Упевненість у перемозі від Аллаха

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри, по усьому світу у межах нового виску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Цей хадіс передають Абу ар-Рабі аль-Атакій та Кутайба ібн Саід, а вони обидва — від Хаммада ібн Зайда. У ланцюжку від Кутайби, йому — від Хаммада, йому — від Аюба, йому — від Абу Киляби, йому — від Абу Асми, йому — від Савбана повідомляється що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ اللَّهَ زَوَى لِي الْأَرْضَ فَرَأَيْتُ مَشَارِقَهَا وَمَغَارِبَهَا، وَإِنَّ أُمَّتِي سَيَبْلُغُ مُلْكُهَا مَا زُوِيَ لِي مِنْهَا، وَأُعْطِيتُ الْكَنْزَيْنِ الْأَحْمَرَ وَالْأَبْيَضَ، وَإِنِّي سَأَلْتُ رَبِّي لِأُمَّتِي أَنْ لَا يُهْلِكَهَا بِسَنَةٍ عَامَّةٍ، وَأَنْ لَا يُسَلِّطَ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ سِوَى أَنْفُسِهِمْ فَيَسْتَبِيحَ بَيْضَتَهُمْ، وَإِنَّ رَبِّي قَالَ يَا مُحَمَّدُ إِنِّي إِذَا قَضَيْتُ قَضَاءً فَإِنَّهُ لَا يُرَدُّ، وَإِنِّي أَعْطَيْتُكَ لِأُمَّتِكَ أَنْ لَا أُهْلِكَهُمْ بِسَنَةٍ عَامَّةٍ، وَأَنْ لَا أُسَلِّطَ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ سِوَى أَنْفُسِهِمْ يَسْتَبِيحُ بَيْضَتَهُمْ وَلَوْ اجْتَمَعَ عَلَيْهِمْ مَنْ بِأَقْطَارِهَا — أَوْ قَالَ مَنْ بَيْنَ أَقْطَارِهَا — حَتَّى يَكُونَ بَعْضُهُمْ يُهْلِكُ بَعْضًا وَيَسْبِي بَعْضُهُمْ بَعْضًا

«Аллах склав (зібрав) переді мною усю землю, і я побачив її від сходу до заходу. Володіння моєї Умми охоплять усе, що було зібрано і складено переді мною. Я отримав два скарби: червоний і білий. Я попросив свого Господа не знищувати мою Умму цілорічним голодом, не давати над нею владу її ворогам, окрім як,якщо вони — вихідці із її оточення, які б стали розколювати її єдність. Мій Господь, Могутній Він і Великий, сказав: «О Мухаммад! Воістину, коли Я приймаю рішення (када), то воно неминуче. Я дав твоїй Уммі те, що вона не буде знищена цілорічним голодом, що її вороги не будуть володарювати над нею, окрім як якщо вони — вихідці із її оточення, (і ці зовнішні вороги) не зможуть розколоти її єдність, навіть якщо зберуться проти неї з усіх сторін.І так буде тривати доти, доки люди твоєї Умми не стануть вбивати і поневолювати один одного»(Муслім).

Тлумачення (шарх) хадісу:

««Аллах склав (зібрав) переді мною усю землю, і я побачив її від сходу до заходу. Володіння моєї Умми охоплять усе, що було зібрано і складено переді мною. Я отримав два скарби: червоний і білий». «Склав» — у значенні зібрав. Даний хадіс говорить про одне із чудес Пророка ﷺ. Усе згадане у хадісі, хвала Аллаху, здійснилось.

Вчені сказали, що під словами «скарби» мались на увазі золото і срібло, а саме — багатства Хосрова, цезаря, королів Іраку і Шаму. Це говорить про те, що великі володіння Умми будуть простиратись від сходу до заходу, як і трапилось. Проте протяжність від півночі на південь буде менше, аніж від сходу на захід. Нехай пребудуть мир і благословення від Аллаха правдивому Посланцю, який не говорив нічого за своєю забаганкою, а говорив лише одкровення, яке йому навіювалось.

Пророк ﷺ сказав: «які б стали розколювати її єдність», — тобто згуртованість і принципи Умми, а також славу і володіння.

Слова Аллаха «Я дав твоїй Уммі те, що вона не буде знищена цілорічним голодом» означають, що Умма не буде знищена всезагальним голодом. Тобто голод і засухи будуть на територіях, незначних порівняно з рештою територій мусульман.
Приводиться величезна кількість хадісів Посланця Аллаха ﷺ про перемогу і владу мусульман. Ось деякі із них:

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَيَبْلُغَنَّ هَذَا الْأَمْرُ مَا بَلَغَ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ ، وَلَا يَتْرُكُ اللَّهُ بَيْتَ مَدَرٍ وَلَا وَبَرٍ إِلَّا أَدْخَلَهُ اللَّهُ هَذَا الدِّينَ ، بِعِزِّ عَزِيزٍ ، أَوْ بِذُلِّ ذَلِيلٍ ، عِزًّا يُعِزُّ اللَّهُ بِهِ الْإِسْلَامَ ، وَذُلًّا يُذِلُّ اللَّهُ بِهِ الْكُفْرَ

«Ця справа неодмінно дійде до туди, до куди доходять ніч і день. І Аллах введе у цю релігію у кожен дім, із шерсті або цеглин: або за допомогою величі величного, або за допомогою приниження приниженого. Могутністю Аллах звеличить цю релігію, а приниженням Аллах принизить невір’я» (Ахмад).

Від Абу Надра (р.а.) передається:

كُنَّا عِنْدَ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ فَقَالَ: يُوشِكُ أَهْلُ الْعِرَاقِ أَنْ لَا يُجْبَى إِلَيْهِمْ قَفِيزٌ وَلَا دِرْهَمٌ، قُلْنَا: مِنْ أَيْنَ ذَاكَ؟ قَالَ: مِنْ قِبَلِ الْعَجَمِ، يَمْنَعُونَ ذَاكَ، ثُمَّ قَالَ: يُوشِكُ أَهْلُ الشَّأْمِ أَنْ لَا يُجْبَى إِلَيْهِمْ دِينَارٌ وَلَا مُدْيٌ، قُلْنَا: مِنْ أَيْنَ ذَاكَ؟ قَالَ: مِنْ قِبَلِ الرُّومِ، ثُمَّ سَكَتَ هُنَيَّةً، ثُمَّ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:يَكُونُ فِي آخِرِ أُمَّتِي خَلِيفَةٌ يَحْثِي الْمَالَ حَثْيًا، لَا يَعُدُّهُ عَدَدًا

«Одного разу, коли ми знаходились у Джабіра ібн Абдуллаха, він сказав: «Скоро вже жителям Іраку не будуть доставляти ані кафіза, ані дирхема». Ми спитали: «Чому це?». Він сказав: «Через неарабів, які будуть перешкоджати цьому». Потім він сказав: «Скоро вже жителям Шама не будуть доставляти ані динару, ані мудьі». Ми спитали: «Чому це?». Він сказав: «Через римлян». Після цього він деякий час мовчав, а потім сказав: «Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Наприкінці (строку, відпущеного) моїй Уммі з’явиться халіф, який буде роздавати гроші, набираючи їх жменями і не рахуючи їх» (Муслім).

Також у Корані є докази про перемогу і владу цієї релігії. Наприклад, Аллах сказав:

وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ كَمَا ٱسۡتَخۡلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمۡ دِينَهُمُ ٱلَّذِي ٱرۡتَضَىٰ لَهُمۡ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنۢ بَعۡدِ خَوۡفِهِمۡ أَمۡنٗاۚ يَعۡبُدُونَنِي لَا يُشۡرِكُونَ بِي شَيۡ‍ٔٗاۚ وَمَن كَفَرَ بَعۡدَ ذَٰلِكَ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ

«Аллах обіцяв тим із вас, як увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі, подібно тому, як Він зробив намісниками тих, хто був до них. Він неодмінно обдарує їх можливістю сповідувати їх релігію, яку Він схвалив для них, і змінить їх страх на безпеку. Вони поклоняються Мені і не долучають співтоваришів до Мене. Ті ж, які після цього відмовляться увірувати, є нечестивцями» (24:55).

Так, обіцянка Аллаха і блага звістка від Посланця Аллаха ﷺ неодмінно настануть. Те, що ми проживаємо сьогодні, також було предсказано нашим благородним Посланцем ﷺ. Мусульмани побачать перемогу і владу від Аллаха, оскільки це — обіцянка нашого Творця і блага звістка Посланця Аллаха ﷺ, і це лише питання часу.

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


2 Джумада аль-Уля 1440 р.х.
08.01.2019 р.

Головне меню