18-каратне золото (750 проба) має цінність і з нього виплачується закят

Відповіді Аміра
Друкарня

від Samir Ibrahim

Питання-коментар:

«На картинці під №836 із відповідей аміра Хізба пишеться: «У закяті значення має чисте золото». Звідси питання: а що робити з золотом пробою у 18 карат, хіба воно не має цінності?».

Відповідь:

На картинці під №836 згадана частина питання-відповіді за 14.11.2015:

«Закон закяту відносно золота стосується лише чистого золота пробою у 24 карати. Так само і закон закяту відносно срібла стосується лише чистого срібла. Якщо золото було змішано з чимось іншим або срібло було змішано з чимось іншим, то треба вираховувати це, відповідно, із спільної ваги, щоб визначити, чи досягло нісабу золото або срібло, яке залишилось після вирахування змішаної речовини. Якщо у людини набралось 85 грамів золота пробою у 18 карат, то не вважається, що у неї відбувся нісаб у золоті, оскільки розмір чистого золота у його золоті менше 85 грам. Закят сплаву золота пробою у 24 карати відрізняється від закяту такої ж ваги сплаву золота пробою у 18 карат. При підрахунку нісабу рахується лише вага чистого золота. Нісаб проби золота у 24 карата складає 85 грамів, а нісаб проби золота у 18 каратів — набагато більше, аніж 85 грамів, тому що одна четверта частина останньої проби золота (18 карат) складається із речовини, яка не є золотом. Іншими словами, частка золота у пробі у 18 карат складає три чверті частини золота у пробі 24 карат. І тому нісабом проби золота у 18 карат буде одна ціла частина і третина нісабу чистого золота — 113,33 грама. Той, хто володіє 85 грамами чистого золота у 24 карата, є тим, у кого відбувся нісаб. Якщо дана кількість золота зберігається на протязі цілого року, то такій людині треба виплатити закят у 2,5% від загальної ваги золота. Проте той, хто володіє 85 грамами золота пробою у 18 карат, не є тим, у кого відбувся нісаб, поки кількість не досягне позначки 113,33 грама золота пробою у 18 карат. Якщо далі ця кількість золота збережеться у нього на протязі року, тоді треба виплачувати 2,5% закяту від загальної ваги а золота. Як видно, у закяті значення має чисте золото» (кінець цитати).

Я був здивований Вашим коментарем, бо із нього розуміється, що ми у своїй відповіді знехтували цінністю золота пробою у 18 карат. Хоча із нашої відповіді чітко розуміється, що золото у 18 карат має цінність і що з нього виплачується закят. Проте його цінність нижче, аніж цінність золота пробою у 24 карата, навіть якщо їх вага буде однаковою. Тому в описі нісабу пробою у 18 карат ми пояснили: «Одна ціла частина і третина нісабу чистого золота — 113,33 грама. Той. Хто володіє 85 грамами чистого золота у 24 карата, є тим, у кого відбувся нісаб. Якщо дана кількість золота зберігається на протязі цілого року, то такій людині треба виплатити закят у 2,5% від загальної ваги золота». Звідси не розуміється, що золото у 18 карат не має цінності, навпаки, його цінність стабільна, і з нього також виплачується закят, якщо досягається позначка нісабу. Треба розуміти, що нісаб у золота у 24 карата та у 18 каратів відрізняється, тому що у золоті у 18 карат є и ¼ домішок сторонніх металів.

Тому мені не ясна причина Вашого коментаря, можливо, Ви прочитали нашу відповідь поспіхом! Тому прочитайте уважно іще раз, і нехай Аллах змилується над Вами.

Я прошу Аллаха повести усіх нас до більш правильного.


1 Зуль-каъда 1440 р.х.
04.07.2019 р.

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці у «Фейсбуку» «Фікх»

Головне меню