Чому Україна захопила частину території Росії?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

На тлі зниження світового інтересу до російсько-української війни і після декількох місяців відступлення на східному фронті українська армія тиждень назад раптово нанесла удар по Росії, в ходе якого захопила десятки російських населених пунктів.

Раптове і триваюче українське вторгнення, яке вважається найбільшим на території Росії з часів Другої світової війни, викликало багато питань про його військові і політичні цілі і майбутнє, а також про причини російського відступу і про вплив усього цього на майбутнє війни, яка триває вже більше двох з половиною років.

Десь через тиждень після вторгнення президент України Володимир Зеленський об’явив, що українські війська захопили 74 населених в Курській області Росії і продовжують свій наступ в цьому районі. Він підкреслив: «Росія принесла війну на нашу землю, і вона повинна відчути це на собі».

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін назвав дії українських військ «масштабною провокацією» і заявив, що «Київ свавільно обстрілює цивільну інфраструктуру, житлові будівлі і машини швидкої допомоги із різних видів озброєння, включаючи ракети».

Коментар:

Раптовий напад Озброєних сил України 6 серпня 2024 року викликає інтерес і є переламним моментом, який вимагає звернути увагу на декілька аспектів, таких як:

  1. Очевидно, що такий масштабний і потужний наступ не міг би відбутись без схвалення Заходу, особливо Америки. І хоча це не було прямою вказівкою, у Америки немає заперечень проти такого нападу. Прес-секретар Білого дому відреагувала на те, що відбувається, такими словами: «Це війна...».

  2. Після невдачі українського контрнаступу у серпні 2023 року, а також після того, як Америка добилась більшості своїх цілей у цій війні, і на додаток до наближенню президентських виборів в США, американська адміністрація почала схилятись до припиненню війни і початку переговорів між сторонами.

  3. Київ не погодився сісти за стіл переговорів, будучи упевненим, що він є жертвою і не досяг нічого в цій війні. Більше того, Україна зруйнована, мільйони її громадян були вимушені покинути країну, і її стан жалюгідний. Проте українське керівництво не може відмовитись від наказу Америки, оскільки повністю залежить від неї. Тому воно вибрало маневрування, і у Америки немає заперечень проти таких маневрів, поки дозволяє час.

  4. Також українське керівництво добре усвідомлює, наскільки небезпечним може бути прихід Трампа в Білий дім. Трамп вже не раз заявляє, що він посадить обидві сторони за стіл переговорів і буде працювати над завершенням цього конфлікту. У випадку, якщо сторони почнуть переговори, це неминуче означає, що Україна опиниться в програші, оскільки цілі регіони вийдуть зі складу України, що приведе до корейському сценарію (Східна Україна, лояльна Росії, і Західна Україна, лояльна Заходу).

Із усього вищевикладеного стає ясно, що Україна почала цей раптовий військовий наступ на російську територію, щоб закласти нові підґрунтя для подальших дій. Можливо, захоплені території будуть запропоновані в обмін на окуповані регіони України, і це буде використано як важіль тиску на переговорах, яких Україна не бажає. Можливо також, що це було зроблено, щоб спровокувати «ведмедя» і примусити Росію відмовитись від переговорів в найближчій перспективі. Окрім того, американська газета «The Washington Post» повідомила, що Росія відкинула спробу Катара зібрати російську і українську сторони за столом переговорів і припинити війну, що говорить про те, що такий розвиток подій цілком ймовірний.

Також слід зазначити слабкість Росії. За два тижні українські війська захопили понад 1500 квадратних кілометрів — територію, еквівалентну тій, яку Росія захопила в 2024 році. Понад 200 тисяч мирних жителів були вимушені покинути свої дома, а сусідні російські регіони, такі як Белгородська і Воронезька область, опинились під загрозою. Російська армія не змогла захистити ані землю, ані населення, багато російських військових були вбиті, поранені або взяти в полон.

На завершення хочу сказати, що світ буде залишатись в постійному напруженні, поки на чолі його стоять лідери, які нічого не знають про Іслам і справедливість. Спокій наступить тільки тоді, коли світові лідери будуть подібні халіфам Ісламської Умми, які поширювали справедливість, щастя і благополуччя.

О Аллах, даруй нам полегшення і перемогу, яку Ти обіцяв.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад ат-Тамізі
17 Сафара 1446 р.х.
22 серпня 2024 р.