Тахрідж хадісу «Беріть подарунки, поки вони залишаються подарунками …»

Відповіді Аміра
Друкарня

від Аміра аль-Хаджа Джаба

Питання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху. Ми просимо Аллаха дати Вам здоров’я і направити Вас до того, чим Він задоволений. Ми просимо, щоб Вашими руками була дана перемога, повернуті влада і велич Його релігії!

Я би хотів, щоб Ви зробили тахрідж хадісу, переданого Муазом, з точки зору його достовірності, сили, слабкості і використання у якості доказу. Заздалегідь дякую Вам.

Передається від Муаза ібн Джабаля: «Я чув, як Посланець Аллаха ﷺ сказав:

خُذُوا الْعَطَاءَ مَا دَامَ عَطَاءً فَإِذَا صَارَ رِشْوَةً فِي الدِّينِ فَلَا تَأْخُذُوهُ وَلَسْتُمْ بِتَارِكِيهِ يَمْنَعْكُمُ الْفَقْرَ وَالْحَاجَةَ أَلَا إِنَّ رَحَى الْإِسْلَامِ دَائِرَةٌ فَدُورُوا مَعَ الْكِتَابِ حَيْثُ دَارَ أَلَا إِنَّ الْكِتَابَ وَالسُّلْطَانَ سَيَفْتَرِقَانِ فَلَا تُفَارِقُوا الْكِتَابَ أَلَا إِنَّهُ سَيَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ يَقْضُونَ لِأَنْفُسِهِمْ مَا لَا يَقْضُونَ لَكُمْ إِنْ عَصَيْتُمُوهُمْ قَتَلُوكُمْ وَإِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ أَضَلُّوكُمْ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ كَيْفَ نَصْنَعُ قَالَ كَمَا صَنَعَ أَصْحَابُ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ نُشِرُوا بِالْمَنَاشِيرَ وَحُمِلُوا عَلَى الْخَشَبِ مَوْتٌ فِي طَاعَةِ اللَّهِ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِي مَعْصِيَةِ اللَّهِ

«Беріть подарунки, поки вони залишаються подарунками, але якщо стануть хабарем за релігію, то не беріть їх, але все-таки ви не залишите це! Вам зробити це не дозволить бідність і нужда! Іслам буде іти по колу, так будьте там, де Книга Аллаха. Воістину, Книга Аллаха і влада розділяться, так не відділяйтесь же від Книги Аллаха. Воістину, з’являться над вами правителі, які будуть вирішувати для вас одне, а для себе — інше. Якщо ви ослухаєтесь їх, то вони вб’ють вас, а якщо ви будете підкорятись їм, то введуть вони вас в оману». Його спитали:«О, Посланець Аллаха, а що нам робити?».Він сказав: «Слідуйте прикладу апостолів Іси, сина Марьям, яких розрізали пилами і прибивали до дощок. Смерть у підкоренні Аллаху краще, аніж життя у непокорі Йому!» (ат-Табарані).

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Відносно цього хадісу низка вчених сказала, що в його існаді присутні слабкі передавачі. Інші сказали, що у цього хадісу є інша версія, в існаді якої присутні заслуговуючи на довіру (сікат) передавачі. Отож:

1) У книзі «Джаміу аль-ахадіс», автор Джалалуддінас-Суюті (помер у 911 р.х.), говориться:

خُذُوا الْعَطَاءَ مَا دَامَ عَطَاءً فَإِذَا صَارَ رِشْوَةً فِي الدِّينِ فَلَا تَأْخُذُوهُ وَلَسْتُمْ بِتَارِكِيهِ يَمْنَعْكُمُ الْفَقْرَ وَالْحَاجَةَ أَلَا إِنَّ رَحَى الْإِسْلَامِ دَائِرَةٌ فَدُورُوا مَعَ الْكِتَابِ حَيْثُ دَارَ أَلَا إِنَّ الْكِتَابَ وَالسُّلْطَانَ سَيَفْتَرِقَانِ فَلَا تُفَارِقُوا الْكِتَابَ أَلَا إِنَّهُ سَيَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ يَقْضُونَ لِأَنْفُسِهِمْ مَا لَا يَقْضُونَ لَكُمْ إِنْ عَصَيْتُمُوهُمْ قَتَلُوكُمْ وَإِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ أَضَلُّوكُمْ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ كَيْفَ نَصْنَعُ قَالَ كَمَا صَنَعَ أَصْحَابُ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ نُشِرُوا بِالْمَنَاشِيرَ وَحُمِلُوا عَلَى الْخَشَبِ مَوْتٌ فِي طَاعَةِ اللَّهِ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِي مَعْصِيَةِ اللَّهِ

«11863 — «Беріть подарунки, поки вони залишаються подарунками, але якщо стануть хабарем за релігію, то не беріть їх, але все-таки ви не залишите це! Вам зробити це не дозволить бідність і нужда! Іслам буде іти по колу, так будьте там, де Книга Аллаха. Воістину, Книга Аллаха і влада розділяться, так не відділяйтесь же від Книги Аллаха. Воістину, з’являться над вами правителі, які будуть вирішувати для вас одне, а для себе — інше. Якщо ви ослухаєтесь їх, то вони вб’ють вас, а якщо ви будете підкорятись їм, то введуть вони вас в оману». Його спитали:«О,Посланець Аллаха, а що нам робити?».Він сказав: «Слідуйте прикладу апостолів Іси, сина Марьям, яких розрізали пилами і прибивали до дощок. Смерть у підкоренні Аллаху краще, аніж життя у непокорі Йому!».

Вивів ат-Табарані від Муаза ібн Джабаля через наступний існад: «Нам розповів аль-Касім ібн Юсуф ібн Якуб аль-Бальхі: «Нам розповів Алі ібн Худжр аль-Марвазі: «Нам розповів Хаттаб ібн Саід ад-Дімашкі і Хусайн ібн Ісхакат-Тастарі, які сказали: «Нам розповів Хішам ібн Аммар і Абдуллах ібн Абдуррахман ібн Язід ібн Джабір від аль-Вадіна ібн Ати, а він — від Язіда ібн Марсада, а він — від Муаза ібн Джабаля: «Я чув, як Посланець Аллаха ﷺ сказав …».

Відносно цього хадісу аль-Хайсамі сказав, що Язід ібн Марсад не слухав від Муаза. Що стосується аль-Вадіна ібн Ати, то Ібн Хіббан та інші сказали, що він заслуговує на довіру. Низка вчених сказали, що аль-Вадін ібн Ата із — числа слабких передавачів, а решта передавачів в існаді заслуговують на довіру. Також ат-Табарані приводить цей хадіс у книгах «Муснадаш-шаміін» і «Аль-Муджам ас-сагір» (кінець цитати).

Як Ви бачите, у відношенні деяких передавачів цього хадісу у вчених різні думки.

2) У книзі «Ітхаф аль-хіра аль-махара», автор Хафіз Ахмад ібн Абу Бакр ібн Ісмаіль аль-Бусіра (помер у 840 р.х.), говориться:

«7571 — Передається від Муаза ібн Джабаля, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

خُذُوا الْعَطَاءَ مَا دَامَ عَطَاءً فَإِذَا صَارَ رِشْوَةً فِي الدِّينِ فَلَا تَأْخُذُوا وَلَسْتُمْمْ بِتَارِكِيهِ يَمْنَعْكُمْ مِنْ ذَلِكَ الْمَخَافَةُ وَالْفَقْرُ أَلَا إِنَّ رَحَى الْإِيمَانِ دَائِرَةٌ وَإِنَّ رَحَى الْإِسْلَامِ دَائِرَةٌ فَدُورُوا مَعَ الْكِتَابِ حَيْثُ يَدُورُ أَلَا وَإِنَّ السُّلْطَانَ وَالْكِتَابَ سَيَفْتَرِقَانِ أَلَا فَلَا تُفَارِقُوا الْكِتَابَ أَلَا إِنَّهُ سَيَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ إِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ أَضَلُّوكُمْ وَإِنْ عَصَيْتُمُوهُمْ قَتَلُوكُمْ قَالُوا كَيْفَ نَصْنَعُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ كَمَا صَنَعَ أَصْحَابُ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ حُمِلُوا عَلَى الْخَشَبِ وَنُشِرُوا بِالْمَنَاشِيرَ مَوْتٌ فِي طَاعَةِ اللَّهِ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِي مَعْصِيَةِ اللَّهِ

«Беріть подарунки, поки вони залишаються подарунками, але якщо стануть хабарем за релігію, то не беріть, але усе-таки ви не залишите це! Вам зробити це не дозволить побоювання і бідність! Іман буде іти по колу, Іслам буде іти по колу, так будьте там, де Книга Аллаха. Воістину, влада і Книга Аллаха розділяться, так не відділяйтесь же від Книги Аллаха. Воістину, з’являться над вами правителі, якщо ви будете підкорятись їм, то введуть вони вас в оману, якщо ви ослухаєтесь їх, то вони вб’ють вас». Його спитали: «О, Посланець Аллаха, а що нам робити?».Він сказав: «Слідуйте прикладу апостолів Іси, сина Марьям, яких прибивали до дощок і розрізали пилами. Смерть у підкоренні Аллаху краще, аніж життя у непокорі Йому!».

Вивів Ібн Ісхак ібн Рахавайхі від Сувайда ібн Абдуль-Азіза ад-Дімашкі, який є слабким передавачем. Також цей хадіс привів Ахмад ібн Маніа, але передавачі його версії заслуговують на довіру» (кінець цитати).

Як Ви бачите, деякі версії мають слабкі існади, але в існаді версії Ахмада ібн Маніа приходять передавачі, які заслуговують на довіру.

Я сподіваюсь, що цієї відповіді буде досить. Але Аллах знає краще!

 

9 Шаввяля 1441 гр.х.
31.05.2020 р.

 

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці у «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню