Америка і дезінтеграційні чинники 5 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У попередній частині ми підійшли до п’ятого дезінтеграційного чинника. Даний чинник полягає у проблемі класовості, яка пронизує американські кола і економіку, особливо коли у 1% класу у руках знаходиться контроль над багатством країни, фінансовими ринками і крупними фінансовими закладами.

Це клас (фінансова еліта) контролює американську політику, а, отож, і політичне життя і внутрішні справи. Ця фінансова еліта принесла багато проблем американському робочому класу з миті заснування Америки. До сих пір американці страждають від її контролю над ринками, будь-то ринки праці, товарів, послуг першої необхідності і т.д. Окрім цього контролю, розграбування багатств Америки і попрання прав робочого класу, фінансова еліта перекладає тягар економічних криз на простих людей. Зокрема, мова йде про економічну кризу 2008 р., адже тоді федеральний уряд поклав на платників податків (трудящих і бідняків) багато наслідків цієї кризи. Це було зроблено з однією метою: врятувати велетенські корпорації від краху.

Усе це тільки підсилило гнів американської нації проти фінансової еліти та її економічного контролю. В результаті у 2011 р. американці вийшли на вулиці з закликами скасувати фінансові інститути Уолл-стріт і закликали скасувати вплив фінансової еліти на американську економіку. Потім, у 2020 р., знов з’явились подібні гасла, зокрема — після вбивства афроамериканця в Міннеаполісі. Стало чути заклики до економічної справедливості, скасування расової сегрегації і т.д.

Хто стежить за тим, що відбувається, бачить, що ці ідеї знаходять нових прибічників з кожним днем. Ненависть бідних тільки підсилюється у відношенні багатих, тому не виключено, що у будь-яку мить може трапитись вибух невдоволення, особливо на тлі економічної ситуації, яка погіршується через пандемію коронавірусу.

6) Закони, які пов’язують між собою штати, і широкі повноваження, надані губернаторам штатів.

Ця проблема особливо стала очевидна у політиці взаємодії з пандемією коронавірусу, оскільки надання адміністративних і політичних повноважень губернаторам штатів неодноразово дозволяло губернаторам піти проти рішень Трампа. Також цьому сприяли безлади і заклики Трампа відправити військових для наведення порядку у штати. Так губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив, що не підкориться розпорядженню Трампа, якщо той вирішить скасувати введені через коронавірус обмеження з загрозою для здоров’я громадськості. Губернатор Вірджинії Ральф Нортем також відхилив прохання міністра оборони Марка Еспера направити у Вашингтон від 3000 до 5000 співробітників національної гвардії штату.

Подібні події передвіщають іще більші бунти у випадку сильних потрясінь всередині американського союзу, тим більше, що вже лунають серйозні заклики до виходу із союзу у деяких штатах.

7) Різноманіття складу населення, різноманіття релігій.

Це було і залишається вибухонебезпечною проблемою для США, особливо на тлі економічних і політичних ситуацій всередині країни, які погіршуються. Не виключено, що кількість штатів, вимагаючх відокремлення, збільшиться, і у цьому зіграє свою роль етнічний склад штатів, як у випадку з Каліфорнією, де проживає іспаномовне населення, а іспанська мова є другою по поширеності. Каліфорнія не один раз вимагала виходу із союзу по економічним і культурним причинам. Також до причин, які потягнули заклики до відокремлення від США, можна додати безглузду політику Трампа, особливу ту, в якій він підкреслював етнічну приналежність того чи іншого штату. Сюди можна додати велику конкуренцію у передвиборчій кампанії 2020 р. Нагадаємо, що жителі штату Каліфорнія налаштовані проти Трампа, не говорячи вже про те, що вони традиційно підтримують Демократичну партію.

Такими є найбільш очевидні проблеми,які загрожують цілісності США. Ці проблеми вже підірвали єдність суспільства. Почали лунати заклики до введення економічної справедливості, рівності перед законом, зокрема — відносно афроамериканців і представників інших народів. Так само не перестають лунати заклики до виходу із штатів, таких як Аляска, Каліфорнія, Техас, Південна Кароліна, Вермонт… Так опитування, проведене агентством «Reuters» у 2014р., показало, що майже чверть населення США (23,9%) підтримує ідею відокремлення своїх штатів від Американської федерації.

Хто стежить за тим, що відбувається в Америці, бачить слабкість ідеологічного зв’язку у суспільстві, слабкість у зв’язках між штатами, економічний спад, переважання расистських поглядів над ідеологічними, негативний вплив політичного курсу обох партій, у тому числі — вплив політики Трампа, що іще більше вносить розкол у суспільство. Усе це є політичними, соціальними, ідеологічними невиліковними хворобами суспільства. Здатність бачити ці проблеми дозволяє усвідомити ступінь і масштаби розколу в американському союзі, зрозуміти наскільки погіршується ситуація з кожним днем і що крах американського суспільства неминучий.

Щодо цього з’явилось багато висловлювань і публікацій політиків, мислителів, економістів, де застерігається від неминучого розпаду американського союзу, як це трапилось з СРСР. Серед цих публікацій — стаття американського політолога Кевіна Зісі (KevinZisi) під назвою «Американська імперія помирає», в якій говориться: «Ми повинні спробувати зробити так, щоб її крах, якщо він трапиться, завдав найменшого збитку решті світу, а також нації США».

У 2003 р. французький мислитель Еммануель Тодд написав книгу «Після імперії PaxAmericana — початок кінця», в якій він говорить про падіння імперської влади США і втраті ними якості головного гравця у світовій політиці. У липні 2016 р. письменник і режисер Майкл Мур написав статтю, в якій сказав: «Перемога Трампа розчарувала усіх, хто виступав за права людини, був проти дискримінації і расизму. У штаті Каліфорнія, який є найбільш густонаселеним і перераховуючим у державну казну США величезні фінанси, у 2015 р. з’явився рух «YesCalifornia», щоб до 2019 р. провести референдум, який стане початком довгого шляху по відокремленню від США».

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
21 Мухаррама 1441 р.х.
09.09.2020 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню