Коментар для «Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка» про діяльність Хізб ут-Тахрір

Блог
Друкарня

Дав коментар для друкованого органу «Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка» про діяльність Хізб ут-Тахрір, про ставлення нашої партії до ІДІЛ і тероризму, а також про проблеми всередині мусульманської спільноти України.

1) Чи змінилася діяльність партії, зважаючи на те що загострилася політична ситуація в світі та Україні?

Хізб ут-Тахрір - це ісламська політична партія, метою якої є відновлення Ісламського способу життя за допомогою встановлення держави Халіфат. Метод Хізб ут-Тахрір виведений з життєвого шляху, який пройшов Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах та вітає) в Мецці до встановлення першої Ісламської держави. Тому наш метод обмежується виключно політичною та ідеологічною роботою. Хізб ут-Тахрір не практикує насильницькі методи, не містить і не фінансує збройні групи.

Метод Хізб ут-Тахрір не змінюється зі зміною політичної ситуації, тому події в світі та Україні не впливають на метод Хізб ут-Тахрір. Наша діяльність заснована на текстах Корану і Сунни Посланника Мухаммада (хай благословить його Аллах та вітає) і тому не підпадає під вплив з боку політичних подій, і навіть репресій і тортур, які практикуються в відношенні наших членів тиранічними режимами.

2) Чи вважаєте ви мусульманську громаду в Україні досить згуртованою та які проблеми стоять перед нею на даний момент?

Протягом більше двох десятиліть незалежності України, мусульманська громада в своїй більшості, асоціювалася з мусульманами, які проживають в Криму. Так, на материковій частині України є величезна кількість мусульман, однак вони завжди були менш активними, ніж мусульмани Криму. Після анексії Криму з боку РФ, зі зрозумілих причин, мусульмани Криму не мають можливості відігравати активну роль.

Що стосується проблем, які стоять перед мусульманами України, то їх умовно можна розділити на внутрішні і зовнішні.

До зовнішніх можна віднести проблему збереження в рамках ісламської культури і релігії, залишаючись активними членами суспільства. Це вкрай актуальна проблема, що виникла в результаті комуністичного правління, коли всі ісламські інститути, установи, культові будівлі і інтелігенція нещадно винищувалися. Також до зовнішніх проблем можна віднести необхідність боротьби зі стереотипами, які нав'язані західним суспільствам, і українському в тому числі, як результат так званої «Війни з терором». На мусульман лежить обов'язок поширювати свою релігію і боротися з негативними думками про Іслам і мусульман, які сьогодні переважають в суспільстві.

До внутрішніх проблем можна віднести необхідність вироблення механізмів співіснування в мусульманському співтоваристві представників різних ісламських релігійних шкіл. Ці механізми були зруйновані, який лютував на протязі 70 років войовничого атеїзму. Варто зазначити, що ця проблема була вкрай актуальна в кінці 90-х початку 2000-х років. Сьогодні її актуальність відійшла на другий план.

3) Ваше ставлення до Ісламської держави?

Якщо ви питаєте про Ісламському держав як про форму правління в Ісламі, яка встановлена ​​категоричними текстами Корану і Сунни, то відновлення Халіфату після його скасування в 1924р. в Стамбулі є обов'язком і мрією кожного мусульманина. Відновлення Халіфата - це обіцянка Аллаха ﷻ і блага вість Посланника Аллаха (хай благословить його Аллах та вітає). Це той Халіфат, який протягом більше 13 століть був маяком справедливості, наукового прогресу і еталоном співіснування в одному суспільстві представників різних поглядів і вірувань.

Якщо ж ви питаєте про організацію Абу-Бакра аль-Багдаді «Ісламська держава» (ІДІЛ), то оголошене ними не претендує на те, що б називатися звичайною державою, не кажучи вже про те, щоб вважатися Ісламською державою Халіфат. Абу-Бакр аль-Багдаді і його послідовники своїми бездарними діями, які мають мало чого спільного з Ісламом, завдали непоправної шкоди нашій релігії, її іміджу і всім мусульманам. Існування ІДІЛ сьогодні вигідно всім наддержавам будь то США, Англія, Франція або Росія. Вони використовують ІДІЛ як привід для подальшого вторгнення в Ісламський світ, метою якого є запобігання появи істинної Ісламської держави Халіфат.

4) Методи вашої партії полягають в поширенні ідей. Виходячи з цього, можна вважати, що ви засуджуєте тероризм?

Тероризм - це термін, який був впроваджений в громадський лексикон з метою боротьби з Ісламом і роботою з відновлення істинної Ісламської держави Халіфат. Тому буде неправильно давати оцінки, ґрунтуючись на цей термін.
Я відповім в іншому ключі.

Іслам забороняє вбивство цивільних осіб, будь то чоловіки, жінки, люди похилого віку і діти, навіть якщо вони є підданими держав, які окупували ісламські землі і проливають кров мусульман.

5) Президент України практично відразу після трагедії в Парижі 13-го листопада заявив, що Україні загрожує тероризм. У своєму пропагандистському ролику ІД позначила Україну, як свого ворога. Чи вважаєте ви, що тероризм дійсно становить небезпеку для нашої країни?

Боротьба з так званим «Ісламським тероризмом» проводилася в Україні і раніше. Під удар потрапляли мирні ісламські групи, які вели діяльність у Криму та Україні. Нерідко в контексті терористичної загрози згадувалася і наша політична партія. Однак події останніх двох років, красномовно свідчать, що в безодні боротьби з вітряними млинами, влада України, м'яко кажучи, випустила з уваги тисячі працівників державних органів, міліції, СБУ і прокуратури в Криму і на Донбасі. Дії цих людей сьогодні можна відкрито кваліфікувати за статтями тероризм, державна зрада, посягання на територіальну цілісність, участь в незаконних збройних формуваннях, незаконний обіг вогнепальної зброї і так далі.

Слова президента Порошенко швидше за все сказані в контексті паризьких подій. В Україні відсутня терористична загроза, якщо ми говоримо про мусульманське співтовариство.

6) З огляду на головний метод вашої боротьби - пропаганду ісламу по всьому світу - хотілося б почути від вас оцінку пропагандистській роботі друкованих органів ІД, в тому числі журналу "Дабік" і відомих відеороликів.

Для виробництва пропагандистського матеріалу ІДІЛ необхідно два десятка фахівців, які володіють сучасними засобами монтажу та відеозйомки. «Популярність» їх продукції пов'язана в першу і останню чергу в зацікавленості західних урядів і підконтрольних їм ЗМІ в поширенні іменного «іділовського уявлення про Іслам». ІДІЛ своїми матеріалами створює прекрасний привід для прямого військового вторгнення в Ісламський світ.

Сьогоднішній світ і мусульмани потребують розкриття законів Ісламу регулюючі питання економіки, правління, міжнародних відносин і т.д .. В рамках цього наша партія щодня видає десятки передач, прес-релізів, проводить конференції та мітинги. Однак, все це не потрапляє в ЗМІ. Оскільки таке уявлення про Іслам не вигідно західним урядам. Якщо таке правильне уявлення буде домінувати в суспільстві, населення цих країн не дозволить урядам вторгатися в Ісламський світ жертвуючи життями тисяч громадян власної країни і величезні грошові кошти.

Головне меню