Рішення для післявоєнної Гази

Відповіді на питання
Друкарня

Питання:

На тлі геноциду, який коїться єврейським утворенням за підтримкою Америки вже понад п’ять місяців, жертвами якого стали більше ста тисяч людей вбитими і пораненими, не говорячи вже про суцільні руйнування, почастішали розмови про післявоєнний устрій Гази. В якому напрямку розвивається політична обстановка? Які плани у колоніальних держав на чолі з Америкою?

Що треба очікувати від їх планів і рішень? Чи може Західний Берег річки Йордан зберегти свій статус, коли Газа залишиться під військовою окупацією? Або ж Західний Берег і Газа разом утворять демілітаризовану державу? А може, Західний Берег залишиться таким, який він є, коли Газа опиниться під міжнародним управлінням, або під управлінням арабських країн, або там буде сформований свій уряд, як на Західному Березі? І яке правильне рішення в даному випадку?

Відповідь:

Перш ніж приступити до відповіді на ці питання, необхідно зазначити наступне

Перше: декілька важливих фактів про Палестину

1 — Декларація Бальфура, міністра іноземних справ Великобританії, описана в його листі лорду Ротшильду від 02.11.1917, містила обіцянку підтримки британським урядом створення національної батьківщини для євреїв в Палестині. Ця обіцянка була дана одразу ж, як стала очевидною поразка Османського Халіфату у Першій світовій війні через зрадництво деяких арабів і турок. Раніше представник сіоністських суспільств, підтримуваних Британією, Герцль, користуючись фінансовою кризою в Османському Халіфаті, 18 травня 1901 року запропонував османському халіфу величезну суму грошей для покриття державних боргів в обмін на надання євреям земель в Палестині. Проте від халіфа Абдульхаміда II послідувала сильна і мудра відповідь: «Я не можу віддати навів купки цієї землі, оскілки вона належить не мені, вона належить усій Ісламській Уммі, яка боролась заради цієї землі і проливала за неї свою кров. Євреї можуть зберегти свої мільйони. Якщо Ісламський Халіфат в один день знищать, то вони будуть у змозі взяти Палестину без викупу. Але поки я живий, я швидше увіткну меча в своє тіло, аніж побачу Палестину відрізаною від Ісламської Держави і відданої іншим. Цього не буде. Я не почну розрізати наше тіло, поки ми живі». Халіф був проникливою і далекоглядною людиною, і головне — щирою в своїх поглядах. І насправді Палестина досталась євреям безкоштовно після падіння Халіфату. Так почалась історія окупації Палестини, вигнання її жителів і масових вбивств. Відбулось те, чого побоювався халіф Абдульхамід II, нехай помилує його Аллах. Скасування Халіфату стало прелюдією до створенню єврейського утворення на землях Палестини.

2 — Потім, після Другої світової війни, Америка взяла питання під свій контроль, спрявши у листопаді 1947 року прийняттю в Раді Безпеки ООН резолюції №181 про розділ Палестини. Америка почала оскаржувати у Британії і Європи опіку над єврейським сіонізмом. В своїй промові в Білому домі під час святкування єврейського свята Ханука Байден заявив: «Необов’язково бути євреєм, щоб бути сіоністом, а я — сіоніст» («Asharq Al-Awsat», 12.12.2023). Після операції «Наводнення аль-Акси» президент США Байден відвідав Тель-Авів 18.10.2023, де зустрівся з офіційними особами і сказав: «Ізраїль» повинен стати безпечним місцем для євреїв. І якщо б «Ізраїль» не існував, нам довелось би його створити». Потім він додав: «На цьому тижні я збираюсь попросити Конгрес США надати безпрецедентний пакет допомоги для оборони «Ізраїля»… Ми не будемо знов стояти осторонь і нічого не робити. Ані сьогодні, ані завтра. Ніколи» («Al Jazeera», 19.10.2024). Це вказує на те, що саме Америка веде цю битву, і на те, що єврейське утворення не може продовжувати війну без зовнішньої підтримки, особливо без «необмеженої американської допомоги». Само по собі єврейське утворення не здатне існувати. Воно власними руками планує свій розвал. Євреї можуть битись тільки під покровительством людей, як сказав Всевишній Аллах:

ضُرِبَتۡ عَلَيۡهِمُ ٱلذِّلَّةُ أَيۡنَ مَا ثُقِفُوٓاْ إِلَّا بِحَبۡلٖ مِّنَ ٱللَّهِ وَحَبۡلٖ مِّنَ ٱلنَّاسِ

«Де б їх не застали, їх спіткає приниження, якщо тільки вони не опиняться під покровительством Аллаха і покровительством людей» (3:112).

Вони зняли з себе покровительство Аллаха, і тепер у них залишилось тільки покровительство людей, а саме — Америки і Європи, а також їх помічників із числа мусульманських правителів, які мовчки спостерігають за звірствами сіоністів і які в кращому випадку можуть порахувати число вбитих і поранених. Також це вказує на те, що Америка бачить в єврейському утворенні свою головну базу у боротьбі проти Ісламської Умми з метою запобігти її об’єднанню і встановленню єдиного Халіфату.

3 — Єврейське утворення не раз скоювало жорстоку агресію проти Гази після виведення військ із неї 15 серпня 2005 р., поки 7 жовтня 2023 р. не почалась операція «Наводнення аль-Акси», яка примусила ворогів здригнутись, коли муджахіди проникли через укріплення і вбили сотні єврейських солдатів (за різними підрахунками — до 1200) і взяли деяких із них в полон. У відповідь ворог почав в Газі безпрецедентну варварську кампанію, яка триває вже понад 5 місяців. Євреї зруйнували більшість будівель, наносячи удари по лікарням, вбиваючи пацієнтів і заживо закопуючи людей під руїнами, а також атакуючи школи, в яких населення Гази знаходить тимчасовий притулок. Число шахідів перевищило 31 тисячу, більшість із яких складають діти і жінки, а число поранених досягло понад 70 тисяч. Ворог проводить політику голодомору, не дозволяючи доставляти людям допомогу, їжу, воду і те, що потрібно для вдоволення базових потреб. Так євреї намагаються спричинити тиск на муджахідів з метою звільнення полонених, яких ті утримують. Це найсправніший геноцид. І до цього геноциду ворога спонукала підтримка Заходу — Америки і Європи, а також їх послідовників. Як ми бачили, західні лідери одразу ж почали з’їжджатись в єврейське утворення, щоб виразити абсолютну підтримку євреям у війні проти сектора Газа.

4 — Також євреїв надихнуло мовчання режимів в арабських і мусульманських країнах. Замість того, щоб мобілізувати армії на підтримку жителів Гази, деякі із них засудили напад муджахідів і продовжили підтримувати відносини з єврейським утворенням, як нібито нічого не відбулось. Країни, які вступили в процес нормалізації відносин з євреями, продовжили цю нормалізацію, будь то перші, хто вступив, чи останні. Вони не розірвали зв’язки і не відмовились від зрадницької позиції. Так само і не були скасовані договори і угоди з єврейським утворенням, такі як «Кемп-Девідська угода» з єгипетським режимом, угода «Ваді-Араба» з йорданським режимом та інші. Тобто правителі мусульман навіть не зробили мінімум із того,що вимагається у в війні. Більше того, жорстока агресія єврейського утворення не вплинула навіть на його торгові відносини з низкою мусульманських країн. Міністр транспорту Туреччини Абдулькадір Уралоглу 11 січня 2024 року визнав, що «з 7 жовтня по 31 грудня 2023 року із турецьких портів в «Ізраїль» вирушив 701 корабель, тобто в середньому 8 судів в день» («Al Jazeera», 11.01.2024). Фактично деякі із цих країн не тільки не заявили про підтримку Гази у відповідь на агресію євреїв, але і не об’явили війну єврейському утворенню на підтримку навіть власних солдатів. Єврейське утворення атакувало іранські об’єкти в Сирії і вбило багатьох солдатів, але Іран не об’явив йому війну.

5 — Потім Америка зосереджується в своїх заявах на рішенні «дві держави», одночасно підтримуючи єврейське утворення, захищаючи усі його варварські дії і надаючи йому допомогу. У той же час Америка боїться втратити свій моральний авторитет, як нібито у неї залишилась мораль! Президент Байден заявив: «Повернення до статус-кво, який був в силі до 6 жовтня, не буде. Це означає, що «ХАМАС» не може тероризувати «Ізраїль»… Це також означає, що коли криза закінчиться, вам треба знати, що робити далі …І, на наш погляд, це повинно бути рішення на основі співіснування двох держав. Це означає зосереджені зусилля усіх сторін …» («CNN Arabic», 25.10.2023). Потім 12.12.2023 Байден заявив: «В усьому світі існують реальні побоювання, що Америка втрачає свій моральний авторитет через нашу підтримку «Ізраїля» («Al Jazeera», 12.12.2023).

Проте президент США вказав ціль своєї країни, сказавши: «Це червона лінія, але я ніколи не залишу «Ізраїль». Захист «Ізраїля» як і раніше має вирішальне значення. Так що немає ніякої червоної лінії, (за якою) я збираюсь відрізати усю зброю, щоб у них не було «Залізного купола» для захисту» («MSNBC», 09.03.2024).

Таким чином, Америка підтримує єврейське утворення, незважаючи на напружені відносини Байдена з Нетаньяху через близькість останнього до Трампу — опоненту Байдена на виборах.

6 — Америка також працює над тим, щоб схилити єврейське утворення прийняти рішення «дві держави для двох народів» за допомогою саудівського режиму, який хоче визнати єврейське утворення і нормалізувати з ним відносини. Міністр іноземних справ Саудівської Аравії Фейсал ібн Фархан Аль Сауд на конференції в Давосі вказав, що «Королівство може визнати «Ізраїль», якщо палестинське питання буде вирішено» («The Independent», 20.01.2024). До цього наслідний принц саудівського режиму ібн Сальман в інтерв’ю американському каналу «Fox News» 21 вересня 2023 року заявив: «Кожен день ми стаємо ближче (до нормалізації відносин з «Ізраїлем»)». Вже 26 вересня 2023 року президент Палестинської автономії Махмуд Аббас прийняв в своїй штаб-квартирі в Рамаллаху посла Саудівської Аравії Наифа ас-Судаірі, який раніше прибув на Західний Берег через єврейський пункт спостереження. Це — прелюдія до нормалізації відносин єврейським утворенням, оскільки він є і надзвичайним повноваженим послом-нерезидентом в Палестині і генеральним консулом в аль-Кудсі.

Друге: тепер до відповіді на задане питання про можливі плани Америки і єврейського утворення після завершення війни в Газі

1 — Передача сектора Газа Палестинській автономії в межах рішення «дві держави». Це рішення США вимагають на словах, а не на ділі. Тобто відбувається гра слів. Байден хоче, щоб палестинська держава була демілітаризованою, тобто несуверенною. «Президент США Джо Байден заявив у п’яницю, що він обговорював питання рішення по створенню двох держав з «ізраїльським» прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, і що останній не заперечував проти цього рішення. В своїх заявах для журналістів Байден додав, що існує низка ряд моделей рішення «дві держави», зазначивши, що «деякі країни в ООН не мають власних озброєних сил» («Al Jazeera», 04.01.2024). Тобто Байден говорить про державу, яка не має власних озброєних сил. Проте єврейське утворення не згодне навіть з цим американським планом. «На прес-конференції Нетаньяху підкреслив, що Тель-Авів «категорично відкидає створення палестинської держави в однобічному порядку» («Anadolu», 18.02.2024). В будь-якому випадку, запропоноване американською адміністрацією рішення про створення двох держав не може бути реалізовано без серйозних зусиль з боку Америки. Адміністрація Байдена не спричиняє тиск на Нетаньяху і його уряд через майбутні президентські вибори в США. Йому потрібні голоси євреїв на виборах і гроші єврейського лобі для своєї виборчої кампанії, тим більше, що його конкурентом є Трамп — рішучий прибічник єврейського утворення. Щодо Європи і Британії, то вони слідують по стопам Америки. А те, що правителі мусульманських країн вимагають здійснення рішення «дві держави», то це зрадництво. Вони підтримують Америку, яка хоче створити демілітаризовану державу, яка позбавлена суверенітету, тобто аналогічну якій-небудь автономії.

2 — Повторна окупація Гази єврейським утворенням. Міністр національної безпеки Бен-Гвір і міністр фінансів Смотрич входять в число найбільш відчайдушних прибічників цього плану. Ці два крайніх правих міністри стверджують, що цивільні євреї, а також солдати-окупанти повинні знаходитись всередині Гази і що це єдиний спосіб зберегти контроль над сектором. «Бен-Гвір, який очолює одну із невеликих правих націоналістичних партій в коаліції Нетаньяху, заявив на конференції, що повернення єврейських поселенців і армії є єдиним способом гарантувати, щоб руйнівний напад, скоєний бойовиками «ХАМАС» на Ізраїль 7 жовтня, не повторився» («Reuters», 29.01.2024). Проте ані Америка, ані єврейська громадськість не підтримують цю точку зору. «Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив в середу, що «Ізраїль» «не може окупувати» сектор Газа після завершення війни, яку він зараз веде проти «ХАМАС». Він додав: «Тепер реальність є такою, що може виникнути необхідність в деякому перехідному періоді в кінці конфлікту. Ми не очікуємо повторної окупації, і я чув від «ізраїльських» лідерів, що вони не збираються повторно окупувати Газу» («Alhurra», 08.11.2023). Сумнів пов’язаний з тим, що повторна окупація Гази призведе до витрат для єврейського утворення, а також до військових і економічних збитків.

3 — Збереження контролю «ХАМАС» над Газою. Америка, Європа і єврейське утворення не хочуть, щоб «ХАМАС» залишався при владі в секторі Газа, оскільки вважають, що це приведе до повторенню подій 7 жовтня. Перебуваючи в Токіо, 08.11.2023 Блінкен заявив перед журналістами: «ХАМАС» не може продовжувати управляти сектором Газа, оскільки це просто відкриває шлях до повторенню того, що відбулось 7 жовтня». Також міністр оборони єврейського утворення Галант заявив: «ХАМАС» не буде контролювати сектор Газа після війни, але Тель-Авів готується до того, що його будуть контролювати міжнародні сили» («Anadolu», 18.12.2023).

4 — Передача безпеки в секторі Газа від армії єврейського утворення до міжнародних сил. Серед того, що обговорювалось, особливо деякими американськими політиками, була присутність в Газі міжнародних сил із арабських та інших країн. Це вже сплило в ЗМІ. «За даними «Wall Street Journal»… переконати арабські країни, які підписали мирні угоди або угоди про нормалізацію відносин з «Ізраїлем», забезпечити чи контролювати сили безпеки в Газі, але це вимагатиме від деяких країн або організацій взяти на себе адміністративну відповідальність і нагляд за безпекою. Газета повідомляє, що деякі арабські сусіди вагаються» («Alhurra», 03.11.2023). Потім обговорення продовжилось. Канал «RT» знов зачепив цю тему 04.12.2023, написав наступне: «Вашингтон також підтримує передачу безпеки в секторі Газа від «ізраїльської» армії міжнародним силам, можливо, сформованим деякими арабськими країнами. Але «Ізраїль» не згоден зі сценарієм розташування миротворчих сил ООН в зоні конфлікту і не вірить в здатність міжнародних сил захистити інтереси «Ізраїля».

5 — Передача громадянської адміністрації в Газі без об’єднання з Західним Берегом, але зі збереженням контролю за безпекою в своїх руках, як це має місце на Західному Березі. Портал «Al Jazeera» опублікував 27.02.2024, що 23 лютого 2024 року прем’єр-міністр єврейського утворення Біньямін Нетаньяху представив міністерському комітету по безпеці і політичним питанням план по Газі «день після». «План, представлений Біньяміном Нетаньяху членам свого уряду, включав багато деталей, які стосуються майбутнього Гази, і серед його найбільш важливих особливостей в сфері безпеки: «Ізраїль» зберігає свободу військових дій і дій по забезпеченню безпеки в усіх районах сектора Газа без обмежень по часу. Одночасно створюючи пояс безпеки всередині сектора Газа уздовж кордону з частинами Палестини, окупованими в 1948 році … Більше того, «Ізраїль» демілітаризує сектор Газа, позбавляючи його будь-якого військового потенціалу, за винятком того, що необхідно для підтримання громадської безпеки».

6 — При розгляді усіх можливих сценаріїв найбільш ймовірно, що Америка і євреї планують реалізувати те, що згадано в пункті 5, без об’єднання Гази з Західним Берегом річки Йордан, але з однаковими заходами безпеки і військовими процедурами в обох анклавах. Як було зазначено, єврейське утворення «зберігає свободу військових дій і дій по забезпеченню безпеки в усіх районах сектора Газа без обмежень по часу». Тим більше, що цей же план євреї реалізують на Західному Березі. Повідомлялось, що Нетаньяху представив цей план офіційним особам США, і, судячи з усього, він був ними схвалений. «Як стверджувалось, Нетаньяху подбав про те, щоб підготовлений ним план співпадав з американським планом по остаточному врегулюванню на Близькому Сході. Щодо цього плану проходили консультації з Америкою через міністра по стратегічним питанням Рона Дермера, члена військового кабінету, маючого тісні відносини з Вашингтоном» («n-tv», 31.01.2024). Тобто Америка заздалегідь знає про плани Нетаньяху.

Щодо рішення «дві держави», про яке постійно говорить Байден, то воно мало чим відрізняється. Як говорилось в його заяві, які ми наводили в пункті 1: «В своїх заявах для журналістів Байден додав, що існує низка моделей рішення «дві держави», зазначивши, що «деякі країни в ООН не мають власних озброєних сил» («Al Jazeera», 04.01.2024)». Він говорить про роззброєння Гази і не заперечує проти того, щоб рішенню «дві держава» передував тимчасовий етап, як про це йшла мова в його заяві, згаданому у пункті 2: «Тепер реальність є такою, що може виникнути необхідність в деякому перехідному періоді в кінці конфлікту …» («Alhurra», 08.11.2023).

Третє: правильна шаріатська вимога, обов’язкова до виконання

1 — Із вищевикладеного слідує, що Америка і єврейське утворення планують демілітаризувати Західний Берег і сектор Газа так, щоб безпека там контролювалась євреями. Цей план здійснюваний за будь-яких обставин. Наприклад, якщо дві частини Палестини об’єднають поетапно, коли на початковому перехідному етапі Західний Берег буде відокремлений від Гази, а потім вони будуть об’єднані при тому, що кожна частина вже буде демілітаризована. Також якщо відбудеться те, чого хоче єврейське утворення, коли Газа залишиться окремою від Західного Берега і обидві частини не будуть мати військової сили. В обох випадках реальна влада буде належати євреям. Отож, плани Америки і євреїв — це смертельна отрута, і кожен, хто бере участь у цьому, скоїть зрадництво у відношенні Аллаха, Його Посланця ﷺ і усіх віруючих. Недивно подібні плани бачити від Америки і євреїв, адже вони — вороги Ісламу і мусульман. Але дуже дивно спостерігати за тим, як жоден із правителів мусульманських країн, особливо сусідніх з Палестиною, нічого не вживає в плані надання реальної військової допомоги Газі, палестинцям і мечеті аль-Акса. Ніхто із них не хоче знищити єврейське утворення, щоб повернути усю Палестину її володарям. Хіба мусульманські війська не повинні битись з тими, хто вигнав віруючих із їх осель і відняв їх землі? Аллах говорить:

وَٱقۡتُلُوهُمۡ حَيۡثُ ثَقِفۡتُمُوهُمۡ وَأَخۡرِجُوهُم مِّنۡ حَيۡثُ أَخۡرَجُوكُمۡۚ

«Вбивайте їх (многобожників), де б ви їх не зустріли, і виганяйте їх звідти, звідки вони вас вигнали» (2:191).

Коли ж це зрозуміють правителі мусульман?! Але вони — лише нещасні маріонетки, які виконують веління колонізаторів, особливо Америки, в обмін просячи лише втримати їх трони.

قَٰتَلَهُمُ ٱللَّهُۖ أَنَّىٰ يُؤۡفَكُونَ

«Нехай погубить їх Аллах! До чого ж вони відвернуті від істини!» (63:4).

2 — Війна виявила дві істини: перша — слабкість і приниженість євреїв, як і говориться в Корані:

ضُرِبَتۡ عَلَيۡهِمُ ٱلذِّلَّةُ أَيۡنَ مَا ثُقِفُوٓاْ إِلَّا بِحَبۡلٖ مِّنَ ٱللَّهِ وَحَبۡلٖ مِّنَ ٱلنَّاسِ

«Де б їх не застали, їх спікає приниження, якщо тільки вони не опиняться під покровительством Аллаха і покровительством людей» (3:112).

Покровительства Аллаха вони вже позбавились після часів пророків. І тепер у них залишилось лише покровительство людей, особливо Америки та її прихвоснів. Єврейський народ — не войовничий і не перемогоносний. Друга істина — зрадництво правителів мусульманських країн. Вони лише спостерігають за тим, що відбувається, і усе, що вони можуть — це перераховувати кількість шахідів і поранених. Як говорить Аллах:

صُمُّۢ بُكۡمٌ عُمۡيٞ فَهُمۡ لَا يَرۡجِعُونَ

«Глухі, німі і сліпі! Вони не повернуться на прямий шлях» (2:18).

Ці дві істини повинні підштовхнути вірних впливових людей в мусульманських арміях об’явити всезагальну мобілізацію для виконання свого обов’язку перед Аллахом — війни з євреями, які окупували Палестину. Аллах говорить:

وَلَا تَهِنُواْ فِي ٱبۡتِغَآءِ ٱلۡقَوۡمِۖ إِن تَكُونُواْ تَأۡلَمُونَ فَإِنَّهُمۡ يَأۡلَمُونَ كَمَا تَأۡلَمُونَۖ وَتَرۡجُونَ مِنَ ٱللَّهِ مَا لَا يَرۡجُونَۗ

«Не проявляйте слабкості при переслідуванні ворога. Якщо ви страждаєте, то вони теж страждають так, як страждаєте ви. Але ви сподіваєтесь отримати від Аллаха те, на що вони не сподіваються» (4:104).

Саме так ви зітрете єврейське утворення з обличчя землі, і Аллах обов’язково допоможе вам. Потім ви побачите, як Аллах виконує Свої обіцянки:

فَإِذَا جَآءَ وَعۡدُ ٱلۡأٓخِرَةِ لِيَسُ‍ُٔواْ وُجُوهَكُمۡ وَلِيَدۡخُلُواْ ٱلۡمَسۡجِدَ كَمَا دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّةٖ وَلِيُتَبِّرُواْ مَا عَلَوۡاْ تَتۡبِيرًا

«Коли же пришов строк останньої обіцянки, Ми дозволили вашим ворогам опечалити ваші обличчя, увійти до мечеті (аль-Акса) подібно тому, як вони увійшли туди уперше, і до підґрунтя зруйнувати усе, що потрапляло їм до рук» (17:7).

Так допоможіть же своїм братам в Газі, а коли ви виявите перед собою перешкоду у виді діючих тиранічних режимів в мусульманських країнах, прийміть правильне рішення! Встановіть Закон Аллаха замість їх законів. Встановіть Халіфат за методом пророцтва, і ми побачимо те, що передвіщав Посланець Аллаха ﷺ:

ثُمَّ تَكُونُ مُلْكاً جَبْرِيَّةً فَتَكُونُ مَا شَاءَ اللهُ أَنْ تَكُونَ، ثُمَّ يَرْفَعُهَا إِذَا شَاءَ أَنْ يَرْفَعَهَا، ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ، ثُمَّ سَكَتَ

«Потім буде царство тиранії (і триватиме) стільки, скільки побажає Аллах, потім Всевишній Аллах забере його, коли побажає. Після чого (знов) буде Халіфат за методом пророцтва», — і потім він замовчав» (Ахмад).

І тоді халіф, його помічники і армії Ісламу — від найвищих рангів до найнижчих — будуть отримувати одну перемогу за іншою. Вони будуть повторювати такбіри, і Умма буде повторювати разом з ними. Вони будуть сильними за допомогою Аллаха і величними з волі Аллаха. І ніхто із ворогів більше не наважиться відбирати у мусульман землі. Аллах говорить:

وَيَوۡمَئِذٖ يَفۡرَحُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٤ بِنَصۡرِ ٱللَّهِۚ يَنصُرُ مَن يَشَآءُۖ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلرَّحِيمُ

«В той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний» (30:4,5).

 

12 Рамадана 1445 р.х.
22.03.2024 р.

Головне меню