Інтерв’ю з головою ІО Хізб ут-Тахрір в Україні після Форуму

Iнтерв'ю
Друкарня

Інтерв'ю з Фазилом Амзаєвим, головою інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні в 144 номери всекримської суспільно-політичної газети "Відродження"

Нещодавно у Криму відбувся міжнародний форум, чи досягли ви тих результатів, на які очікували?

У проведенні даного форуму ми переслідували метою розповісти про ісламську політичну партію Хізб ут-Тахрір, її цілі, погляди, метод та діяльність. Відсутність достовірної інформації про нашу організацію дозволяє урядам пострадянських країн, у яких наша організація переслідується, окремим політикам та ЗМІ поширювати про нас недостовірну інформацію, звинувачувати нас у тероризмі та екстремізмі. Подібна ситуація має місце і в Україні. Тому даним форумом ми прагнули надати можливість суспільству, експертам, журналістам, органам державної влади та усім зацікавленим особам отримати інформацію про нас із перших вуст, тобто із вуст офіційних представників Хізб ут-Тахрір.

Незважаючи на протидію, з якою ми стикнулися у перший день, усі заплановані у межах форуму заходи відбулися у повному обсязі за винятком 3-х годинної конференції, яка повинна була пройти у Кримському Академічному Музичному Театрі.

Тому, можна з впевненістю сказати, що поставлені цілі були реалізовані у повному обсязі. Проте, це не означає, що робота у цьому напрямку не буде продовжуватись. Даним форумом ми зробили серйозну заявку, закріплення результатів якої буде продовжуватись за допомогою індивідуальних зустрічей з політиками, експертами та журналістами та іншими доступними способами.  

Чому ви обрали саме такий формат проведення форуму?

У рамках форуму ми запланували низку заходів. Із їх числа:

  • Конференція «Ісламський заклик на пострадянському просторі та Хізб ут-Тахрір: реалії та виклики»
  • Експозиція «Хізб ут-Тахрір у світі та на пострадянському просторі»
  • Спілкування з офіційними представниками партії із різних країн
  • Круглий стіл «Репресії стосовно мусульман на пострадянському просторі – репресії за переконання»
  • Прес-конференція по результатам проведеного форуму в інформаційному агентстві «УНІАН»

Більш детально з даними заходами можна ознайомитися на сайті форуму за посиланням: http://forum2013.hizb.org.ua

Ми вважаємо даний набір форматів найбільш оптимальним для донесення інформації про цілі, метод та діяльність нашої організації.  

Наших читачів цікавить питання, на які гроші був проведений цей захід?

Даний форум був повністю профінансований за рахунок власних засобів Хізб ут-Тахрір. Хізб ут-Тахрір у своїй діяльності опирається виключно на самофінансування, не приймаючи пожертвувань від різноманітних урядів, організацій та окремих осіб, які не мають членства у Хізб ут-Тахрір. Хізб існує за рахунок щомісячних партійних внесків своїх активістів. Сьогодні у Хізб ут-Тахрір в Україні мають членство тисячі богобоязливих чоловіків та жінок, матеріальні пожертвування яких дозволяють проводити подібні заходи без будь-яких труднощів.

Чи усі гості, яких ви запрошували, приїхали на форум?

Робота над запрошенням гостей почалась за два місяці до проведення форуму. Природно, приїхати змогли не усі, багато хто посилались на зайнятість іншими заходами. Сьогодні деякі експерти просять нас надати інформацію по проведеному форуму для ознайомлення. Тому ми плануємо по результатам форуму видати брошуру, до якої увійдуть усі виступи, доповіді, стенографія проведених прес-конференцій, фотографії стендів, які демонструвались під час експозицій та інший матеріал. Також до брошури буде прикріплений диск, який буде мстити відео усіх проведених заходів.    

Які заходи або акції ви плануєте провести у найближчій перспективі?

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Україні планує продовжувати свою  діяльність і зокрема для реалізації  вищезгаданих цілей. Так, наприклад, у ці дні ми здійснюємо поїздки у різноманітні куточки Криму для ознайомлення громадськості з діяльністю Хізб ут-Тахрір у світі та Україні. Ми плануємо проведення низки заходів, про яких ми будемо об’являти напередодні їх реалізації. Кажучи про формат, то вони будуть відповідати методу, якого дотримується Хізб ут-Тахрір у світі ось вже на протязі 60-ти років свого існування. Це будуть різноманітні конференції, семінари, мітинги, пікети, індивідуальні зустрічі, інтерв’ю та інше.

У Бахчисараї пройшла інаугурація нового лідера меджлісу кримськотатарського народу. Які зміни у взаємостосунках Меджлісу та вашої організації відбудуться у зв’язку з цим?

Я вважаю, що у цілому яких-небудь істотних змін не відбудеться. Тому що суперечки між нами пов’язані не з особистістю М. Джемілева, а з курсом, якого дотримується Меджліс.

Хізб ут-Тахрір розходиться з Меджлісом у баченні на шлях розвитку мусульманського кримськотатарського народу та методи відстоювання його інтересів. Меджліс дотримується демократичного курсу, розглядаючи його як єдиний шлях рішення проблем кримських татар. Наша ж організація вважає саме демократію та запропоновані нею рішення головною причиною нинішніх проблем мусульман України у цілому і кримських татар зокрема.

Проте, як мені бачиться, разом з колишнім головою підуть геть в історію нахабна брехня та наклепи на нашу адресу, що невпинно лилися з його вуст. Можливо, ми станемо свідками ідейної дискусії між Хізб ут-Тахрір та Меджлісом.   

Ми не бачимо у Меджлісі кримськотатарського народу ворога. Ми ставимося до них як до наших братів по вірі. Незважаючи на неодноразову брехню та бруд, які лились на нашу адресу із вуст окремих представників Меджлісу, ми послідовно продовжуємо закликати до діалогу між нами, не переходячи на особистості, як сьогодні роблять багато хто з опозиційних Меджлісу організацій всередині кримськотатарського народу. Ми продовжимо полеміку в ідейний площині.

Як ви вважаєте, чи зміниться політика меджлісу після зміни керівника?

Незважаючи на те, що третина складу нинішнього Курултая складається із нових осіб, яких-небудь істотних змін у курсі Курултая не буде. Тому що у ньому практично не представлені опозиційні погляди та організації, які їх представляють. Тому змінення курсу Меджлісу не передбачається, хоча можливі змінення у використанні способів.   

Вплив М. Джемілева на делегатів Курултая та членів новообраного Меджлісу збережеться. Тому що сьогодні Меджліс кримськотатарського народу у своїй діяльності дуже сильно опирається на європейські країни та структури, а у цих колах найбільшою популярністю та визнанням користується тільки М. Джемілев. Тому його вплив та востребуваність для системи Курултай-Меджліс збережеться.  

За вашими заявами, ви не збираєтесь міняти конституційний устрій в Україні, тоді які цілі організація ставить перед собою у країні у цілому та у Криму зокрема?

Більшість населення України – не мусульмани. Хізб ут-Тахрір працює над встановленням Халіфату тільки у мусульманських країнах. Тому в Україні, як і в інших немусульманських країнах, діяльність Хізб ут-Тахрір обмежена тільки просвітою суспільства Ісламом. Ми працюємо як з мусульманами так і з не мусульманами.   

Мусульман ми закликаємо до того, щоб вони збереглись у межах ісламських цінностей та відроджували витікаючу із них культуру. Зокрема нависла сьогодні над мусульманським кримськотатарським народом асиміляція розглядається нами як голованя небезпека.  Ми стурбовані тим, щоб обернути асиміляційні процеси назад та повернути у цей народ те ясне та ґрунтовне розуміння ісламських цінностей, яке було характерне для нього протягом довгих сторіч.   

Що стосується не мусульман, то в їх оточенні ми ведемо роз’яснювальну роботу, розкриваючи основи ісламського світогляду, його погляди та принципи, надаючи ісламські рішення для проблем, якими сьогодні охоплено українське суспільство, а також і уся західна цивілізація. Ми також протистоїмо інформаційній війні, яка сьогодні ведеться проти Ісламу, мусульман та їх прагнення встановити у своїх країнах систему, яка знаходилась би у відповідності до законів Аллаха. Жертвами цієї інформаційної війни стали не мусульмани, які позбавлені достовірної інформації про Іслам, його системи, погляди та історію. Ми прагнемо зруйнувати стереотипи, які нав’язали зацікавлені у дискредитації Ісламу уряди Заходу та заангажовані ЗМІ.  


http://vozrojdenie.info/interviu/1771-intervyu-amzaev.html

Головне меню