Єгипет сьогодні: зупинка перед стартом

Єгипет
Друкарня

Комічним чином новий кримінальний суд Каїру у суботу 29.11.2014 визнав невинним колишнього президента Хосні Мубарака, двох його синів Аля та Джамаля Мубарака, втеклого бізнесмена Хусейна Саліма, екс-міністра внутрішніх справ бригадного генерала Хабіба аль-Адлі та ще шістьох осіб з числа значимих урядових постатей минулого уряду. Судом були зняті усі обвинувачення, спрямовані проти них. Суд виходив у своєму рішенні з неприпустимості для суду розглядати справи екс-президента, проти якого раніше були висунуті обвинувачення.

Це відбувається при тому, що у вбивстві мітингувальників проти уряду звинувачено було не тільки його, але і також колишнього міністра внутрішніх справ Хабіба аль-Адлі. Останній був виправданий зважаючи на неясність доводів обвинувачення, через що немає підстав для притягнення його до відповідальності. Також суд виправдав втеклого бізнесмена Хусейна Саліма, проти якого було порушено кримінальну справу за фактом корупції, пов’язаної з експортом газу до «Ізраїлю» - під приводом завершення терміну дії позову.

Суд виправдав синів Мубарака – Аля та Джамаля – за третьою справою, яка стосується хабарів та зловживання службовими повноваженнями. Усім відомо, що докази обвинувачення були спотворені, і ясно видно, що судові органи не співпрацювали з прокурором, щоб отримати від нього переконливі докази. У якості прикладу можна привести відеозаписи розвідувального управління, пред’явлені генеральною прокуратурою. Обвинувачення прокуратури зрештою стало базуватися всього лише на тому, що «були зафіксовані на відео» деякі події перших днів лютого 2011 року. Окрім того, поліція знищила важливі докази, що стосуються питання вбивств мітингувальників – компакт-диск, на якому були записані дзвінки з телефону оперативного штабу начальника служби безпеки. У відношенні співробітника, відповідального за знищення доказу, суд порушив кримінальну справу і постановив йому покарання у вигляді терміну позбавлення волі всього лише на 2 роки!

Дивовижно, як нинішній режим за дуже короткий термін приречує тисячі політичних опонентів на покарання на основі вигаданих доказів і в той самий час виправдовує Мубарака, Адлі і ще шістьох відповідальних за вбивства мітингувальників, не знаходячи винними у вбивствах нікого, окрім невеликої купки поліцейських. До того ж, частина з числа засуджених поліцейських отримала лише умовні строки або полегшення покарання. Усі інші були виправдані, і покарання, таким чином, понесли тільки дві людини. Перед нами – комічна картина, з якої ми бачимо, як вбивці мітингувальників виходять на волю, а самі мітингувальники тисячами сидять у в’язницях.

Мубарак продовжував залишатися три роки у в’язниці за справою, відомою як «справа про президентські палаци», за якою він був визнаний винним у розбазарюванні народних грошей. Проте, питання полягає не в тому, на волі Мубарак чи ні, а в тому, що важливо усвідомити повстанцям, і ми це вже не раз казали, що режим не був усунутий ані 25-го січня, ані в інші дні після. Відбулося тільки усунення голів режиму. Для нас обов’язковим є усвідомити, що єдиним шляхом до зміни, який для нас окреслив Посланець Аллаха ﷺ, є те, щоб ми не погоджувалися на неповноцінне правління і не брали участі у діяльності порочного режиму, яка суперечить Ісламові, як це робили «Іхван аль-Муслімін». Слід терпіти, допоки не збереться достатньо допомоги (нусра). Слід старанно працювати всередині Умми для того, щоб виробити загальну думку, яка буде витікати із загальної поінформованості про необхідність прийняття усіх законів Аллаха і виконання їх повністю у державі праведного Халіфату за методом пророкування. Це відбувається шляхом конфлікту сильних ісламських ідей з ідеями невір’я, шляхом політичної боротьби, шляхом розкриття змов проти Ісламу і мусульман, а не шляхом умиротворення тиранів і агентів невірного Заходу, правлячих на ісламських землях. Таким чином, вироблюється громадська думка про Халіфат і Шаріат, після чого щирі володарі сили одразу примикають до людей у вигляді армії, яка є носієм сили за правом. Тільки держава Халіфат, коли ми її спорудимо, з волі Аллаха, покінчить з цим порочним режимом, який довгі роки мучить людей голодом і страхом. Їх правління – це не те, що ниспослав Аллах, ці правителі піднеслися і стали тиранами. Вони віддали країну і її народ у розпорядження ворогів Умми з числа держав невірного Заходу, на чолі яких стоїть заклятий ворог Умми – Америка.

Вистава, яка відбувається в Єгипті сьогодні, іменується «зупинка перед стартом». Усе що відбувається – таке, що начебто ми і не робили революції. Неначе Мубарак, Адлі і їх оточення не робили злочинів проти прав Аллаха і людей. ЗМІ радіють, розриваючись від істеричного свята після винесення вироку про невинність у залі суду, як якщо б за гратами сиділи герої, які врятували Єгипет і його народ. Але неможна впускати з виду інший бік того, що відбувається, а саме – подію, яка відбулася на площі «Абд аль-Манам Ріяд», коли люди виступили проти цього судового рішення. Можливо, ця подія підведе ситуацію знов до тієї межі, після якої ми знову почнемо революційний рух на основі Ісламу, у результаті чого Єгипет повернеться до своєї основи, до своєї зовнішності квітучої землі – землі, об яку будуть розбиватися амбіції невірних колонізаторів.

Ми звертаємося до всіх, хто був здивований подібним рішенням суду, хто вийшов на площі, заперечуючи проти цього рішення: «Воістину, нав’язані Єгиптові закони – недосконалі і слабкі, вони не спроможні до встановлення справедливості між нами. Вони – такі, адже вигадані людиною, недосконалою, слабкою та нужденною. Тільки сильні шаріатські закони здатні усунути пригноблення від пригноблених, стримати гнобителів і розповсюдників порочності, оскільки ці закони – від Аллаха Мудрого, Відаючого, Який не ставиться несправедливо до людей, а навпаки, самі люди ставляться до себе несправедливо. Ми ніколи не були вдоволені тим, що над нами правлять закони, які не були ниспослані Аллахом. Ми ніколи не мирилися з тими, хто залишав осторонь Книгу Аллаха і заміняв її неісламською системою, яка відокремлює релігію від життя і держави. У той день, коли ми повстали проти цього режиму, ми повстали не тому, що він править не за Шаріатом, а повстали через несправедливість та корупцію. Ось тому ми і зберегли цей режим і його порочні закони, щоб він продовжував правити по них.

Ми звертаємося до вас, о мусульмани Єгипту! Відкиньте ці вигадані закони і смердючу республіканську систему. Працюйте для того, щоб повноцінно і докорінним чином змінити ситуацію для того, щоб повернути правління тим, що ниспослав Аллах, для встановлення Ісламського Халіфату за методом пророкування, який встановить справедливість між нами, зупинить гнобителів і посилить Іслам і мусульман, щоб люди – мусульмани та копти – усі разом стали жити гідним життям у затінку Ісламу».

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْمًا لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

«Невже вони шукають суду часів невігластва? Чиї рішення можуть бути краще рішень Аллаха для людей переконаних?» (5:50).


Шаріф Зайд
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
№ 14/29
Вівторок, 08 Сафару 1436 р.х.
30.11.2014

 

Головне меню