Перебувати у профспілці, щоб мати можливість працювати по своїй професії

Відповіді на питання
Друкарня

Від AbdullahMAlheeh

Питання: Ассаляму алейкум, наш амір! Нехай Аллах ниспошле Вам і тим, хто з Вами, Свою милість і благословення.

У мене питання, чи не могли б Ви відповісти на нього якомога швидше, оскільки у цьому є крайня нужда?

Я спеціалізуюсь у сфері медичних аналізів, а для того, щоб отримати можливість працювати по своїй професії, мені необхідно дотримуватись певних умов і правил. На мій погляд, частина цих умов і правил прийнятна по Шаріату, а частина — ні. У зв’язку з цим я вважаю, що брати участь в них заборонено. Наприклад, щоб займатись своєю діяльністю, я повинен стати членом профспілки медичних лабораторій Палестини. Що стосується мого питання, то воно стосується системи соціальної солідарності, яка існує у профспілках.

Я маю на увазі, що коли хтось із членів моєї профспілки помирає, то проголошується збір засобів, і кожен член повинен виплатити мінімум 10 динарів, а зібрані засоби віддаються родині померлого. Профспілка зобов’язується виплачувати ці гроші, у протилежному випадку членство того, хто не виплатив, у наступному році не буде продовжено. Зазначу, що профспілка не раз проголошувала, що її рішення ґрунтуються на фетві, яка дозволяє висувати подібного роду умови. Дуже прошу Вас відповісти якомога швидше, і хотілось би, щоб відповідь містила шаріатські докази. Заздалегідь Вам вдячний!

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятуху.

Відповідь на це питання була надана іще на початку 70-х років XX сторіччя, у ній говорилось про заборону (харам) перебувати у профспілках.

Проте, коли закони держави забороняють спеціалістам працювати по своїй професії, якщо вони не перебувають у тій чи іншій профспілці, то вступ у профспілку у такому випадку буде подібний до отримання ліцензії на роботу, як, наприклад, отримання торговцем ліцензії на відкриття своєї торгової точки і т.п. Отримувати ліцензію дозволено, якщо цього вимагають державні закони.

Отож, членство у профспілці допустимо, якщо мова йде про можливість працювати по своїй спеціальності. Інакше кажучи,, членство у профспілці повинно обмежуватись лише отриманням реєстраційного документу, без участі у профспілкових зібраннях чи виборах.

Проте живе спілкування, взаємодія, вибудовування ефективних відносин з радами профспілок та їх членами (навіть якщо шабаб не бере участь у профспілковому житті), є природними речами, точніше сказати — задачами, виконувати які шабаби повинні з ретельністю і старанням.

Виходячи із вищесказаного, пожертвувати ту чи іншу суму по своїй волі — мубах, і це основа. Але проблема у тому, що у Вашому випадку пожертвування є обов’язковим згідно з законами профспілки. Тому, якщо Ваша робота вимагає членства в профспілці, яке тягне за собою обов’язкові внески, і у випадку несплати внеску Ваше членство не буде продовжено, а отож, Ви не зможете працювати по своїй професії, то Вам дозволяється виплачувати подібні внески, оскільки це є частиною вимог самої ліцензії на роботу.

 

24 Джумада аль-уля 1438 р.х.
21.02.2017 р.

Головне меню