Хамр – це ключ до всілякого зла

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо вас, наші любі брати, на новій зустрічі з нашою програмою «Разом зі священним хадісом». І ми починаємо з кращого привітання – миром, милістю Аллаха і Його благословенням.

У книзі «Хашия» за авторством імама Нісаій, у книзі, яка коментує «Сунан» за авторством Імама Ібн Маджі під назвою «Тасарруф», у розділі «Хамр – ключ до всілякого зла», приводиться наступне:

Передав нам Хусейн ібн Хасан аль-Марвазій від Ібн Абу Адія, а також передав нам Ібрагим ібн Саїд аль-Джаугарій від Абд аль-Ваххаба, від Рашида Абу Мухамада аль-Хиімманій, від Шахра ібн Хаушаба, від Умму Дарда, від Абу Дарди, який сказав:

أَوْصَانِي خَلِيلِي صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تَشْرَبْ الْخَمْرَ فَإِنَّهَا مِفْتَاحُ كُلِّ شَر

«Мій улюблений друг (Посланець Аллахаﷺ) заповідав мені не пити хамр, оскільки воістину, це – ключ до всілякого зла».

Його слова فإنها مفتاح كل شر («оскільки, воістину, це – ключ до всілякого зла») означають «оскільки, воістину, від цього втрачають розум, людина перестає на все звертати увагу, їй відкриваються ворога зла після того, як вони були зачинені оковами розуму».

У цьому джерелі говориться, що людині на вибір надається три види зла: або перелюбство, або вбивство, або хамр. Перелюбство є великим гріхом, до якого стараються не наближатися. Вбивство – один з найтяжчих гріхів, який також стараються не скоювати. І тому розпивання хамру здається людині найслабшим з гріхів. Проте, коли хамр вдарить у голову, то може штовхнути як на вбивство, так і на перелюбство, тому що коли людина втрачає розум, для неї стають легкими й інші гріхи. Це означає, о мусульмани, що розпивання хамру є великим гріхом з числа тяжких. Разом з тим, що Посланець Аллаха ﷺ прокляв хамр, того, хто його продає і п’є, ми усе одно бачимо його наявність у країнах мусульман, бачимо тих, хто п’є його, і тих, хто його продає. Що ще гірше, так це те, що наші правителі сприяють цьому, відкриваючи бари, і справа доходить до того, що відкриваються у країнах мусульман місця продажу хамру на очах у людей. І цей факт є однією із засуджуваних сторін сучасної держави. Засуджувано, коли держава не працює над усуненням цього. Навпаки, ці держави ще й працюють над тим, щоб хамр був серед мусульман. Воістину, усунення цих держав і того, чим вони правлять, є шаріатським обов’язком. Те, без чого не виконується ваджиб, є ваджибом, тому ми закликаємо вас, о мусульмани, докласти зусилля разом з тими, хто трудиться над поверненням закону Аллаха на землі за допомогою встановлення Ісламської держави, другого праведного Халіфату за методом пророкування, який був обіцяний нам нашим благородним Посланцем Аллаха ﷺ.

До скорих зустрічей, наші любі брати, у нових серіях програми «Разом зі священним хадісом». Ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Мир вам, милість Аллаха і Його благословення!


15 Сафара 1436 г.х.
07.12.2014 г.

Головне меню