Терпіння — ключ до перемоги

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фи Шарх Сахіх аль-Бухарі» у розділі «Відвідування могил» наводиться хадіс:

Передав Адам від Шуайба, від Сабіта, що Анас ібн Малік розповів:

مَرَّ النَّبيُّ، صلى الله عليه وسلم، بامرأةٍ تَبكي عِنْدَ قَبْرٍ، فَقَالَ: اتّقِي الله واصْبِري فَقَالَتْ: إِليْكَ عَنِّي؛ فإِنَّكَ لم تُصَبْ بمُصِيبَتي وَلَمْ تَعرِفْهُ، فَقيلَ لَهَا: إنَّه النَّبيُّ، صلى الله عليه وسلم، فَأَتَتْ بَابَ النَّبيِّ، صلى الله عليه وسلم، فَلَمْ تَجِدْ عِنْدَهُ بَوَّابينَ، فقالتْ: لَمْ أعْرِفكَ، فَقَالَ: إنَّمَا الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الأُولى

«Одного разу Пророк , проходячи повз якоїсь жінки, яка стояла біля могили і плакала, сказав їй: «Бійся Аллаха і прояви терпіння». Жінка, яка не впізнала його, вигукнула: «Облиш мене, адже тебе не спіткало таке горе!». Потім їй сказали: «Це ж був Пророк!», — і тоді вона прийшла до дверей дому Пророка , проте не знайшла там охоронців (вона вважала, що Пророк живе в розкоші). Вона сказала йому: «Я не впізнала тебе!», — він же відповів їй: «Воістину, терпіння більш за усе необхідно проявляти при першому потрясінні».

Терпіння, за яке чоловік отримає винагороду, — це терпіння на початку потрясіння . Чоловік віддає хвалу Аллаху і вдовольняється положенням, оскільки знає, що Аллах дає і забирає, і кожна річ у Нього — по предопределінню. Тому Посланець Аллаха ﷺ сказав тій жінці:

اِتَّقِي اللهَ واصْبِرِي

«Бійся Аллаха і проявляй терпіння». Серед мусульман є такі, які, втрачаючи близького, довго залишаються біля могил, потім повертаються в сльозах, сумні та засмучені; померлий не покидає їх думки, і вони не можуть забути це горе. Насправді, це суперечить тому, чого бажає від нас Аллах.

Сьогодні Умма відчуває багато страждань, вбивств, переслідувань, і це може підштовхнути її до положенню тієї жінки, яка сказала Посланцю Аллаха ﷺ: «Облиш мене, адже тебе не спіткало таке горе!». Ми скажемо Уммі те, чому навчив нас Посланець Аллаха ﷺ, «О, благородна Умма, не сумуй! О, мусульмани Шаму, не сумуйте і не впадайте у відчай, проявляйте терпіння і знайте, що Аллах винагородить вас!». Остання мить перед перемогою супроводжується складними випробуваннями. Перша Ісламська Держава була утворена в дуже тяжкі для мусульман часи, коли проти Посланця Аллаха ﷺ відбувалась змова; потім була хіджра, а потім — встановлення держави. Допомогу і владу мусульмани отримали завдяки терпінню і стійкості перед випробуваннями.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям