Різниця між візуалізацією реальності і розумінням реальності

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: У книзі «Ат-Тафкір» пишеться наступне: «Тому для розуміння ідейної цитати, окрім наявності попередньої інформації про неї, необхідно звернути увагу іще на три умови:

1) попередня інформація повинна бути на тому ж рівні, що і ідея, яку бажають зрозуміти;

2) реальність попередньої інформації повинна бути зрозуміла такою, якою вона є насправді. Тобто розумінням, яке дозволяє визначити і відрізнити її від інших реальностей;

3) реальність повинна бути візуалізована так, щоб це передавало її істинну картину».

Звідси питання: у чому різниця між візуалізацією реальності і розумінням реальності? Якщо можна, наведіть приклади.

Відповідь:

Розуміння реальності — це аналіз сутності самої речі. Наприклад, розуміння реальності так званої «свободи особистості». Адже після належного аналізу даної цитати Ви розумієте, що людина вправі:

— робити, що побажає, і ніхто не може перешкоджати їй у цьому;

— одягати, що побажає;

— мати близькість з ким побажає, вдаючись до різного роду способів;

— і т.д.

Що стосується візуалізації реальності, то вона повинна бути представлена як існуюча, і Ви також повинні уявити перед очима наслідки цієї реальності. Тоді Ви зможете зрозуміти, яким буде результат від запровадження свободи особистості, і зможете побачити моральний занепад у суспільстві, поширення порочності, розкутість людських бажань і т.д.

Лише тоді Ви зможете візуалізувати реальність так, нібито вона перед очима и!

Наприклад, щоб зрозуміти реальність секуляризму, Вам необхідно вивчити його і знати, що він означає відокремлення релігії від життя суспільства. Іншими словами, мається на увазі, що Іслам не повинен виходити за межі мечеті, а відносини між людьми повинні регулюватись лише світськими законами.

Що стосується візуалізації даної реальності, то вона повинна бути представлена як існуюча, і тоді Ви зможете побачити, що мусульманин, який вірить у секуляризм, буде схожий на хворого на шизофренію. Адже читаючи слова Всевишнього:

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ

«Робіть намаз» (3:43), —

він керується ними. Але коли читає слова:

وَأَنِ احْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ

«Суди між ними згідно ому, що ниспослав Аллах» (5:49), —

то вже не керується ними, а звертається за рішенням до світських законів.

І це, незважаючи на те, що в обох аятах присутній наказ Аллаха: «Робіть …», «Суди …».

Сьогодні Ви знайдете мусульман тими, хто звертається за рішенням до світських законів, а не до Ісламу. Тому Ви не знаходите їх на шляху відродження чи шукаючими причини для появи сили, і корінь зла полягає у тому, що вони запроваджують те, у чому не переконані. Адже вони — мусульмани, але при цьому звертаються за рішенням до світського законодавства!

Підбиваючи підсумки:

Розуміння реальності означає пізнання сутності самої реальності, її складових, висловлювань, змісту і т.д. Візуалізація реальності — це уявлення картини самої дійсності, її результатів і наслідків у виді дій, які здійснились.

 

15 Джумадаас-сані 1431 р.х.
29.05.2010 р.

Головне меню