О, народ Єгипту, ваше терпіння — приниження, а ваше мовчання — злочин

Єгипет
Друкарня

У четвер 27 жовтня 2022 року Центральний банк Єгипту підвищив відсоткові ставки на 200 базисних пунктів.

Після позачергового засідання Комітету по грошово-кредитній політиці Центральний банк Єгипту заявив,що підвищує ставку по кредитам овернайт до 14,25% і ставку по депозитам овернайт до 13,25%. Центральний банк заявив, що має намір активізувати економічні реформи, і перейшов в режим стабільно гнучкого обмінного курсу, надавши силам попиту і пропозиції визначати вартість єгипетського фунту по іншим іноземним валютам. Незабаром після того, як була опублікована заява ЦБ, єгипетський фунт швидко ослаб до 22 за долар з рівня відкриття 19,65. Єгипетський фунт продовжує слабшати кожну хвилину («Sky News Arabia»).

У той же день керівник переговорної групи МВФ з Єгиптом по новим кредитам виступив з заявою, в якій виразив схвалення останніх заходів, вжитих владою: «Перехід Центрального банку Єгипту до режиму гнучкого обмінного курсу є важливим і довгоочікуваним кроком у врегулюванні зовнішніх дисбалансів. Це призведе до підвищенню конкурентоздатності Єгипту і привабленню прямих іноземних інвестицій. Прихильність постійній гнучкості обмінного курсу в майбутньому стане наріжним каменем у відновленні і захисті зовнішніх сторін єгипетської економіки». МВФ і влада Єгипта домовились про виділення розширеної кредитної лінії у розмірі $3 млрд. («HapiJournal»).

Цей тиранічний режим досяг того, чого не досягли його попередники; він стрімко тягне Єгипет в провалля. Ці безупинні ссуди представляють собою не тільки лихварство і великий гріх перед Аллахом. Захід не надає правителям наших країн що-небудь просто так, швидше, з цим стоять політичні рішення, які дозволять йому вилучати користь із наших багатств, сировини, нафти і т.д. і відкривають йому величезний ринок для збуту своєї продукції. Захід зобов’язує своїх агентів, щоб ті брали кредити, але разом з цими кредитами ідуть рекомендації і згубні політичні рішення, а також подальше підкорення Заходу і його компаніям, які грабують наші багатства. Ці займи були і залишаються колоніальним інструментом в руках Заходу, за допомогою яких він поширює свій вплив на країни, чиї багатства підлягають грабуванню. Агенти чудово розуміють, що веління їх хазяїна для них обов’язкове, навіть якщо це коштує життя народу. На додаток до усьому, від цих кредитів немає ніякої користі народу Єгипту, вони не сприяють його розвитку, і немає тих золотих гір, які обіцяє режим. Навпаки, народ отримує тільки тягар і зобов’язання, ця згубна політика поглинає їх заощадження і знецінює їх труд.

Застосування «плаваючого курсу» не є чимось новим, це відома вимога МВФ, яка дозволяє компаніям країн-донорів розграбовувати багатства країни. Можливо, це частина незавершеного процесу по прирученню народу Єгипту, який усе іще бунтує і сподівається позбутись від цієї хунти і гнилої капіталістичної системи, і нові заклики до революції — тому явне підтвердження.

Єгипет дуже багатий на природні ресурси і блага, а також на людський потенціал, і немає у нього нужди в цих займах і політичних рішеннях. У Єгипта досить ресурсів і потенціалу, щоб стати найбагатшою країною, більше того, він у змозі прокормити інші народи, як це було раніше. Що дійсно треба Єгипту, так це застосування ісламської системи — Халіфату, яка має відмінний погляд на гроші, багатство і власність. Державна валюта підкріплюється золотом і сріблом, що робить її цінною саму по собі, і тут немає місця для лихварських займів, інфляції і плаваючого курсу. Власність визначається рішенням Законодавця. Існує три види власності: приватна, громадська і державна. Такі багатства, як нафта та її похідні, є громадським надбанням, держава не вправі розпоряджатись ними, продаючи, віддаючи в оренду, даруючи, надаючи концесії на розвідку і так далі. Держава Халіфат повинна контролювати видобуток або найняти когось від свого імені, що є нездоланною перешкодою для західних компаній монополізовувати і розграбовувати громадське надбання. Державі не дозволяється продавати ці багатства своїм підданим, вона повинна працювати над розподілом цього багатства порівну серед свого населення, незалежно від релігії, національності і кольору шкіри.

Сьогодні Захід грабує наша багатства, використовуючи свої інструменти (МВФ), він надає кредити і запроваджує свої компанії, а єгипетський режим охороняє його і затуляє роти усім незгодним.

О, щирі сини єгипетської армії! Якщо б режим не заручився вашою підтримкою і не добився б вашого мовчання, він би не наважився нехтувати Єгиптом і його народом, попирати їх права і розкидати багатство. Своїм мовчанням ви залишаєте єгипетський народ без підтримки на власній землі. Ви повинні надати підтримку! Або приготуйтесь до відповіді перед Аллахом за свою бездіяльність, або переходьте на сторону своєї Умми! Надайте допомогу своїй релігії і сокрушіть цей злочинний режим. О, армія Єгипту! Працюй разом з Уммою над встановленням держави, яка відрубає довгі руки Заходу і закриє двері кредитів і лих. І тоді Єгипет знов стане захисником Умми.

О, народ Єгипту! Ваш порятунок — в релігії Аллаха і в запровадженні Його законів. Вас врятує справжня ісламська революція, тільки з нею ви досягнете справедливості і блага, і збережете свої багатства. О, народ Єгипту! У вас немає ніяких варіантів, окрім Праведного Халіфату, який поверне забуту справедливість і честь і оживить вас, і тоді Єгипет знов стане кормильцем світу . О, народ Єгипту! Хізб ут-Тахрір несе цей великий проект; в ньому міститься велич і благородство, в ньому порятунок Єгипту і Умми, так надайте свою підтримку! Ви іще згадаєте про те, що ми вам говорили, ми ж ввіряємо свою справу Аллаху.

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ

«Якщо б жителі селищ увірвали і стали богобоязливими,Ми розкрили б перед ними благодать з неба і землі» (7:96).

 

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір Єгипет
Понеділок, 6 Рабі ус-сані 1444 р.х.
31.10.2022 р.
№03/1444

Головне меню