Чи дозволяється мусульманину юристу оформлення заповіту клієнту немусульманину?

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: Чи дозволяється мусульманину юристу оформлення заповіту клієнту немусульманину згідно з британським законодавством?

При цьому треба враховувати, що даний клієнт може почати вимагати заповідання свого майна дивним і навіть заборонним організаціям, на кшталт притулків для собак чи різноманітних розважальних закладів.

Відповідь:

1) Якщо відносини між клієнтом немусульманином і юристом мусульманином будуються на підґрунті найму для написання заповіту під диктовку, то це класифікується як угода найму по оформленню заповіту. У цьому випадку юрист лише записує і оформляє те, що диктується йому клієнтом. Далі він бере плату за здійснену роботу, і він не має ніякого відношення до того, що прописується у заповіті.

Подібна угода вважається дозволеною, але при умові, що у заповіті не буде того, що скеровано проти ісламської акиди (світогляду). Адже написання чого-небудь проти ісламської акиди розцінюється як промовляння цього язиком, а це заборонено.

Але при цьому хочеться сказати, що усе ж таки краще уникати надання допомоги в оформленні заповітів, які містять положення, що суперечать Ісламу, щоб не сформувати образ людини,яка задоволена даними положеннями.

2) Якщо ж відносин між заповідачем і юристом набувають форму довіреності (вікаля), де юрист буде розцінюватись як довірена особа (вакіль) заповідача і виконувати функції по приведенню даного заповіту у виконання, оповіщаючи так чи інакше зв’язаних з заповітом осіб про зміст заповіту і виконуючи усі необхідні процедури, то у даному випадку він є виконавцем заповіту, що суперечить законам Шаріату, і, відповідно, подібна діяльність буде забороненою.

 

 

19 Шавваля 1431 р.х.
28.09.2010 р.

Головне меню