Останнє інтерв’ю з інженером Османом Баххашем про газету «Ар-Райя»

Інтервью
Друкарня

1-е питання: «Чи можете ви надати нам огляд газети «Ар-Райя»: її поширення, цілі та зміст?»

Газету Ар-Райя видає Хізб ут-Тахрір. Вона несе назву «Ар-Райя», що означає «Прапор Ісламу та мусульман зі словами шахади «Нема бога окрім Аллаха, Мухаммад Посланець Аллаха». Це ісламська газета, яка закликана говорити о проблемах мусульман, пов’язаних з відновленням ісламського образу життя, однаково, чи розглядає вона поточні політичні події, чи розкриває та пояснює підступи ворожих колонізаторів, які бажають зла Уммі, або проливає світло на ісламські поняття, або спонукає мусульман до усвідомлення реальності.

Мета газети «Ар-Райя» полягає у тому , щоб стати мінбаром (трибуною) істини, щоб вести свій опір за допомогою неї посеред інформаційного хаосу у сучасному світі. Усі сучасні інформаційні трибуни слугують інтересам своїх господ та опираються на них. Але наша газета, газета Хізб ут-Тахрір, відрізняється тим, що вона не пов’язана з якою-небудь державою або стороною, а виходить із Ісламу, прагне підтримати слово Ісламу та надати допомогу у вирішенні проблем усіх мусульман. «Ар-Райя» вже видавалась раніше. Її перший номер був виданий в Аманні у 1954 р., але правителі Йорданії у ті дні не слухали слова істини і після видання 13-го номера газети Глоб-паша, командуючий йордансько-англійськими військами, наказав зачинити цю газету і влада заборонила її видання.

2-е питання: «Чому газета «Ар-Райя» припинила своє видання на такий тривалий строк? І чому після стількох років вона повернулась?»

Коли «Ар-Райя» була видана в Аммані, існуючий режим, підкорений англійським колонізаторам, не захотів почути слова істини і став забороняти видання цієї газети протягом усіх цих років. Ми вважали, що повернення цієї газети співпаде з початком світанку держави Праведного Халіфату за методом пророцтва, яке з’явиться дуже скоро. І ось амір Хізб ут-Тахрір, шейх Ата ібн Халіл Абу ар-Рашта, нехай допоможе йому Аллах, вирішив, що прийшов слушний час для відновлення видання газети, щоб за допомогою неї пролити світло на проблеми мусульман та продовжити інформаційний заклик, після того, як заклик Ісламу поширився на чверті земної поверхні від Індонезії та Малайзії на сході, через Середню Азію та Сибір, в Анатолію та Шам і до північної Африки.

Більше того, ідеї цього заклику поширились по усім континентам. Тому газета «Ар-Райя» прийшла, щоб стати інформаційним мін баром, що проголошує слова істини, щоб стати мін баром, до якого з нетерплячістю тягнуться люди, що бажають почути правду про події, які відбуваються з ісламською Уммою, особливо у нинішніх умовах, коли колонізаторські держави Європи, Америка, Китай та Росія зовсім озвіріли у своїй спільній боротьбі по недопущенню повернення Халіфату за методом пророцтва.

Ми хочемо, щоб газета «Ар-Райя» стала мінбаром. з якого світло істини розсіє пітьму підступів колонізаторів, які працюють проти ісламської Умми, використовують свою західну культуру, працюють над просуненням несправедливих правителів, що є агентами західних держав. Газета «Ар-Райя» заявляє про істину та викриває несправедливість та лицемірство, є маяком, що висвітлює шлях для усіх, хто працює над відновленням ісламського образу життя . Тому ми просимо Аллаха ﷻ допомогти нам у виконанні наших обов’язків, щоб ми змогли їх зробити найкращим чином.

3-е питання: «У світі величезного прогресу у засобах комунікації та інших видів зв’язку в Інтернеті та супутникових каналів, чи існує техніко-економічна можливість для повторного запуску газети?»

Так, ми усвідомлюємо, що світ є свідком революції у засобах зв’язку та у ЗМІ, не кажучи вже про існування печаті та радіо, а також соцмереж (фейсбук, твіттер, ютуб і т. п.). Зрозуміло, що існує довгий ряд медіа-платформ, серед яких можна і не знайти істини, із того, що ми чуємо та бачимо, тому що новини постійно передаються від одного джерела до іншого. Але ця газета виділяється тим, що вона говорить від імені Хізб ут-Тахрір, тобто її виділяє те, що виділяє сам Хізб, який є першопрохідцем, який не бреше своїм людям, що зобов’язався чинити опір, використовуючи слово істини, викриваючи брехню та підступи колонізаторських держав та їх агентів із числа правителів, проливає світло на ісламські поняття, які опираються на шаріатські докази, що прийшли як одкровення у Книзі Аллаха та Сунні Його Посланця ﷺ.

Хізб, як ми знаємо, відомий усім. Хізб ут-Тахрір не пов’язаний ані з якою стороною, ані з яким режимом або державою, а опирається на ісламську акиду, прагне надати допомогу цій релігії та піднести слово Аллаха. Також варто знати, що газета «Ар-Райя» є політичною газетою та прагне лише до вдоволення Аллаха ﷻ, прагне боротися словом істини та нехай буде після цього, що буде. Так, враховуючи ці факти, треба сказати, що ця газета є інформаційним мін баром, подібного якому нема не землі. Ми, хвала Аллаху, задоволені тим, що працюємо адміністраторами цієї газети та видаємо її за допомогою Аллаха ﷻ, зобов’язавшись дотримуватись цього метода, що прагне до перемоги Ісламу без того, щоб плазувати перед будь-якою стороною і без того, щоб відчувати хоч який-небудь страх говорити слова істини.

4-е питання: «Де видається газета «Ар-Райя» і якою є кількість читачів?»

Газета «Ар-Райя», як ви знаєте, видається Хізб ут-Тахрір, який по милості Аллаха поширив свій заклик по усьому горизонту від Індонезії до Малайзії на сході, до Бангладеш, Індії та Середньої Азії, до Пакистану, Кавказу, Туреччини та Анатолії, до Шаму і до самої північної Африки, і навіть по усьому світу там, де присутні мусульмани. Хлопці та дівчата із Хізб ут-Тахрір поширюють цю газету по усім регіонам та працюють над тим, щоб донести її до усіх прошарків населення, де б вони не жили. Звичайно, у газети «Ар-Райя» дві версії. Перша друкована виходить о середі вранці, а друга електронна, яку можна знайти в Інтернеті, а тому складно сказати, якою є кількість читачів та користувачів у цієї газети. Але виходячи із отримуваних нами зауважень, пропозицій та відгуків від читачів — нехай Аллах їх благословить — із Ємену, Судану, Індонезії, Туреччини та інших країн, ми бачимо, що «Ар-Райя» поширилась по усім ісламським землям, що штовхає деякі інші ЗМІ починати упереджені і наклепницькі кампанії проти «Ар-Райя». Ми ж, у свою чергу, протистоїмо їм по мірі необхідності та важливості,а у протилежному випадку не змогли б відслідковувати кожне їх кукурікання.

5-е питання: «Якими є тематики, про які говориться в газеті?»

Газета «Ар-Райя» є комплексною ісламською газетою, яка зачіпає політику зокрема. Це щотижнева газета, яка присвячена найбільш важливим питанням та подіям, пов’язаних з Уммою в усіх країнах мусульман, усе одно, будь то в Ємені, Іраку, Сирії. Туреччини, Тунісі і т. д. Також газета висвітлює те, що пов’язано з глобальними політичними подіями, як наприклад, міжнародна економічна криза та міждержавні конфлікти , на кшталт конфлікту між Європою, Америкою та Росією.

Ми говоримо в загалом про політичні події, а також на ідейні теми та проливаємо світло про погляд Ісламу на них, на те, як ісламські закони вирішують проблеми держави та суспільства на соціальному, економічному та інших рівнях. Окрім того, проводячи моніторинг публікацій та заяв, що поширюються у ЗМІ, які пов’язані з законами та поняттями Ісламу, ми виявили, що у цієї газети дуже важливе положення, за допомогою якого ми можемо протистояти усьому цьому потоку інформації. Наприклад, ми роз’яснюємо погляд Ісламу на те, як він усуває проблему бідності, роз’яснюємо, як економічна система Ісламу відрізняється від економічної системи капіталізму.

Звідси ми можемо дати відсіч деяким письменникам,які викривляють закони Ісламу, однаково, будь-то у питаннях, які стосуються Халіфату або інших справ. Таким чином, ми у газеті «Ар-Райя» протистоїмо усім цим проблемам у тому сенсі, що ми прагнемо пролити на них світло, прояснити т е, як Іслам дивиться на них, спонукати мусульман почати розбиратись у реальності, щоб вони навчились відокремлювати пшеницю від плеври, тобто ми стаємо мінбаром, з якого проголошується істина, що розбиває брехню, з волі Аллаха Всевишнього.

6-е питання: «Хто є публіцистом у газеті «Ар-Райя?»

Публіцистами у газеті «Ар-Райя», хвала Аллаху, є група членів Хізб ут-Тахрір. Насправді, у нас велика команда. Кожен наш публіцист відрізняється точністю інформованості та розуміння предметів, з якими він стикається у своїй діяльності, події, які він відслідковує, будь вони політичні, ідейні бо якісь інші. Список імен довгий. У нашій команді є брати-публіцисти, які живуть у Судані, Сирії, Ємені, Іраку, Туреччині, Єгипті, Йорданії, Лівані, Тунісі, а також серед діаспор в інших країнах. Є у нашій команді і вшановані жінки із жіночого відділу Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір. Ці сестри також беруть участь з нами у заклику, а тож, охоплюють у своїх статтях теми та питання у найрізноманітніших областях, якими займається жіночий відділ Центрального інформаційного офісу. З милості Аллаха цей заклик поширився. Кількість публіцистів жінок і чоловіків зросла, хвала Аллаху. Читачі газети впізнають вже цих публіцистів. Нехай Аллах воздасть їм усіляким благом!

7-е питання: «Публікації газети виражають думку Хізб ут-Тахрір або ж лише думку автора?»

Газета, брат, видається від імені Хізб ут-Тахрір і , отож с, виражає думку Хізб ут-Тахрір, а не думку тієї чи іншої особистості. Про це говориться у самій газеті (Видається від Хізб ут-Тахрір), а отож, усе, що у ній є, відноситься та пов’язано з методом Хізб ут-Тахрір і його думкою стосовно проблем, подій та положення справ.

8-е питання: «Чи є у революції Шаму особливе положення у газеті?»

Очевидно, що революція Шаму стала центром уваги усіх мусульман, через те, що вона охарактеризувалась стійкістю та завзятістю, через те, що колонізаторські держави не змогли відхилити її від її цілей, як вони змогли це зробити в Єгипті, Тунісі, Лівії та інших державах. Американські та європейські колонізатори не змогли осідлати хвилю революції та вести її убік, а тому вони вдалися до вбивств, руйнувань та залякування, намагаючись схилити цю революцію та покінчити з нею. Тому стало природнім і само собою зрозумілим, що революція Шаму зайняла основне місце у стрічці новин газети «Ар-Райя», тому що ми постійно слідкуємо за подіями, що відбуваються, та розкриваємо у ній підступи західних держав, попереджаючи про їх плани, як, наприклад, про те, що було пов’язано з конференцією у Женеві, в Ер-Ріяді і т. п.; сюди ж можна віднести прагнення деяких угрупувань просувати поняття західної демократії, різноманітні питання та деталі, не пов’язані з Ісламом, або, навіть їх прагнення доводити до кривавих зіткнень, як це відбулось між ними у Гуті...

Ми відслідковуємо події, пов’язані з революцією Шаму, і намагаємось розкривати підступи західних колонізаторів та їх прибічників із числа правителів у сусідніх країнах, таких як Туреччина, Єгипет, Йорданія та країни перської затоки. Усе це дає нам підстави і надалі продовжувати іти у тому ж руслі. Ми і надалі продовжимо роз’яснювати проблеми Умми і, зокрема, ті, від яких ми очікуємо народження держави Халіфат за методом пророцтва, з волі Аллаха.

9-е питання: «З якими складностями ви стикаєтесь у поширенні газети або у чомусь іншому?»

Труднощі пов’язані з тим, що газета є щотижневою, завжди є стислість часу, завжди спрацьовує чинник часу, у тому сенсі, що моніторинг новин потребує певного часу і ми повинні у нього укластися. Іноді трапляється те, що називається «останньою хвилиною». Тобто трапляються дуже важливі події та проблеми, які треба висвітлити, і ми оприлюднюємо їх в останню мить, доки вони актуальні. Таким чином, іноді трапляється проблема зі стислістю часу, що становить труднощі. А іноді через важливість події ми ставимо його на місце публікації іншого і знов таки через стислість часу переносимо ту новину на наступний номер.

Такою є наша реальність. До труднощів роботи також відносяться проблеми, з якими стикаються наші брати у деяких районах, де уряди через служби безпеки не дають розповсюджувати цю газету, карають тих, кого знайдуть з нею. Проте це не стримує нас від того, щоб з рішучістю та терпінням нести наше інформаційне послання Уммі.

وَاللَّهُ غَالِبٌ عَلَى أَمْرِهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

«Аллах владний вершити Свої справи, проте більшість людей не знає про це» (12:21)

 

10-е питання: «Чи розповсюджується газета на яких-небудь інших мовах, окрім арабської ?»

Ні поки ні. ІншаАллах, є амбіції, плани та надії, що ми зможемо розширити коло розповсюдження газети «Ар-Райя», тому що не секрет, що є сотні мільйонів мусульман, які не вговорять на рабській мові, і ми сподіваємось, що зможемо донести їм наші новини на їх мовах нехай навіть у вигляді перекладу.

11-е питання: «Чи досягла «Ар-Райя» своїх цілей?»

Мета «Ар-Райя» полягає у сприянні підвищення серед мусульман рівня усвідомлення реальності, з якою стикається Умма, усвідомлення підступів західних колонізаторів, які працюють над запобіганням відновлення держави Халіфат за методом пророцтва. Також мета газети у тому, щоб пролити світло на ісламські поняття, пов’язані з проблемами держави та суспільства...

Ті відгуки та коментарі, які ми отримуємо через наших хлопців у різноманітних регіонах, коли вони роздають «Ар-Райя» людям, показують, що люди з більшою вдячністю приймають їх. Це з одного боку. З іншого боку, коли ми бачимо лють деяких запродажних ЗМІ, яким протистоїть «Ар-Райя», бачимо те, як вони атакують нашу газету, то ми усвідомлюємо, що «Ар-Райя» набула успіху у справі поширення слова істини. Якщо ми скажемо, що найважливішою метою, яка стоїть перед нами, є пробудження мусульман до роботи по встановленню Халіфату, то «Ар-Райя» тоді є засобом у межах інформаційної кампанії та вчинків, ведомих Хізб ут-Тахрір. Встановлення Халіфату — це успіх, про який ми молимо Аллаха ﷻ, який ми бажаємо бачити якомога швидше. Тоді газета «Ар-Райя» займе належне їй місце!

12-е питання: «Чи хочете ви звернутись до читачів газети «Ар-Райя» зокрема і до мусульман в загалом?»

На завершення я хочу нагадати дорогим слухачам, що Хізб ут-Тахрір є вихідцем із вашого числа і він працює для вас . Хізб ут-Тахрір працює разом з мусульманами для відновлення ісламського життя, а газета «Ар-Райя» є інформаційним засобом для того, щоб донести голос Хізба до Умми, до тих, кого ми любимо, до ансарів Умми, до усіх, хто займається політичними питаннями Умми та питаннями країн мусульман. Тому не відсторонюйтесь від того, щоб вносити свої пропозиції, відгуки та коментарі.

Ми знаємо, що у деяких районах є важкі польові умови, які не дозволяють деяким братам зв’язуватись з нами, але у той же самий час це можливо за допомогою зв’язку в Інтернеті, усе одно будь то по фейсбуку, або твіттеру, або електронній пошті, або одразу через сайт «Ар-Райя» в Інтернеті... Існує багато шляхів, за допомогою яких читачі можуть зв’язатись з нами. Ми сподіваємось на їх допомогу, на те, що вони протягнуть до нас свої руки, нададуть нам підтримку у поширенні істини, щоб газета «Ар-Райя» стала газетою Умми. Докладаючи наших зусиль та здібностей ми молимо Аллаха ﷻ благословити наші справи та предписати цій газеті, щоб Умма прийняла її, щоб газета поширилась, ми просимо Аллаха, щоб він розкрив серця мусульман до прийняття цієї газети, щоб вони стали співпрацювати з нами та надали допомогу цій релігії та піднесли слово Аллаха ﷻ. Це те, що ми можемо сказати.

Наостаннє хочу подякувати вас за цю чудову надану можливість розповісти про інформаційну роботу газети «Ар-Райя» в про те, як вона висвітлює проблеми Умми. Нехай Аллах благословить вас! Ми повторюємо іще раз, що ми вітаємо будь-які коментарі, поради або насихати, тому що релігія це насіхат, як ми знаємо.

Нехай Аллах благословить вас усіх! Мир вам, милість Аллаха та Його благословення!


Текст інтерв’ю, проведеному на радіо Хізб ут-Тахрір/Вілаят Сирія с інженером Османом Баххашем, головою Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, стосовно газети «Ар-Райя», видавництво якої біло відновлено Хізб ут-Тахрір.
Шавваль 1437 р.х.
Липень 2016 р

Головне меню