Російські релігійні діячі як інструмент у чужих політичних іграх

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина:

У вівторок 25 жовтня, під час прес-конференції «Про масові порушення прав віруючих владою України» муфтій Москви і Московської області Альбір Крганов заявив наступне:

"Будуючи нову державу, чомусь в Україні вирішили, що слід будь-якими шляхами там підтримувати чужоземний іслам, аби він був подалі від російського ісламу. І тут, звісно ж, підтримували іноземців, які проповідували різні форми ісламу, у тому числі і радикальні форми – і Хізб ут-Тахрір, й інші напрями…".

Також він додав, що нещодавно повернувся з Криму, який, дякуючи приєднанню до Росії навесні цього року, уникнув міжрелігійної ворожнечі, зокрема сказавши: «Адже в Криму також хотіли використати цю тему – хотіли зробити міжрелігійну різанину», - підкреслив муфтій.

http://ria.ru/religion/20141125/1035098398.html

Коментар:

На превеликий жаль ми усе частіше стаємо свідками, коли так звані релігійні діячі, муфтії та імами в Російській Федерації виголошують промови, дають оцінки та коментарі, які не мають нічого спільного з Ісламом та його цінностями. У зв’язку з цим хотілося б звернути увагу на наступне:

1. Найбільший подив викликає розділення Ісламу на трикутник російського, чужоземного та радикального Ісламу, де радикальність та чужоземність Ісламу визначається не виходячи з суперечності аятам Корану і хадісам нашого улюбленого Пророка ﷺ, а з того, що вони не відповідають деякому «російському» Ісламові.

Виникає питання: що вкладають глашатаї російського Ісламу у це поняття? Що означає російський Іслам? Хіба не відомо Альбіру Крганову, який закінчив вищий ісламський навчальний заклад, що Іслам – це останнє одкровення Господа світів, ниспослання якого завершилося за Пророка Мухаммада ﷺ і будь-які спроби прогнути Іслам під російські, національні, ліберальні, світські вимоги, за допомогою залишання частини шаріатських законів, є ніщо інше як невір’я, адже Аллах сказав:

أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ ۚ فَمَا جَزَاءُ مَن يَفْعَلُ ذَٰلِكَ مِنكُمْ إِلَّا خِزْيٌ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۖ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يُرَدُّونَ إِلَىٰ أَشَدِّ الْعَذَابِ ۗ وَمَا اللَّـهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

«Хіба ви станете вірувати в одну частину писання і не будете вірувати в іншу? Немає воздаяння тому з вас, хто робить це, окрім ганьби у житті найближчому, а у день воскресіння вони будуть віддані найжорстокішому покаранню! Аллах не нехтує тим, що ви робите!» (2:85).

2. Що стосується слів муфтія Крганова про те, що в Криму готувалася міжрелігійна  різанина, якої вдалося уникнути дякуючи анексії Криму з боку РФ навесні 2014р., то тут слід відзначити що Хізб ут-Тахрір – це міжнародна ісламська політична партія, яка працює на території України і зокрема в Криму на протязі ось вже майже 20 років. Хізб ут-Тахрір відомий в Криму та Україні своїми масовими просвітницькими заходами, конференціями, презентаціями, семінарами, а також мирними мітингами і пікетами. Також слід згадати, що на території України не було жодного теракту скоєного так званими «ісламськими терористами».

І це на відміну від Російської Федерації, де населення було свідком вибухів житлових будинків і терактів у громадських місцях, у результаті яких загинули мирні люди. Тому виникає питання, що є різанина, а що є мир і стабільність у розумінні муфтія Крганова?

3. Зрозуміла причина, яка спонукала Альбіра Крганова виступити з подібною заявою, адже вона чітко видна у назві прес-конференції, на якій були виголошені вищезгадані обвинувачення: «Про масові порушення прав віруючих владою України».

У нинішньому конфлікті між Росією та Україною, Росія мобілізувала усі інструменти для дискредитації сьогоднішньої української влади. Ми були свідками нападок на українську владу не лише з боку політичних діячів РФ, але і представників культури та мистецтва. Нинішня прес-конференція вказує, що тепер настала черга мусульманських релігійних діячів.

Це ясно і чітко проявляє сутність російського (так само як світського, ліберального тощо) Ісламу, де релігія Господа світів повинна стояти на службі у зовнішньої та внутрішньої політики правлячої еліти, а не на захисті Корану, Ісламу та мусульманської Умми.

І якщо б заяви Крганова не були політично мотивовані і ґрунтувалися б на реальності та істинному переживанні за права мусульман, то йому було б відомо про те, як українська влада в обличчі окремих політиків та державних службовців протидіяла розвитку Ісламу в Криму, розігруючи усю ту саму карту традиційного та радикального ісламу.

У завершення хотілося б зробити братську настанову муфтію Крганову у тому, щоб він не був інструментом у чужих Ісламові політичних іграх, дотримувався Істини та проголошував її, а також був захисником інтересів Ісламу і мусульман, адже воістину, у цьому успіх в обох світах.

Аллах ﷻ каже в Корані:

مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

«Варто йому сказати слово, як коло нього опиняється готовий спостерігач» (50:18).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
Фазил Амзаєв
8 Сафар 1436 р.х.
30.11.2014 р.

Головне меню