Політика

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Питання: Що відбувається у республіці Кот-д´Івуаре? Після проведення другого туру президентських виборів 28.11.2010 року, конституційна рада, яка підтримує діючого президента Лорана Куду Гбарбо, проголошує про його перемогу у 51,45% голосів, тоді як вибірком заявляє, що перемогу отримав його суперник Алассан Уаттар, який набрав 54,1% голосів. У свою чергу, Америка, ООН, Рада Безпеки визнали результати, які оголосив вибірком, перемогу кандидата Алассана Уаттара. Діючий президент Гбарбо відхилив подібне,вважаючи себе переможцем на виборах, згідно до того, про що об´явила конституційна рада, наполягаючи на збереженні у своїх руках влади, чому сприяла у підтримці армія. Чи можна це віднести до конкуренції на грунті племінної приналежності або релігійної? Чи це має стосунок до політичної боротьби, якщо так, то поміж ким та ким? Що очікується від вирішення цієї проблеми з виборчим процесом?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Запитання: Учора16/12/2010 року у ЗМІ пролунали дві привертаючі до себе увагу новини, а саме:

Перша новина – про візит премє´р-міністра Китаю до Індії з величезною делегацією представників бізнесу (десь приблизно 300 китайських бізнесменів).Сам візит та зустріч делегації супроводжувались незвичайно теплими стосунками.  

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Питання: 19-20/11/2010 року у Лісабоні, столиці Португалії, відбувся саміт, в якому прийняли участь голови держав та урядів 28-ми країн-членів НАТО. Було об´явлено, що країни, які взяли участь у саміті, домовились про нову концепцію стратегії Північноатлантичного альянсу, яка містить в собі важливі питання. З їх числа проблема Афганістану, питання ЄвроПРО, стосунки з Росією, а також ратифікація розширення можливостей НАТО, щоб він міг вийти за межі свого регіону в будь-яку іншу точку світу, де  побачить для себе загрозу. Чи серйозна Америка стосовно питання виводу своїх військ з Афганістану? Що вона хоче,піднімаючи тему ЄвроПРО?  У зв’язку з чим вона бажає розширити повноваження НАТО? Яку позицію має Росія стосовно всього цього? Чи змогла Америка продиктувати свої бажання країнам-учасникам саміту? Чи змогла вона зміцнити свій міжнародний стан?

Запитання: Як відомо, війна в Афганістані вже скоро пересягне 10 –річної межі, але Америка все іще зав’язана у ній і не може знайти шляхів виходу. Звинувативши свого попередника Буша у численних недоліках у війні, Обама пообіцяв зробити вирішення афганської проблеми пріоритетним завданням на час свого правління. Його приход до влади ознаменувався прийняттям нової стратегії у боротьбі з тероризмом, але Америка у даній стратегії виглядає явно повною протиріч. З одного боку, вона збільшує свою присутність в Афганістані, з іншого боку, вона заявляє про виведення військ, називаючи при цьому дату літо 2011 року, що явно іде всупереч з прийнятою стратегією. Багато відповідальних осіб, в тому числі і генерал Петреус, заявили про неефективність даної стратегії, було, навіть, заявлено про існування деякого протистояння поміж департаментами озброєних сил та міністерством іноземних справ.

Президент Німеччини Крістіан Вульф у своєму виступі,  який був присвячений двадцятій річниці возз´єднання Німеччини,  минулої неділі заявив про те, що Іслам став частиною Німеччини. Подібні слова не припали до душі деяким політикам,  які з критикою накинулись на президента,  кажучи: «Якщо тим самим президент хоче урівняти Іслам у Німеччині з християнством або іудаїзмом,  він глибоко помиляється, це невірно». Канцлер Німеччини Ангела Меркель,  захищаючи президента,  аргументувала тим,  що його слова були сказані у певному контексті,  при цьому вона акцентувала увагу на іудейсько-християнські корні Німеччини,  які уходять до глибини історії на сотні років,  а то і тисячі. Канцлер також не забула уточнити свою позицію,  вона підкреслила,  що головування у Німеччині належить конституції,  а не Шаріату.

Питання: Що відбулося з Іраном, у момент, коли він погодився на збагачення урану за межами країни, а саме в Туреччині, підписавши у зв'язку із цим тристоронню угоду із Бразилією й Туреччиною?

Питання: Останнім часом в Киргизії події розвиваються швидкими темпами. Опозиція змогла організувати переворот і, змістивши з посади екс-Президента Киргизії Курманбека Бакієва, 8 квітня 2010 прийшла до влади. Бакієв спочатку втік у своє рідне місто на півдні країни, потім покинув країну, перебравшись до Казахстану, звідки він написав заяву про відставку. У той же час першою, хто визнав і привітав цей переворот опинилася Росія.

بسم الله الرحمن الرحيم

Запитання: 2 лютого 2010 відбувся другий тур президентських виборів в Україні. У першому турі виборів Віктор Ющенко, який прийшов до влади за допомогою «помаранчевої революції», отримав всього лише 5% голосів, що не дозволили йому взяти участь у другому турі виборів. У той же час В. Янукович і Ю. Тимошенко отримали в першому турі по 35% і 25% голосів, що дозволило їм продовжити суперництво.