технологій приносить великі економічні дивіденди. Не говорячи вже про військову сферу, включаючи створення величезних літаків і підводних човнів, оснащених електронними чипами, розумним зв’язком і іншими елементами штучного інтелекту.

Не буде перебільшенням сказати, що той, хто сьогодні процвітає в технологічній сфері, здатен домінувати на різних економічних і військових фронтах, а також більш здатний стримувати і боротися зі своїми супротивниками. Через цю та інші причини технологічне суперництво зараз знаходиться на апогеї напруженості, воно проявляється в багатьох сферах, доходячи до рівня відкритого конфлікту, загроз і блокади, як це робить Америка в питаннях електронних чипів проти Китаю, а також в військових діях проти Росії в Україні.

Економічний ріст Китаю за останній час призвів до загостренню стратегічної конкуренції між Вашингтоном і Пекіном. З 2004 по 2018 рік частка Китаю в світовій торгівлі збільшилась більше аніж втричі, з 4,5% до 16,1%, у той час як частка США впала з 27,9% до 23,3%.

Згідно поточним тенденціям, військові витрати Китаю можуть перевищити витрати Сполучених Штатів до 2030 році. Це стало можливим завдяки новим економічним і військовим можливостям Китаю, який тепер активно утверджується на міжнародній арені, підсилюючи побоювання Америки щодо ослаблення міжнародного порядку, на чолі якого одноосібно стоять США з миті розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Ці побоювання пов’язані з можливим переходом до біполярному світу, де поряд з Америкою ключові ролі почнуть грати Китай, Росія та інші країни, формуючи свої альянси і блоки.

Існує і інший аспект цієї негласної конкуренції, який пов’язаний з кибервійною. Цей вид конфлікту охоплює приховану війну, яка зачіпає електронні системи, комп’ютери і програмне забезпечення. Кибервійна має багато аспектів і ризиків, настільки значущих, що вона здатна атакувати крупні банки, ключові заклади або навіть військові об’єкти. Вона може привести в непридатність певні види високотехнологічної зброї, наприклад, вивести із ладу літаки у повітрі, захопити контроль над комп’ютерами підводних човнів і авіаносців, а також впливати на передову ядерну зброю.

В 2021 році Евріл Хейнс, директор Національної розвідки США, виступаючи перед Конгресом, підкреслила, що Китай став «безпрецедентно пріоритетною ціллю для американських розвідувальних служб». Вона зазначила, що Китай тепер виступає як конкурент, майже рівний Сполученим Штатам, особливо в сферах технологій і телекомунікацій. Розвідувальна спільнота «П’яти очей», до складу якої входять США, Канада, Великобританія, Австралія і Нова Зеландія в спільній доповіді заявило про можливі проведення кібератак по усьому світу з використанням аналогічних методів. Компанія Microsoft в окремому повідомленні підтвердила, що помітила «кіберактивність» з боку китайської групи хакерів, бажаючої проникнути у мережі критично важливої інфраструктури США. Американська технологічна група інколи робить заяви про проникнення в систему безпеки, так, нещодавно вона повідомила, що в середині 2021 року хакери атакували критично важливу інфраструктуру острова Гуам, яка є стратегічно важливою американською військовою базою в Тихому океані!

США послідовно старались позбавити Росію, особливо в контексті українського конфлікту, доступу до електронних чипів, які використовуються в сучасному високотехнологічному озброєнні, як високоточні ракети і сучасні літаки. Помітно, що Америка сконцентрувала усі свої зусилля на досягненні цієї цілі і добилась в цьому помітного успіху. Також США вступили в конкуренцію з Китаєм в цьому секторі. Французька газета «Liberation» в двох окремих своїх репортажах говорить про те, як тонка кремнієва пластина, на яку нанесені мікросхеми і інтегровані електронні компоненти, стала предметом відчутної стратегічної конкуренції і стала причиною крупних торгових війн. Окрім того, було зазначено, що імпорт точної західної електроніки став більш складним, значно дорожче і менш надійним по якості для російської оборонної промисловості, яка не виробляє ці товари.

Конфлікт навколо Тайваню тісно зв’язаний з боротьбою за контроль над передовими технологіями, зокрема в області виробництва мікрочипів. Ціль цієї боротьби — позбавити Китай доступу до цих технологій і обмежити його можливості, особливо в сфері напівпровідників. Одним із яскравих прикладів таких дій стали обмеження, введені адміністрацією колишнього президента США Дональда Трампа у червні 2020 року. Ці обмеження торкнулись іноземних виробників напівпровідників, які використовують американські технології і обладнання, включаючи заборону на поставки продукції китайської компанії Huawei. Особливо це стосувалось тайванської компанії TSMC — основного постачальника Huawei, що серйозно ускладнило положення китайської компанії на ринку смартфонів мережевого обладнання. Сьогодні Тайвань виробляє біля 92% світових напівпровідників з техпроцесом менше 10 нанометрів, що робить його головним постачальником чипів для більшості передових пристроїв у світі, від смартфонів iPhone компанії Apple до винищувачів F-35. TSMC визнана провідною компанією в цьому секторі на світовому рівні.

Конфлікти і суперництво між великими державами не націлені на благо людства, а скеровані на домінування у світі, усунення опонентів, зміцнення гегемонії і своєї винятковості на міжнародній арені. Це призводить до підсиленню міжнародних конфліктів, відкритих і прихованих війн, включаючи кібервійни, торгові війни і боротьбу за контроль над технологіями. Таким є шлях невіруючих західних країн.

Людство буде продовжувати жити у стані тривоги і протистояння, в нездоровому суперництві, поки на землі не засяє світло Ісламу, який наповнює світ справедливістю і теплотою, який позбавить людей від пороків нелюдської капіталістичної системи. Як говориться в Корані:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ * وَكَأَيِّن مِّن قَرْيَةٍ هِيَ أَشَدُّ قُوَّةً مِّن قَرْيَتِكَ الَّتِي أَخْرَجَتْكَ أَهْلَكْنَاهُمْ فَلَا نَاصِرَ لَهُمْ * أَفَمَن كَانَ عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّهِ كَمَن زُيِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءَهُمْ

«А невіруючі користуються благами і їдять, подібно худобі. Їх притулком буде Вогонь. Скільки ж селищ, які перевершували силою твоє селище, яке вигнало тебе, Ми погубили! У них не було помічників. Хіба той, хто слідує ясному доказу від свого Господа, подібний тим, яким представилось чудовим зло їх діянь і які потурали своїм бажанням?» (47:12-14).

 

Газета «Ар-Рая»
Хамад Табіб, Єрусалим
24.04.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню