Військовий переворот в Буркіна-Фасо

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: В понеділок 24 січня в Буркіна-Фасо армія скинула президента Роша Каборе, призупинила дію конституції, розпустила уряд і Національну асамблею і закрила кордони країни. Заяву про захоплення влади підписав підполковник Поль-Анрі Сандаого Даміба, інший офіцер прочитав її по державному телебаченню.

Вона була зроблена від імені раніше невідомої організації «Патріотичний рух за захист і реформи» (MPSR). В заяві зазначається, що країна повернеться до режиму конституційного порядку «в розумні строки після консультацій з різноманітними прошарками населення». Хто стоїть за цим переворотом? Чи є зв’язок між тим, що трапилось, і геополітичною війною за країну?

Відповідь: Для повної ясності відповіді представимо вашій увазі наступне:

1 — Коротка довідка:

Буркіна-Фасо (фр. Burkina Faso) — держава в Західній Африці. До серпня 1984 року називалась Верхня Вольта. Це ісламська земля, тому що більше 60% її населення складають мусульмани. Вона займає четверте місце по добуванню золота в Африці і містить багато інших корисних копалин, таких як мідь, цинк та ін. В кінці XIX сторіччя почалась колонізація цих земель французами, і з 1896 року Буркіна-Фасо стала французькою колонією, а в подальшому була приєднана до так званому «Французькому Союзу». У 1960 році французи були вимушені надати цій країні формальну незалежність і сформувати підконтрольний їм режим правління і лояльну їм армію. У цій країні Франція має військову базу, яка належить спецпідрозділам, які вона використовує для підтримання свого впливу в регіоні. Французи внесли цю країну у склад Об’єднаних сил Сахельської групи п’яти, щоб зберегти свій вплив в Західній і Центральній Африці, а також приєднали її валютну зону франка (франка КФА), щоб прив’язати її економіку до Франції. В ітозі франк КФА став прив’язаний до євро, а капітали держав, прив’язані до цієї валюти, були переведені в Центральний банк Франції, яка розпоряджається цими грошима на власний розсуд на підтримку французької економіки. Ці та інші колоніальні інструментарії Франція застосовувала для того, щоб утримувати своє панування над цією країною і в розграбуванні її багатства. Незважаючи на це, США працювали над тим, щоб отримати доступ до цієї країни шляхом інспірації ідей звільнення від колоніалізму, полишення соціалізму, надання так званої «економічної допомоги» і займів від Міжнародного валютного фонду з усіма витікаючими із цього кабальними умовами, а також створення організацій громадянського суспільства і вибудовування відкритих і залаштункових зв’язків з політиками і військовослужбовцями. В останній час Америка почала використовувати також привід «боротьби з тероризмом» для розширення свого впливу там і використовувати військові бази у країні проти озброєних ісламських угрупувань.

2 — Передісторія

З 2020 року Америка почала проявляти особливий інтерес до цієї країни та її околицям, призначивши спеціального посланця в регіоні Сахельської групи п’яти під приводом протидії актам насильства і нападам з боку озброєних ісламських угрупувань. Держдепартамент США заявив, що ситуація у країнах Сахеля, особливо у районі трьох кордонів між Буркіна-Фасо, Малі і Нігером, почала погіршуватись і вимагає призначення спеціального посланця по регіону. Як відомо після влаштованого у 2012 році перевороту проти французького впливу в Малі Франція знов вторглась в регіон в 2013 році під приводом боротьби з ісламістськими угрупуваннями на півночі Малі. В кінці минулого року пройшли протести проти французької присутності в країні і французької військової інтервенції в Західну Африку. Протестуючі вимагали повернення французької армії у Францію. Це свідчило про наявність геополітичної схватки між Америкою і Францією в Буркіна-Фасо. Усе це підтверджує наявність американсько-французького конфлікту в Буркіна-Фасо, а також в Західній і Центральній Африці. Таким чином, конфлікт між Америкою і Францією триває в Західній і Центральній Африці. В своєму інтерв’ю голова французької держави прокоментував це протистояння наступними словами: «Нинішні відносини між двома континентами дещо втомлені … необхідно налагодити новий економічний і фінансовий курс з Африкою… Європа повинна прийняти в міжнародних органах спільну стратегію з Африкою … і реалізувати порядок денний в області освіти, охорони здоров’я і клімату» (див. «AFP» за 09.12.2021). Дану промову він повторив, виступаючи перед депутатами Європарламенту в Страсбурзі 19 січня 2022 року — в день, коли його країна стала по ротації головою Ради ЄСМ на найближчі півроку. Голова французької держави закликав «до побудови нового альянсу з Африканським континентом і проведенню саміту між двома континентами в лютому 2022 року» (див. «France 24» за 19.01.2022). Він звернув увагу на великі інвестиції в африканські країни, тобто на панування європейських компаній, зокрема — французьких, над багатством цього континенту з метою розграбування останнього. Також Макрон заявив про інвестиції в сфері охорони здоров’я, а точніше — про використання різноманітних захворювань для експорту французьких ліків. На додаток до усьому вищесказаному Макрон згадав питання безпеки, натякаючи на захист французького впливу на Африканському континенті.

3 — Хронологія подій

Джерела служби безпеки повідомили, що «президент Буркіна-Фасо Рош Каборе утримується під вартою з неділі 23 січня 2022 року у військових казармах після того, як військові частини повстали проти нього і почали вимагати звільнення високопосадових воєначальників, зокрема — начальника штаба і начальника розвідки, у зв’язку з нездатністю останніх справитись з джихадістами. Військові вимагають відставки Каборе і звільнення із ув’язнення генерала Жільбера Дьєндере, засудженого у 2015 році за спробу військового перевороту, а також просять уряд виділити додаткові засоби для боротьби з тероризмом. Бунтівники зазначають погіршення ситуації з безпекою в країні, а також нездатність Каборе об’єднати народ і ефективно протистояти загрозам, в тому числі — з боку ісламістських угрупувань» (див «BBC» за 25.01.2022). Лідером держперевороту в Буркіна-Фасо став Поль-Анрі Сандаого Даміба — старший піхотний офіцер в армії Буркіна-Фасо. Він випускник військового училища в Парижі. Має ступінь магістра кримінології в Національній консерваторії мистецтв (CHAN) в Парижі і сертифікат експерта по обороні в області управління, командування і стратегії. Така біографія Даміба і його багаторічна служба в країні, яка знаходиться під контролем Франції, а також заявлені ним кволі обґрунтування перевороту виявили ознаки того, що Франція зовсім не занепокоєна переворотом в Буркіна-Фасо, а швидше, схвалює його. Усе це свідчить про те, що даний переворот був організований при підтримці Франції.

4 — Позиція Франції

Одразу після перевороту президент Франції Макрон заявив: «Президент Буркіна-Фасо Рош Марк Крістіан Каборе був двічі обраний своїм народом демократичним шляхом. Мені сказали,що йому не загрожує фізична шкода …» (див. «AFP» за 25.01.2022). В цій хитрій заяві не простежується ані підтримка перевороту, ані його засудження і жалкування про падіння Каборе. Своїми словами: «йому не загрожує фізична шкода …» він нібито хотів сказати: «добре, що він зміг врятуватись від смерті». Адже загальновідомо, що Франція часто ліквідує своїх супротивників в Буркіна-Фасо і ставить на їх місце своїх агентів. Колишній президент Буркіна-Фасо Томас Санкара, який представлявся революціонером-марксистом, щоб прикрити свою проамериканську лояльність, був вбитий у 1987 році агентом Франції, Блезом Компаоре. Після вбивства Санкари, в ході організованого Францією тоді військового перевороту, країну очолив Блез Компаоре і перебував при владі двадцять сім років. Потім у 2014 році проамериканські офіцери влаштували переворот і через рік дозволили провести всезагальні вибори, на яких перемогу отримав Рош Каборе. Макрон не почав вимагати тоді звільнити Компаоре і повернути його до влади, як в свій час він вимагав від бунтівників Малі у 2020 році дотримуватись конституції, звільнити президента Мали Ібрагіма Бубакара Кейта і повернути його до влади. Оскільки країною Малі на той період часу управляв профранцузький президент і тому Макрон почав вимагати звільнити його. У випадку з Буркіна-Фасо Макрон не почав вимагати звільнити Каборе, що вказувало на те, що останній не є французьким агентом. Цим і пояснюється позиція Макрона, який не виразив ніякого засудження від імені Франції, а обмежився заявою: «Ми підтримуємо дуже чітку і тверду позицію, зайняту Економічною спільнотою західноафриканських держав (ЕКОВАС), яка знаменує собою глибоке засудження зловживань з боку військово хунти». Інакше кажучи, Франція не засуджує те, що відбувається, а виражає свою солідарність з позицією ЕКОВАС.

5 — Позиція США

Що стосується позиції США, то офіційний представник держдепартаменту США Нед Прайс заявив: «США закликають негайно звільнити президента Каборе і поважати громадянський уряд. Вашингтон закликає усі сторони в цій непростій ситуації дотримуватись спокою і іти по шляху діалогу для пошуку взаємовигідних рішень» (див. AFP за 24.01.2022). Це вказує на невдоволення Америки переворотом та її прагнення звільнити президента Каборе. Вона вимагає поважати його як громадянського лідера країни і дотримуватись конституції шляхом повернення Каборе до влади на підґрунті того, що він є обраним народом президентом. Сьогоднішня позиція Америки відрізняється від тієї, що вона займала у відношенні перевороту в 2014 році, коли тодішній представник держдепартаменту США Джен Псакі заявила: «США поки не визначились, чи вважати ситуацію в Буркіна-Фасо військовим переворотом… Якщо порахувати це переворотом, то Вашингтону доведеться припинити надавати допомогу цій країні …» (див. «Reuters» за 03.11.2014). Одним словом, Америка підтримала переворот 2014 року тим, що не стала класифікувати його як військовий переворот. Проте у ході останнього перевороту Америка закликала армію негайно звільнити президента і поважати конституцію, яка не допускає скоєння військових переворотів і декларує визнання легітимності президента. Африканське командування США (AFRICOM) через офіційного представника Келлі Кахалан в електронному листі після перевороту 25 січня 2022 року повідомило: «Підполковник Даміба отримав інструкції по праву озброєних конфліктів, громадянському контролю і дотриманню прав людини». «Військові захоплення влади несумісні з військовою підготовкою і освітою США», — зазначила Келлі. Інакше кажучи, Америка підтвердила, що підполковник Даміба брав участь у численних американських військових курсах і навчаннях у період з 2010 по 2020 рік, проте так і не став проамериканським агентом, а продовжив бути вірним Франції. Саме тому у Америка виступила проти вчиненого ним військового перевороту.

6 — Інтерес Росії

Росія проявила інтерес до тому, що трапилось в Буркіна-Фасо. «В Москві занепокоєні існуючим ускладненням внутрішньої політичної обстановки в цій дружній нам африканській країні. Продовжуємо уважно стежити за розвитком ситуації, розраховуємо на її найшвидшу стабілізацію», — говориться в повідомленні МЗС Росії (див. офіційний сайт МЗС Росії за 24.01.2022). Даний інтерес Росії звертає увагу на існування деякої сили, яка штовхає Росію на втручання в зону західного впливу. Очевидно, що цією силою є США, які прагнуть використати Росію в Африканському континенті аналогічно тому, як використали її на Близькому Сході, щоб зберегти свій вплив. Вже не секрет, що саме Америка дала зелене світло на військову інтервенцію російського контингенту в Сирію в 2015 році з метою порятунку правлячого режиму проамериканського агента Башара Асада. Окрім вищесказаного, США використали Росію для розширення свого впливу, як це мало місце в Лівії, коли вони почали вимагати від свого агента Хафтара звернутись до Росії і заручитись її допомогою проти Європи. А нещодавно США доручила своїм агентам в Малі звернутись до Росії за підтримкою перед лицем французького впливу. У відповідь на це Росія направила бійців російської ЧВК «Вагнер». Науковий співробітник дослідницького органа Європейської ради по міжнародним відносинам Ендрю Лебовіч сказав: «Труднощі, з якими Європа, і зокрема — Франція, стикнулась при стримуванні джихадістських угрупувань в Сахелі, надали Росії можливість розширити співпрацю в області безпеки, особливо в Малі» (див. khabar25.com за 26.01.2022). Незважаючи на це, можливості російського впливу взяти Буркіна-Фасо під повний контроль недостатні. І тому не існує ніякої франко-російської геополітичної схватки в Буркіна-Фасо. Високопосадовий французький військовий чиновник, виступаючи на умовах анонімності для обговорення питань витань національної безпеки, сказав: «Той факт, що підполковник Даміба проходив підготовку в Парижі, а не в Москві, означає, що Франція «повинна бути у змозі» знайти спосіб продовжити свою десятирічну співпрацю з армією Буркіна-Фасо». Він так само додав: «Ми повинні бути активними, щоб уникнути будь-якого вакууму, яким руські могли б скористатись» (див. khabar25.com за 26.01.2022).

7 — Заключення

Отож, поточний геополітичний конфлікт розв’язаний між Америкою і Францією в Буркіна-Фасо, а також в Західній і Центральній Африці. Як ми згадували раніше, автором переворотів і контрпереворотів, які відбуваються в Буркіна-Фасо, і не тільки цього, але також і бушуючого по усій Африці масштабного геополітичного конфлікту є Америка — новий колонізатор — і Британія з Францією — старі колонізатори, — які з усім завзяттям хочуть зберегти свої старі колонії і надалі колонізувати їх під усілякими можливими формами. Якщо колоніальні держави не можуть фактично окупувати країну, вони намагаються утворити в них свій вплив за допомогою відданих їм агентів в різноманітних політичних, військових, економічних, культурних, медійних та інших життєво важливих і впливових областях країни. Ці прозахідні агенти служать однією із самих великих небезпек для країни. Вони небезпечніше окупаційних озброєних сил. Адже завдяки цим агентам окупант утверджує свій вплив, реалізує свої інтереси і, ховаючись за спинами цих агентів, перешкоджає повстанню народу проти окупації. Всевишній Аллах говорить:

هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ

«Вони є ворогами — стережись же їх. Нехай погубить їх Аллах! До чого ж вони відвернуті від істини!» (63:04).

Події показали те, що перевороти є найлегшим методом розширення свого впливу і вигнання впливу інших. Оскільки є дешеві продажні люди, які легко продаються і готові співпрацювати з тим чи іншим колонізатором заради особистого сходження у владу і отримання посадових портфелів, навіть якщо за це доведеться пожертвувати своїм народом і країною. Їм невідоме таке розуміння, як незалежність від зовнішніх сил,і тому вони завжди у пошуку зовнішньої підтримки, яка допоможе їм зійти у владу і залишитись там. Серед них немає самостійних інтелектуалів з незалежною силою волі. Вони далекі від принципових в своїх ідеології, політичних справах і світоглядних питаннях особистостей, які знають, як управляти країною і привести її до розвитку без допомоги зовнішніх сил. Лихо мусульманських країн сьогодні полягає в цих маріонеткових правителях, які ставлять «займаєме крісло» вище своєї країни і свого народу. Мусульмани повинні з усією щирістю і усіма силами працювати над звільненням ісламських земель від колоніального впливу і його прихвоснів, а також над відновленням ісламського образу життя, щоб Умма знов набула своє приписане Аллахом призначення. Всевишній Аллах говорить:

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ

«Ви є кращою із общин, яка з’явилась на благо людства, наказуючи робити схвалюване, утримуючи від засуджуваного і віруючи в Аллаха. Якщо б люди Писання увірували, то це було б краще для них. Серед них є віруючі, але більшість із них — нечестивці» (3:110).

 

27 Джумада ас-сани 1443 р.х.
30.01.2022 р.

Головне меню