Кожен повинен нести заклик, відштовхуючись від своїх здібностей

Відповіді Аміра
Друкарня

від Аміра аль-Хаджа Джаб

Питання: Ассаляму алейкум, наш амір! Хочу спитати Вас про свою роль у діяльності по встановленню Халіфату у випадку, коли у мене відсутні для цього необхідні здібності. Буду чекати Вашої відповіді.

Я в надії отримати від Вас керівництво, оскільки я у замішанні і не знаю, з ким мені бути, як вчинити. Я прошу Аллаха, щоб Він вказав, як мені вчинити.

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Дорогий брате! Аллах не покладає на людину понад її можливостей. Люди відрізняються один від одного по своїм здібностям і досвіду у справі несення заклику, у справі найкращого донесення заклику до людей. Люди відрізняються своїми освітніми, ідейними досягненнями і мудрістю у викладенні тих чи інших питань. Люди відрізняються широким колом своїх знань по Корану і Сунні. Це те, що має місце серед людей, тому покладання обов’язків (такліф) залежить від здібностей. Про це ясно викладено в Коране і Сунні Посланця ﷺ:

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا

«Аллах не покладає на людину понад її можливостей» (2:286),

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا مَا آتَاهَا

«Аллах не покладає на людину понад того, що Він дарував їй» (65:7),

لَا تَحْقِرَنَّ مِنَ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ

«Не нехтуй нічим із схвалюваного (Шаріатом), навіть тим, що тобі варто зустрічати свого брата з усміхненим обличчям» (Муслім),

بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً

«Доводіть від мене, навіть якщо це один аят» (Бухари),

نَضَّرَ اللَّهُ امْرَأً سَمِعَ مِنَّا حَدِيثًا فَحَفِظَهُ حَتَّى يُبَلِّغَهُ فَرُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ إِلَى مَنْ هُوَ أَفْقَهُ مِنْهُ وَرُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ لَيْسَ بِفَقِيهٍ

«Нехай обрадує Аллах того чоловіка,який почує від нас хадіс, вивчить і передасть його іншому. Можливо, той, кому він передасть знання, зрозуміє і засвоїть його краще нього самого. Буває, що носій знання не розуміє його належним чином» (Абу Дауд).

Дорогий брате! Ви можете наказувати схвалюване і забороняти засуджуване, виходячи із своїх здібностей. Ви можете донести до людей один аят, два аяти … але при цьому не є умовою, щоб Ви знали напам’ять Коран, хадіси. Але Ви повинні це робити,відштовхуючись від своїх здібностей. Просіть Аллаха надати Вам допомогу у цій справі, уповайте на Нього Одного і знайте, що Аллах піклується про праведних людей!

 

24 Рамадану 1441 р.
17.05.2020 р.

 

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці у «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню