Інструменти
Друкарня

Політична криза в Україні (2013-2014) - політична криза, спровокована в листопаді 2013 року рішенням українського уряду призупинити процес підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Це рішення призвело до масової акції протесту в центрі Києва, а також в інших містах України, що отримала в соціальних мережах та ЗМІ назву «євромайдан» за аналогією з подіями 2004 г. Як базових причин, що зумовили розмах протестів, називають соціальну несправедливість, величезну поляризацію доходів і рівня життя населення України та розгул корупції, що пронизує виконавчу і судову владу, правоохоронні органи.

У кінці лютого — початку березня 2014 перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків окуповували Кримський півострів. Також було створено збройне формування з російських «козаків», яке називало себе «самооборона Криму». 16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополя пройшов псевдореферендум про статус півострова, за сфальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

У ніч на 24 лютого 2022 року Росія розв'язала повномасштабну війну проти України. Російські війська увійшли на територію України з Росії, Білорусії та анексованого Криму, також до бойових дій включилися війська підконтрольних Росії самопроголошених ДНР та ЛНР. Війська почали наступ за чотирма основними напрямками — з півночі у напрямку Києва, з північного сходу у напрямку Харкова, з південного сходу з Донбасу та з півдня з Криму. Подіям передували концентрація російських військ біля російсько-українського кордону і викликана цим криза у відносинах Росії та України.

Численні попередження про підготовку вторгнення публікувалися в ЗМІ з жовтня 2021 року. Проте російські вищі офіційні особи послідовно заперечували підготовку до війни з Україною.

21 лютого 2022 року Росія визнала незалежність ДНР та ЛНР. Вранці 24 лютого вийшло звернення президента Росії Володимира Путіна щодо початку вторгнення. Обґрунтуванням вторгнення Володимир Путін заявив про необхідність захисту ДНР, ЛНР і самої Росії, а також використав не відповідну дійсності характеристику України як неонацистської держави. При цьому, на думку експертів, реальною причиною вторгнення став нераціональний неоімперіалізм, а цілями вторгнення є окупація України та знищення її народу. Експерти вважають, що Росія створила сепаратистський рух на Донбасі і потім використала визнання ДНР та ЛНР для обґрунтування вторгнення.

На піку свого просування — у березні 2022 року — Росія окупувала близько 27 % території України (разом із Донбасом та Кримом), але до грудня ця цифра скоротилася до 18 %. Станом на грудень 2022 року російським військам не вдалося виконати як передбачувані початкові завдання (захоплення Києва та зміна влади в Україні), так і цілі, заявлені пізніше – вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, а також створення сухопутного коридору до Придністров'я. 21 вересня, після поразки РФ у Харківській області, Путін оголосив мобілізацію. До початку жовтня 2022 року Росія оголосила про анексію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

За даними ООН на 30 липня 2023 року, з початку вторгнення загинуло не менше 9369 і було поранено не менше 16 646 мирних жителів, причому реальні втрати, як передбачається, набагато вищі. Було зруйновано чи пошкоджено понад 100 тисяч будинків; практично повністю зруйновані міста Волноваха, Маріуполь, Ізюм, Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Мар'їнка, Бахмут. На підконтрольній Росії території від обстрілу особливо постраждали Донецьк та Горлівка.

За повідомленнями ООН та міжнародних гуманітарних організацій Amnesty International та Human Rights Watch, російські війська завдавали невиборчих ракетних ударів по житлових кварталах, лікарнях та інших об'єктах соціальної інфраструктури України.

Вторгнення викликало велику міграційну кризу: за даними ООН, Україну залишило 7,86 млн біженців (станом на 20 грудня 2022 року), а ще близько 8 млн людей стали внутрішньо переміщеними особами (станом на 3 травня). Низка журналістів назвала вторгнення найбільшим військовим конфліктом у Європі із закінчення Другої світової війни.

(Вікіпедія)

Articles about the Topic Криза/війна в Україні