Відповідь на питання відносно переказу сну. Закон соціальної солідарності

Відповіді Аміра
Друкарня

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Адресований Шам аль-Ізз

Питання:

Мир вам від Аллаха, милість Його і благословення.
Нехай Аллах віддасть вам благом і утвердить вас на істині.

1 - Чи дозволено розповідати про побачений сон на моїй особистій сторінці або це вважається лицемірством... Приватний і дуже важливий сон.

2 - Я працюю фармацевтом і нам нав'язали закон соціальної солідарності, який став обов'язковим. І не можна продовжувати роботу без сплати платежів... Вони беруть у нас певну суму, яку вкладають в банк. Так прописано у статті. У випадку смерті фармацевта фонд соціальної солідарності сплачує його родині 25 тисяч йорданських динарів. Питання: чи дозволено це?

Що я повинен рекомендувати своїй родині з приводу цих грошей? Чи можуть вони повернути те, що я сплатив і роздати у якості милостині решту або ж вони повинні повернути її фонду або що вони повинні робити з нею? Нехай Аллах віддасть вам благом.

Відповідь:

1 - Що стосується розповідання побаченого сну, то приводить аль-Бухарій від Абу Саїда аль-Худрій що він чув як Пророк ﷺ сказав: «Якщо хтось із вам побачить сон, який йому сподобається, (це значить, що) він тільки від Аллаха, так нехай же він віддасть хвалу Аллаху за нього і розповідає (його) іншим, якщо ж він побачить щось інше, що йому не сподобається, то це - від шайтана, нехай же він звертається за захистом до Аллаха від його зла і нікому не розповідає його, і тоді він йому не зашкодить».

Однак чи відноситься до лицемірства розповідати про певні сни, то це ти сам визначаєш. Нехай Аллах допоможе тобі в усіх благах.

2 - Що стосується закону соціальної солідарності, то вона має велику кількість значень... Якщо вона схожа на пенсійний закон у профспілках, тобто профспілка фармацевтів зобов'язує тебе приймати участь у пенсійному законі і платити певні платежі, без яких ти не можеш працювати фармацевтом. Тобто ти не можеш отримати дозвіл на здійснення діяльності фармацевта, не приймаючи участі у цьому і сплачуючи платежі... Потім по досягненню певного віку вони сплачують тобі пенсію або певну суму при смерті... Якщо справа обстоїть так і участь у цій справі є обов'язковою, у іншому випадку тобі не дадуть працювати фармацевтом, то дозволено приймати участь у цій справі, оскільки вона порівнюється з отриманням дозволу на дозволену (мубах) справу. У той час як якщо прийняття участі в ній і сплата платежів не є обов'язковими і не впливають на дозвіл здійснення цієї діяльності, то не дозволяється приймати участь у ній.

Що стосується вкладення фінансів фонду під проценти, то якщо це пов'язане з твоєю згодою, тобто якщо ти погодився з тим, щоб твої гроші, які ти платиш, вкладали під відсотки, то це лихварство. А якщо ти не згоден, то — ні. У такому випадку ти не повинен погоджуватися з вкладенням їх під відсотки. Але якщо вони вкладають їх без твоєї згоди, то немає на тобі гріха, допоки твоя участь і сплата платежів не переходять межі отримання дозволу на здійснення своєї діяльності.

Що стосується того, що виплачує фонд твоїй родині у випадку смерті у цьому положенні, тобто у положенні, коли ти обмежився лиш участю для отримання того, що необхідно для здійснення твоєї діяльності, то їм дозволено отримувати його і воно може передаватися у спадок. Я рекомендую тобі частину цих грошей виділити бідним і нужденним, адже це краще.  Нехай Аллах продовжить твоє життя для здійснення благих справ.


Ваш брат Ата ібн Халіл Абу ар-Рашта.
04 Зу аль-Каада 1434р.х
10/09/2013

(Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашта, на питання відвідувачів сторінки у Facebook)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=210241042477314

Головне меню