Вчений науки усуль уль-фікх Ата Абу Рашта - амір Хізб ут-Тахрір

Біографія амірів
Друкарня

{jathumbnail off}11 Сафар-уль-Хайр 1424р. за хіджрою (13.04.2003) відділ у справах скарг (диван-уль-Мазалім) у Хізб-ут-Тахрір, оприлюднив обрання вченого з основ ісламського права, фахівця з інженерії - Ата Абу Рашта (Абу Муса) аміром Хізб-ут-Тахрір, який покладає великі надії на Всевишнього Аллаха в тому, щоб він повів його до перемоги.

Відділ врахував велику увагу та відзнаки, які він виявив у справі заклику, а також помітив в ньому здатність вірного управління діяльністю Хізба та кращого використання енергії хлопців.

Біографія

Ата Ібн Халіл Ібн Ахмад Ібн Абдулькадір Хатіб Абу Рашта народився в 1362р. за хіджрою (1943 м.) у традиційно релігійній родині в маленькому селі Раана, провінції Халіл у Палестині. Вже в дитинстві став свідком жахливих подій у Палестині та єврейської окупації палестинських земель в 1948р. за сприяння англійців та зради арабських правителів. Внаслідок усього цього його родина була змушена переїхати у табір для біженців поблизу міста Халіл.

Свою початкову освіту він здобув у поселенні. У 1959 році перейшов на середній рівень і отримав атестат про закінчення першого ступеню середньої загальноосвітньої школи ім. Хусейна Ібн Алі в місті Халіл. У 1960р. отримав атестат про закінчення вищого ступеня середньої загальноосвітньої школи ім. Ібрахіма в місті Кудс. У 1960 році вступив до Каїрського університету. У 1966р. отримав диплом бакалавра за спеціальністю „інженер-будівельник”. Закінчивши навчання в університеті працював інженером у багатьох арабських державах. За своїм фахом він написав книгу «Посередник у підрахунку обсягів і контролі будинків і доріг».

Вступив до Хізб-ут-Тахрір під час навчання в школі в середині 50-х років. Безліч разів був  на шляху Аллаха у в язницях тиранів. Тим не менш продовжував активно працювати в Хізбі в усіх його адміністративних і партійних рівнях. Ата Абу Рашта був дарісом, членом, мушріфом, місцевим накібом, членом ради вілаята, мутамадом, офіційним представником, членом ради аміра. З 13/04/2003р. Аллах вирішив покласти на його плечі повноваження керівника партії, і він просить Аллаха допомогти йому понести цей тягар.

Його письмові праці

1) «Полегшення в основах науки тафсір» (тафсір сури «Бак'ара»).

2) «Полегшення в основах ісламського права» (посібник з навчання науки усуль-уль-фікх).

3) «Економічні кризи, їх реальність і вирішення з ісламської точки зору».

4) «Новий хрестовий похід на арабський півострів і Халідж».

5) «Індустріальна політика та будівництво держави в промисловому плані».

           Разом з тим, при його керівництві було видано наступні книги:

1) «Основи ісламської нафсії (виховання)».

2) «Політичні проблеми мусульманських окупованих країн».

3) Виправлення та додатки до книги «Політична концепція».

4) «Основи освітньої програми в державі Халіфат».

5) «Держапарати Халіфату в правлінні та адміністрації».

Він щиро просить Всевишнього Аллаха надати допомогу і стійкість у виконанні покладеного на нього аманату - заклику у відповідності з тим, що любить Всевишній Аллах і Його Посланник ﷺ, а також взяти участь у перемозі його зусиллями шляхом встановлення Праведного Халіфату. Воістину, Він - Той, Хто слухає і відповідає.

Однією з найбільш яскравих дій під час його керівництва стало те, як Хізб 24 Раджаба 1426р. (02/09/2005) звернувся до мусульман з промовою, приуроченою до трагічного руйнування Халіфату вісімдесят років тому. В усіх мусульманських країнах, починаючи від Індонезії, уздовж Індійського океану на сході, і закінчуючи Мароко, уздовж берегів Атлантичного океану на заході, після п'ятничного намазу Хізб-ут-Тахрір гучно кричав до всіх мусульман. Це звернення справило неперевершений ефект. До цього було додано спільні дії Хізбу, спрямовані на проголошення істини в своїх конференціях і форумах.

Три роки керівництва нинішнього аміра стали караваном добра. Ми просимо Всевишнього Аллаха збільшити і протягнути це добро. За волею Аллаха, добрі ознаки перемоги вже стали очевидними для Хізба при теперішньому амірі. Ми просимо Аллаха виправдати наші надії в ньому за час його керівництва, яке стане епохою перемоги, якщо на те воля Аллаха.

За словами багатьох його соратників, амір відомий своєю набожністю, альтруїзмом, суворим дотриманням і знаннями.  Допомогло йому й те, що він мав різні уповноваження в управлінні партійною діяльністю, в особливості уповноваження офіційного представника, мутамада і члена ради попереднього аміра. Це допомогло йому керувати партією з точним розумінням того, які дії, контроль та активність необхідні для всіх видів відповідальних осіб. Тому хлопці бачать те, як їх амір ніби живе з ними і керує ними в усіх деталях. Завдяки цьому він уміло і оптимально застосовує потенціал хлопців.

Так, у благородній мечеті «аль-Акса» було оголошено про початок діяльності Хізб-ут-Тахрір на початку 50-х рр. середини минулого століття. Була визначена його головна мета - це робота над встановленням Праведного Халіфату. Першим керівництво Хізбу поніс видатний і геніальний вчений шейх Тахіюддін Набхані, який гідно виконував свої обов'язки аміра до самої своєї смерті  протягом 25 років.

Після його смерті в 1977р. естафету прийняв великий вчений Ісламу шейх Абдулькадім Заллюм, який збільшив чисельність Хізбу в свій час. У той час значно зросла кількість членів Хізбу і розширився його вплив у багатьох державах світу. Будучи аміром, він зміг добре впорядкувати та скоординувати сили тисяч мусульман. Потім пішов з життя у віці 80 років, несучи протягом чверті століття тягар керівництва Хізбу.

Потім керівництво Хізбу в 2003р. взяло одного із найяскравіших і почесних вчених Хізб-ут-Тахрір, вченого основ ісламського права Ата Абу Рашта, щоб усіма новими силами разом з Хізбом зібрати врожай того, що було посаджено в період двох його попередників, і того благого, що він додав після них.

Найкраще, що можна сказати по відношенню до цих трьох амірів, це чудове висловлювання одного з братів мусульман: «Всевишній Аллах зусиллями цих трьох амірів втілив три речі. Три аміри пройшли три етапи: перший заснував і скріпив лави, другий зробив дійовим і оголосив, третій вийшов за перемогою, і за волею Аллаха, він переможе ». Амін.

Про розділ

Наведений матеріал - це те, що ми змогли зібрати з біографії засновника цієї партії, великого вченого Ісламу - Такіюддіна Набхані, а також біографію того, хто удосконалив та зміцнив будову партії після нього, великого вченого Ісламу - Абдул Кадіма Заллюма та біографію того, хто хоче по волі Аллаха здобути перемогу та затвердити ісламську державу, вченого науки усуль уль-фікх - Ата Абу ар-Рашта.

Редакція журналу Аль-Ва'й (Свідомість) №234-235 з теми "Сходження світла з мечеті «Аль-Ак'са». Початок шляху Хізб-ут-Тахрір".

Аміри (лідери) партії