Шаріат про акторів, які грають ролі пророків і сподвижників

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху, дорогий шейх!

Що говорить Іслам про перегляд фільмів і серіалів, в яких актори грають ролі пророків і сподвижників?

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Фільми і серіали у їх нинішній реальності не дозволені Шаріатом, тому що в них міститься брехня, іноді відбувається заборонене змішування між чоловіками і жінками (іхтілят), жінки обнажають заборонені місця (аурат) перед чоловіками, які грають рол їх чоловіків або близьких родичів (махрам). Фільми супроводжуються численними порушеннями положень Шаріату, тому вони заборонені по Ісламу. Найбільш серйозне порушення закону Шаріату полягає у тому, що актори грають ролі сподвижників (нехай буде задоволений Аллах). І найгірше те, що звичайні люди, без сорому і страху, грають ролі пророків і посланців (мир їм).

Раніше, 23.09.2009, ми опублікували відповідь на питання по цій темі і наведемо її знов:

Акторські ролі супроводжуються багатьма порушеннями Шаріату.

1) Брехня. Актор прикидається іншою людиною. Іноді актор клянеться, розлучається і говорить багато іншого, граючи різноманітні ролі. Відомо, що в Ісламі людина несе відповідальність за усе, що говорить, навіть, шуткуючи.

2) Змішування між чоловіками і жінками (іхтілят), яке відбувається не у межах Ісламу.

3) Оголення жінкам заборонених частин тіла (аурат). Чужі чоловіки, граючи роль чоловіків чи близьких родичів (махрам) цих жінок, бачать ті частини її тіла, які заборонені для них, не говорячи вже про інші сцени між абсолютно чужими чоловіками і жінками.

Найгірше у фільмах і серіалах те, що актори грають ролі пророків (мир їм), які обрані Аллахом для донесення послання. Пророцтво — їх особливість, яка не належить іншим людям. Виконання звичайною людиною ролі пророка чи посланця, які сходять одкровення, — це відкрите протистояння посланню Аллаха. Також це означає, що актор не надає ніякого значення пророцтву, беручи на себе тяжкий гріх. Можна наводити іще багато інших протиріч Шаріату, особливо у сценах, де беруть участь абсолютно чужі одні одному чоловіки і жінки.

Виходячи із вищесказаного, Іслам забороняє серіали і акторські ролі.

У Халіфаті будуть заборонені фільми і серіали, у яких містяться протиріччя Шаріату.

Кінець відповіді від 23.09.2009.

Що стосується перегляду подібних фільмів, то наша відповідь не стосується цього питання. Ми обмежились відповіддю на питання про акторські ролі, особливо коли справа стосується пророків і посланців (мир їм), і сказали, що у Халіфаті подібна кінематографія буде заборонена. Тому, мої дорогі брати по вірі можуть самі спробувати знайти відповідь на це питання, виходячи із своїх знань, тобто зробити іджтіхад, або вони можуть прийняти думку тих, хто вже відповів на це питання. Ми ж залишили це питання відкритим. Просимо Аллаха допомогти Вам у цій справі.


Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
28 Рабі аль-ахіра 1441 р.х.
25.12.2019 р.

Головне меню