Розділ «Як досягаються знання»

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, любі брати, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом із благородним хадісом», і ми говоримо вам слова кращого привітання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Приводиться в «Фатх уль-Барі» – тлумаченні ібн Хаджаром аль-Аскалянієм «Сахіху» Бухарі – у розділі «Як набуваються знання»:

Повідомив Ісмаїл ібн Абі Авяс від Маліка, від Хішама ібн Урви, від його батька, від Абдуллаха ібн Амра ібн аль-Аса, хай буде вдоволений Аллах ними обома, наступне: «Я чув, як Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Воістину, Аллах не забирає знання, позбавляючи його (Своїх) рабів, але Він забирає знання, забираючи вчених. Коли ж Він не залишить (в живих жодного з) володарів знання, люди стануть обирати (собі) невігласних керівників. І їм будуть ставити питання, а ті стануть виносити рішення, не володіючи знанням, у результаті чого самі зіб’ються з шляху і введуть в оману інших!»».

Слова Посланця ﷺ: «Воістину, Аллах не забирає знання», – тобто Аллах не стирає знання просто з розумів. Про це Посланець Аллаха ﷺ говорив на прощальному хаджі, як передає Ахмад і ат-Табарані від Абу Амами, який сказав: «Коли був прощальний хадж, Пророк ﷺ сказав: «Беріть знання до того, як воно забирається або зникне». Тоді один бедуїн спитав: «Як може зникнути знання?», Пророк ﷺ сказав: «Воістину, знання пропадає після смерті володарів цього знання», - і повторив це тричі». Ібн Мунір сказав: «Зникнення знань може статися, однак цей хадіс вказує на те, що цього не буде».

Можливо, у цьому хадісі міститься явне послання вченим. Перш ніж вони залишать цей світ (і разом з ними зникнуть їх знання), ми запитуємо їх: шановні вчені, яка користь від ваших знань, якщо вони не виконуються в життя? Хіба до вас не дійшла історія про тих, хто носив звання вчених? Про тих, які залишили цей світ, а Умма запитує їм вслід, чому вони не діяли у відповідності зі своїми знаннями? Де ці вчені сьогодні? Скільки у світі жило і померло вчених на протязі дев’яноста років з моменту зруйнування Ісламської Держави, які не працювали для відновлення цієї держави знову?! Хіба вони не знали того, що цей фард є короною усіх фардів? Хіба вони не бачили, що Умма усвідомила цей обов’язок, у той час як вони – з їх знаннями і обізнаністю у фікху – не зрозуміли того, що зрозуміла Умма? Ні, звісно це не так. Однак це – страх, від якого на протязі цих десятиліть страждає Умма, це – страх вчених перед правителями і їх турбота про мирські блага. Знайте, шановні вчені, що Умма знищила цей бар’єр, не дивлячись на те, що вона менше вас володіє знаннями. Що ми можемо сказати вам? І що ви тепер будете робити? Чи побачимо ми тепер вас разом з Уммою, чи побачимо ми вас, як ви йдете попереду неї, стоїте разом з її позицією у її революції? Чи відбудеться це перш ніж ви залишите цей світ, і перш ніж залишать його ваші знання разом з вами – а адже тоді ці знання будуть доказом проти вас у День Суду (і вони не врятують вас). Отже, ви повинні піднятися і заявити про революцію! Проголосіть «революцію вчених» - це менше, що можуть зробити подібні вам люди у цей важкий час, у якому перебуває наша Умма.

Чи достучалися ми до вас? О Аллах, будь свідком нашого звернення!

До скорих зустрічей, наші любі брати, у нових серіях програми «Разом із благородним хадісом». Ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

07 Сафару 1436 р.х.
29.11.2014 р.

Головне меню