Масштаби і наслідки російського вторгнення в Україну

Відповіді на питання
Друкарня

​ بسم الله الرحمن الرحيم

Питання: Усе вказує на те, що нинішня криза в Україні насправді є кризою відносин Росії з Заходом, а не тільки лише протиріччям між Росією і Україною.

Деякі порівнюють наступальні дії Росії з наступальними діями нацистської Німеччини, коли вона у 1939 р. захопила частину Чехословакії, потім вторглась в Польщу, а потім почалась Друга світова війна... Чи може напад Росії на Україну 24.02.2022 тривати до тих пір, поки це не виллється у світову війну? Чи може вважатись відповідна реакція Америки і Європи у виді санкцій достатньою дією, за допомогою якої можна протистояти нападу Росії на Україну? Або ж Захід обмежився цими діями тому, що з самого початку бажав заманити Росію в українську трясовину? Якщо так, то з якою метою? Щиро Вам Дякую.

Відповідь: Для того, щоб прояснити цю ситуацію, розглянемо наступне:

По-перше, в останні дні стало остаточно ясно, що президент Росії Володимир Путін страждає маренням (манією) величі, бо вважає, що Росія в нинішньому її стані може повернути собі колишнє міжнародне положення великої наддержави поруч з Америкою. Він дозволяє собі різко критикувати поведінку Заходу на адресу Росії, критикує Захід за те, що той не дає Росії брати участь в міжнародних справах, критикує розширення НАТО на схід і вимагає від Америки прибрати її військові бази, які вона розставила в різних державах, починаючи з 1997 р., тобто із Польщі, Румунії та інших держав Східної Європи. Усе це ясно доводить, що Путін страждає манією величі, в чому немає ніяких сумнівів. Наприклад:

1. Путін недипломатично приймав лідерів Франції, Німеччини і Ірану, а до цього — і президента Туреччини. Деяких із них він примушував чекати понад необхідного в залах, в яких були розташовані символи руських перемог. Російська служба безпеки почала вимагати від президента Франції Макрона по його прибутті в аеропорт пройти обстеження на коронавірус. Путін сидів від них на дистанції 6 метрів, хоча з лідерами Казахстану і Білорусії, які відвідували його у той же період часу, він себе так не поводив. Також Путін зробив знак канцлеру Німеччини слідувати за ним у той час, коли вони виходили із залу для прес-конференцій!

2. Путін відкрито і недвозначно заявляв скрізь про те, що не вважає Україну державою, що Росія дала Україні свої землі для формування української держави і взагалі допомогла Україні за останні десятки років грошима на загальну суму в 150 млрд. доларів. Путін описав уряд України як узурпаторів влади в Києві. Усе це вказує на те, що в Євразійському регіоні — там, де Азія стикується з Європою — він бачить тільки одну державу: Росію. Його погляд на Євразійський регіон і центральне положення Росії в ньому спонукав його притягти сили ОДКБ для придушення повстання в Казахстані, яке спалахнуло на початку 2022 р.

3. Путін не особливо хвилювався про те, що образив усю Європу, коли почав вимагати гарантій безпеки для Росії в Європі від Америки, незважаючи на те, що Франція та інші держави Європи до цього самі заявляли про те, що безпека Європи повинна бути у першу чергу у руках європейців. Проте Путін, не рахуючись з Європою, вимагає безпеки в Європі для Росії у Америки, вважаючи себе рівним Америці, а не європейським країнам. Саме тому, коли Макрон прибув у Росію і запропонував себе у якості посередника, Путін йому відповів, що Франція не керує НАТО...

По-друге, Кремль заявив про те, що під час телефонної розмови президент Росії Володимир Путін доніс 28.02.2022 до свого французького колеги Макрона умови, згідно яким Росія може припинити війну Україні:

1. Крим повинен бути визнаний за Росією.

2. Україна повинна бути роззброєна.

3. Україна повинна бути денацифікована.

4. Україна повинна займати міжнародний й статус

(«France Press», 28.02.2022).

У нашій відповіді на питання від 22.12.2021 ми писали: «Отож, нинішнє загострення кризи показує, що Росія прагне у першу чергу виключити усі сумніви щодо того, що Кримський п-ів став частиною Росії, і закріпити це як факт, що відбувся, по міжнародному визнанню з боку Америки і Європи. По-друге, Москва хоче незалежності східних областей України від київської влади, вважаючи ці території споконвічними землями Росії. По-третє, Росія більше за усе виступає проти вступу України в НАТО і вимагає письмових гарантій того, що цього не відбудеться».

Сергій Лавров підтвердив позицію Путіна, сказавши: «Озброєні сили Росії будуть вести військову спецоперацію в Україні, поки не досягнуть поставлених цілей. Західні держави повинні припинити розташовувати військові бази в колишніх радянських країнах, які не є не членами НАТО. Західний світ використовує український народ для війни проти Росії. Для Росії дуже важливо оберігати себе від військової загрози з боку західних держав» (aa.com.tr, 01.03.2022). Можна з упевненістю сказати що криза в Україні є однією із найбільших сучасних світових криз і представляє собою запеклий конфлікт між Росією і Заходом. Малоймовірно, що Росія зупиниться, поки не досягне своїх цілей, адже якщо вона зупиниться, то її поразка буде жахливою... Разом з тим, малоймовірно, що Захід прийме умови Росії... З причини цих обставин криза усугубилась до такої міри, що виникла загроза застосування ядерної зброї. Прес-секретар президента Росії Песков заявив про те, що «Володимир Путін наказав привести російські сили стратегічного стримування у стан бойової готовності» (28.02.2022), включаючи не тільки наступальну ядерну зброю, але і оборонну зброю. Справа в тому, що зброя стратегічного значення розділяється на наступальну і оборонну. Міністр оборони Росії заявив: «Росія привела стратегічні ракети, Північний флот, Тихоокеанський флот і стратегічну авіацію в бойову готовність» (ria.ru, 28.02.2022). Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив дії своєї країни, заявивши: «Для Росії має принципове значення виконання юридичних обов’язкових гарантій безпеки, які надають країни НАТО» («ТАСС», 01.03.2022). Росія не відступиться від своїх цілей, окрім як якщо Україна не чинитиме запеклого опору і не буде боротись проти російського вторгнення з такою ж завзятістю, з якою муджахіди Афганістану боролись проти вторгнення в СРСР у 80-ті рр. минулого сторіччя.

По-третє, треба оцінити позицію Америки. Ясно, що Америка доклала зусиль для того, щоб втягнути Росію в українську трясовину, використовуючи для цього обман і провокації:

1. Америка не відповіла на вимоги Росії про гарантії безпеки російських інтересів в Україні. За підбурюванням Америки уряд України провокував Росію, ведучи бойові дії на Донбасі, після чого масла у вогонь додали різноманітні заяви Америки, як, наприклад, виступ Байдена на прес-конференції 19.01.2022, на якій він сказав: «Я припускаю, що він (Путін) прийде до руху. Він неодмінно щось зробить. Росія буде покарана, якщо скоїть напад. Усе буде залежати від того, як вона вчинить. Ситуація буде іншою, якщо Росія скоїть деякий простий маневр у бік України, а не повномасштабне вторгнення» («CNN», 01.202.2022). Після цього неназваний український чиновник заявив для «CNN»: «Президент Байден дав зелене світло Путіну вторгнутись в Україну. Київ приголомшений його заявами!».

2. Коли Росія почала військове вторгнення в Україну, президент США Байден заявив, що «Америка не втрутиться, якщо Росія увійде в Україну, але Америка втрутиться, якщо Росія увійде в країну НАТО». Після цього Байден заявив про «відправку 7 тис. американських солдатів в Німеччину». До цього Америка вже відправила біля 5 тис. американських солдатів в Німеччину, Польщу і Румунію. Також Байден заявив про пакет санкцій проти Росії, сказавши: «Наші озброєні сили направляться в Європу не для битви на території України, а для захисту наших союзників по блоку НАТО і для того, щоб заспокоїти наших союзників на сході» (aljazeera.net, 24.02.2022). Він підтвердив це у своєму зверненні до альянсу, сказавши: «Озброєні сили моєї країни не будуть воювати проти Росії, проте вони блокують будь-яке просування озброєних сил Росії на Захід в інші європейські країни» (aljazeera.net, 02.03.2022). Також він заявив про закриття повітряного простору країн НАТО (але не повітряного простору України) для російських літаків, як це вже зробили держави Європи і Канада. Усі ці заяви і дії Байдена спокусили Путіна і надихнули його на початок і продовження військової операції в Україні. Потім відбулись заяви НАТО. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в ході прес-конференції з президентом Польщі в Варшаві 01.03.2022 заявив: «НАТО не стане однією із сторін цього конфлікту, проте НАТО надасть усіляку військову допомогу Україні. НАТО не пошле жодного солдата в Україну. Це оборонний блок, і він не прагне до протистояння з Росією. Ми будемо старатись направляти в Україну максимальну допомогу. Союзники НАТО теж стягнуть більшу ціну з Росії» (aa.com.tr, 01.03.2022). Генеральний секретар НАТО в точності виразив думку Америки.

3. Америка поводила себе з Росією провокаційно. Росія очікувала зустрічі свого міністра закордонних справ Лаврова з державним секретарем США Блінкеном в Женеві 21.01.2022,але Блінкен скасував зустріч. «Державний секретар США Ентоні Блінкен у вівторок скасував заплановану зустріч зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим після того, як Москва заявила про визнання двох сепаратистських регіонів на сході України і ввела в них свої війська. На спільній прес-конференції зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою в Вашингтоне він заявив: «Ми побачили, що наступ почався. Росія відкрито відмовилась від будь-якого дипломатичного рішення, і в справжній час для нас не має сенсу з нею зустрічатись» (albayan.ae, 23.02.2022). Саме тому запланована зустріч на рівні міністрів була скасована, що іще раз спровокувало Росію. Америка багато разів попереджала про те, що Росія готова вторгнутись в Україну, у той час як сама Росія постійно це спростовувала. Цим самим Америка знов-таки провокувала Росію. Усе, що озвучувала Америка, в ітозі було скеровано на те, щоб провокувати Росію на вторгнення в Україну. Масла у вогонь додали багаторазові заяви Америки про те, що остання не буде битись на території України, тому що Україна — не член НАТО. Разом з тим, Америка посилала сучасне озброєння Україні так, що транспортні військові літаки прибували в Україну кожен день, привозячи такі види озброєнь, як ПЗРК «Стінгер» і ПТРК «Джавелін».

4. Америка усе частіше і частіше заявляла про неминучість російського вторгнення в Україну, ґрунтуючи свої заяви на розвідувальній інформації, тим самим збільшуючи міжнародне почуття небезпеки. Після цього усі почали очікувати російське вторгнення з години на годину через висловлювання президента США Байдена, його міністра оборони та інших офіційних осіб США, а також американської преси. Америка загострила ймовірність російського вторгнення в Україну, коли прийняла рішення увести своїх чиновників із місії спостерігачів з лінії військових дій на Донбасі між ЗСУ і сепаратистами при тому, що вони як співробітники місії спостерігачів буди частиною гаранту європейської безпеки в регіоні. Коли вони покинули лінію протистояння на Донбасі, Росія одразу є відчула небезпеку для себе. Після цього офіційний представник російського МЗСу Марія Захарова заявила: «Деякі держави вирішили вивести своїх громадян, працюючих у складі спеціальної спостережної комісії в Україні. Відведення відбулось під приводом «погіршення рівня безпеки». Також Захарова додала, що ці рішення викликають серйозне занепокоєння у Москви, застерігаючи від «навмисного втягування місії спостерігачів у військову істерію, розпалювану Вашингтоном, і від використання її у якості інструменту провокації» (elbalad.news, 13.02.2022). Це означає, що Росія, можливо, бачила, що Америка бажає втягнути її в конфлікт на Донбасі, який був відносно заморожений з 2015 р.

5. Збільшення росту кількості американських провокацій у відношенні Росії співпало з заявою Америки про те, що вона майже забезпечила поставки газу в Європу і готова замінити російський газ, бо очкується, що Росія може у будь-яку мить припинити поставки газу в Європу або пошкодити газопроводи в Україні, почавши війну. У свою чергу, дії Америки будуть означати, що шлях для російського газу на європейський ринок буде закритий, альтернативою йому стане газ із Америки і Катара. Окрім того, азіатські імпортери теж відмовляться від російського газу, як, наприклад, Японія, яка володіє багатьма ф’ючерсними контрактами на газ. Окрім того, такий розворот з газом трапився в цю зиму, яка виявилась не дуже холодною, а далі наступає весна, і по ітогу гострої нужди в російському газі усе одно не буде... Також варто сказати про дуже небезпечні події, які відбувались на Дальньому Сході Росії: російська армія заявила про входження американського атомного підводного човна в російські територіальні води біля Курильських островів, і що підводний човен не відповів на попередження російської сторони, в результаті чого російським кораблям довелось використовувати більш грубі методи для того, щоб примусити американський підводний човен відступити, причому процес витіснення цього підводного човна зайняв у російської сторони 3 години. Курильські острови до цього належали Японії, поки Росія не окупувала їх під час Другої Світової війни, через що Японія досі претендує на них, і з причини відмови Росії дати позитивну відповідь Японії офіційний Токіо з 1945 р. не підписав ніякої угоди про припинення вогню з Росією а це означає, що офіційно Японія знаходиться в стані війни з Росією з 1945 р. Тому заплив американського підводного човна до Курил додав занепокоєності Росії, адже автоматично піднялось питання: чи штовхне Америка Японію до окупації Курильських островів?

6. Таким чином, Америка крок за кроком провокувала Росію на те, щоб та повністю зав’язла у війні в Україні. Навіть зараз Америка продовжує це робити, в чому їй допомагає Британія. Європа теж приймає участь в провокаціях. Наприклад, Німеччина зупинила проект «Північний потік-2». Америка продовжує спокушати Росію війною в Україні тим, що відмовляється складати Росії фактичну загрозу, обмежуючись лише санкціями, а державний секретар США назвав військові приготування Росії підготовкою до «успішному» наступу на Україну!

З іншого боку, Україна усе більш настирливо просить прийняти її у склад НАТО, усе настирливіше вимагає від Заходу постачати їй зброю. Це іще більше лякало Росію і в ітозі штовхнуло її іти лише в одні відкриті двері, через які можна вирішити проблему безпеки російських кордонів: вона почала війну проти України, увійшла на її територію і зав’язла в ній як в трясовині. Саме цього хотіла Америка, яка зробила Україну нібито мінним полем для Росії. Навряд чи тепер у Росії є можливість повернути назад, бо вона стала заручницею свого безглуздого плану.

По-четверте, треба розглянути європейську позицію. Верховний представник ЄС Жозеп Баррель 22.02.2022 заявив про те, що день визнання ДНР і ЛНР Росією є чорними днем Європи. Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон декілька днів назад заявив: «Ми увійшли в нове стратегічне змагання з Росією, яке може тривати ціле покоління. Усе це відкриває двері для будь-яких можливостей, не виключаючи і застосування ядерної зброї».

Разом з тим, Європа намагалась заспокоїти ситуацію і укласти угоду з Росією, для чого з Путіним зв’язувались лідери Франції і Німеччини. Так президент Франції Макрон прибував з візитом до Москви, неодноразово зв’язувався по телефону з Путіним; в останній раз він це зробив навіть після атаки Росії по території України. В Єлисейському палаці повідомили про те, що «Макрон неодноразово просив міжнародну спільноту зупинити наступ Росії на Україну, стверджуючи про необхідність негайного припинення вогню, закликаючи припинити усі удари по мирним жителям і цивільним об’єктам, а також закликаючи до збереження інфраструктури і забезпеченню безпеки усіх доріг, особливо на півдні від Києва» (afp.com/ar, 28.02.2022). Аналогічно і канцлер Німеччини Олаф Шольц прибував з візитом до Москви і спілкувався з Путіним, після чого заявив: «Ми, німці, і усі європейці не сумніваємось в тому, що стабільність не буде досягнута в протистоянні Росії, а буде досягнута тільки разом з нею... Ми згодні з російським президентом в тому, що можливість врегулювати нинішню кризу в Європі іще існує» (arabic.rt.com, 15.02.2022). Тим не менш, Європа вже була замішана в українській кризі, як того бажала Америка. Тому Європі довелося заявити про те, що вона повністю займає сторону України в цьому конфлікті, після чого Європа взялась надавати Україні допомогу військовою технікою і сучасними видами озброєнь, а також накладати санкції на Росію у різноманітних сферах, приєднуючись, таким чином, до війни на боці України, хоча при цьому і не відправляючи своєї армії. Канцлер Німеччини Олаф Шольц на своїй сторінці в «Твіттері» 26.02.2022 заявив: «Російська агресія проти України є поворотним моментом. Вторгнення загрожує міжнародному положенню, встановленому після Другої світової війни... В цій ситуації ми повинні допомогти Україні наскільки можемо для протистояння абсурдному вторгненню Путіна». Німеччина прийняла рішення відправити в Україну 1000 ракетних установок і 500 ракет класу «земля-повітря» «Стінгер». Виступаючи в парламенті, Шольц заявив: «Після вторгнення в Україну ми вступили в нову епоху. Віднині Німеччина буде інвестувати більше 2% свого ВВП на оборонні нужди. Ми витратимо 100 млрд. євро на військову техніку. Наша мета — сформувати сильну і сучасну армію, на оборонну спроможність якої ми можемо покладатись» (afp.com, 27.02.2022). Після початку російської військової операції Шольц заявив про призупинення робіт по газопроводу «Північний потік -2», який проходить із Росії в Німеччину по дну Балтійського моря. Відповідальний за закордонні зв’язки і питання безпеки в ЄС Жозеп Боррель 27.02.2022 заявив: «ЄС прийняв рішення надати військову допомогу Україні, у т.ч. — зброєю сумою на 450 млн. євро і засобами захисту сумою в 50 млн. євро. Окрім того, Україна буде отримувати фінансування із Європейського «Фонду миру» і із «Міжурядового фонду» (aa.com.tr/ar, 28.02.2022). На екстреному засіданні ЄС в Брюсселі голова Європейської ради Шарль Мішель заявив: «Ми теж відчуємо на собі наслідки цих санкцій, але воно того варто заради захисту нашої свободи». Представник ЄС по закордонним справам Жозеп Боррель сказав: «Ми бачимо перед собою нове геополітичне народження Європи. Катастрофа, з якою сьогодні стикнулась Європа, як ніколи раніше штовхає її до єдності і співпраці». Також голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен у свою чергу заявила: «Доля Європи поставлена на карту війни в Україні» (aljazeera.net, 01.03.2022).

Таким чином ми бачимо, що Європа опинилась втягнутою у цю війну, яка перевернула стан світу, в якому вона жила з кінця Другої світової війни. Тепер Європа опинилась під загрозою з боку Росії, не говорячи вже про великі економічні втрати, які Європа понесла через втрати енергоресурсів, раніше імпортованих із Росії, таких як нафта і газ. Євросоюз отримує біля 40% газу і 27% нафти із Росії, проте тепер Америка хоче переорієнтувати Європу на себе, щоб Європа імпортувала американський газ менш низької якості по більш високій ціні. Гілка «Північний потік-2» повинна була покрита третю частину усієї зовнішньої потреби в цих ресурсах, які до того ж мінімум на 25% дешевше американських. На прес-конференції разом з канцлером Німеччини Шольцем Путін, виражаючи свої побажання німцям, заявив: «Німецький споживач, однаково, будь то виробник чи побутовий споживач, отримує російський газ в п’ять разів дешеве. Нехай німецький громадянин перевірить свій гаманець і скаже, чи готовий він купувати газ в 3-5 разів дорожче. Ви повинні дякувати колишньому канцлеру Німеччини Шредеру, який надав допомогу проекту «Північний потік -1», за допомогою якого Німеччина отримує біля 55 млрд. кубометрів газу по ф’ючерсам» (arabic.rt.com, 15.02.2022). Путін заявив, що на Німеччину припадає 60% російського збуту. Усе це він сказав для того, щоб спонукати Європу співпрацювати з Росією і не займати сторону Америки, заспокоюючи Європу тим, що Росія не збирається на неї нападати. Цим самим Росія намагалась убезпечити себе від Європи.

По-п’яте, треба розглянути позицію Китаю. Росія дуже сильно зблизилась з Китаєм. Китай заявив про те, що західні держави повинні серйозно поставитись до вимог Росії у наданні їй безпеки. Для організації міжнародної допомоги Росії по питанню України Путін відвідав Пекін (під час зимових Олімпійських ігор) і зустрівся з головою Китаю 02.02.2022, після чого у спільній заяві, підписаної обома сторонами, Путін заявив про те, що він проти вступу України в НАТО. Китай і Росія спільно заявили про те, що дотримуються єдиних позицій перед лицем американської гегемонії, закликали до багатополярності цього світу і заявили про початок нової ери в міжнародних відносинах. Росія підписала крупні контракти з Китаєм, згідно яким інвестує свою нафту і газ в Китай, а також збільшує з ним торговий обмін до 200 млрд. доларів на рік. Разом з тим здається на те, що Китай очікує, як підуть справи у Росії в Україні, щоб потім теж наважитись на аналогічний крок і окупувати Тайвань. В Китаї почали лунати гасла про те, «що зараз краща можливість повернути собі Тайвань». Про це часто говориться в китайському сегменті «Твіттера». Китай відмовився вводити санкції проти Росії для того, щоб не отримати аналогічні санкції на свою адресу, якщо одного разу окупує Тайвань. Китай утримався від накладання вето на проект резолюції, що засуджує російську агресію. Отож, Китай побоюється тиску Заходу на себе. При цьому Китай не критикував Росію за вторгнення в Україну і винуватить у цьому Америку, одночасно заявляючи про те, що цінує принципи стабільності і територіальної цілісності. Міністр закордонних справ Китаю Ван И в бесіді зі своїм українським колегою заявив: «Що стосується нинішньої кризи, то китайська сторона закликає Україну і Росію знайти спосіб її вирішити шляхом переговорів і підтримує усі міжнародні зусилля по політичному врегулюванню ситуації» («ТАСС», 01.03.2022). Міністр закордонних справ Китаю об’явив про незгоду своєї країни з санкціями, заявивши: «Китай не тільки не підтримує санкції як спосіб вирішення проблеми, але і виступає проти однобічних санкцій, які суперечать міжнародному праву» («ТАСС», 27.02.2022).
По-шосте. Висновок:

1. Америці вдалось повністю або майже повністю втягнути Росію і українську трясовину... Це примусить Росію стикнутись з локальною напруженістю, з політичними і економічними потрясіннями, за якими можуть відбутись коливання в армії. Ці проблеми будуть терзати Росію роками незалежно від того, чи обмежиться вона окупацією сходу України, чи захопить її основну частину, чи усю Україну... У будь-якому випадку не виключено, що це вплине на перебування Путіна при владі.

2. Міжнародне положення Росії буде охоплено потрясіннями, які можуть призвести до її падінню! Спочатку Америка спричинила на неї міжнародний тиск, потім до Америки приєдналась Європа, щоб підкреслити, що Росія нападає на суверенну державу. При цьому і Америка, і Європа роблять вигляд, нібито забули, як самі нападали на багато суверенних держав в Азії і Африці... Усі ці держави, що Росія, що Америка, що Європа, вчиняють за одним принципом і не цінують людське життя!

3. Нинішня ситуація трохи відрізняється від тієї, при якій у 1939 р. Німеччина вторглась в Чехословакію, окупувавши її частину за частиною, і в ітозі спалахнула Друга світова війна. Усе це так тому, що Третя світова війна неминуче буде пов’язана з використанням ядерної зброї, яка є в усіх крупних сторін конфлікту. Вони тисячу разів подумають, перш ніж її використати, але не тому, що вона дуже руйнівна для інших держав — на це їм наплювати, — а тому, що проти них буде використана аналогічна зброя. В основі для них має цінність тільки те, що іде на користь саме їм, навіть якщо це нашкодить решті інших. Агентство «Аль-Джазіра» опублікувала інтерв’ю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим 03.02.2022, написавши: «На питання про небезпеку початку Третьої світової війни Лавров відповів, що керівники п’яти держав-постійних членів Ради Безпеки підписали декларацію про те, що неможна допустити початку нової світової війни, тому що вона буде ядерною, а отож, в ній не буде переможця. Цим самим Лавров натякнув на слова американського президента Джо Байдена, який сказав, що санкції, введені проти Росії, є єдиною заміною Третій світовій війні». Із слів Байдена Лавров робить висновок, що Росія може нанести удар по атомній станції, якщо від цього не буде шкоди Росії, а буде шкода іншим. Агентство «Аль-Джазіра» сьогодні опублікувало наступне: «Найяскравішою подією сьогодні стало бомбардування атомної станції поруч з м. Запоріжжя. В результаті бомбардування на станції виникла пожежа. Її вдалося ліквідувати, але це коштувало життя деяким робочим на станції, згідно української версії. Російська сторона звинуватила у цьому інциденті Україну…» (04.03.2022).

4. Такими є наддержави сучасного світу: дикі звірі, сильний поїдає слабкого, а якщо попросиш про допомогу, то не дочекаєшся її... Історія повторюється. Конфлікт наддержав сьогодні схожий на конфлікт Перської і Візантійської імперій у минулому. Відповідно, цей конфлікт може бути вирішений тільки так, як був вирішений колишній: повинно з’явитись правління по Шаріату і повинен бути проголошений джихад на шляху Аллаха. Тільки тоді слабкий отримає захист, а утиснутий — свої права. Для цього повинен бути відновлений Халіфат за методом пророцтва, як і сказав Посланець Аллаха:

ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ

«Потім буде Халіфат за методом пророцтва».

У цій державі сильний буде слабким, поки з нього не стягнуть по праву, як передається від першого праведного халіфа Абу Бакра ас-Сиддіка в книзі «Сунан аль-акваль уа ль-афаль» від Канза Уммаля: від Абдуллаха ібн Акіма передається: «Коди була надана присяга Абу Бакру, він піднявся на мінбар, віддав хвалу Аллаху і сказав: «Найсильніший із вас буде у мене слабким, поки я не стягну з нього по праву, а найслабший із вас буде у мене сильним, поки я не воздам йому його право».

Ось так буде поширюватись благо в Дар уль-Іслям!

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ‎٤‏ بِنَصْرِ اللَّهِ ۚ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:4,5).

 

1 Шабана 1443 р.х.
04.03.2022 р.

Головне меню