Єгипетське міністерство вакуфів заборонило творчість імамів та проповідників

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Міністерство вакуфів постановило, що проповідники п'ятничної молитви з наступної п'ятниці повинні бути консолідовані у всіх мечетях республіки у питанні молоді та її ролі в національно-державному будівництві. І це у межах теми, яку запропонувало міністерство для п'ятничних проповідей, згідно з вимогами суспільства.

Міністерство попередило імамів про необхідність дотримуватися єдиної проповіді для збереження мечетей і віддалення від усілякого роду партійних, політичних та мазхабних протистоянь. (Агентство новин Близький Схід: 01/02/2014)

Коментар:

1 - Подібні заходи у першу чергу призначені для передання мечетей у розпорядження сил безпеки за допомогою міністерства вакуфів, яке іще до цього видало наказ про створення комітетів зі спостереження для контролю роботи мінбарів у п'ятничних проповідях за допомоги членів національної безпеки (служби безпеки у минулому), які мають права співробітників судових органів.

2 - До такого не вдавався навіть усунутий Мубарак. Очевидно, що лідери перевороту взяли для себе урок з 25 січня, і тепер вони прагнуть не допустити його повторення знову, оскільки після прослухування палкої п'ятничної проповіді, що збуджувала почуття прихожан і підіймала їх проти тиранії та несправедливості влади, виходили мільйони.

3 - Здається, що міністерство вакуфів дуже турбується про те, щоб проповідники мечетей не обтяжували себе. І після того, як єдиною роботою імама було докладання максимуму зусиль у підготуванні проповіді, що вимагає від нього пошуку і дослідження матеріалу з ісламських книг, щоб зібрати його для своєї проповіді. Однак сьогодні міністерство каже йому: не обтяжуйся, пошкодуй себе, ми зведемо твої пошуки і дослідження до мінімуму. Візьми ці папери і повтори те що в них, як папуга на мінбарі, навіть якщо тема і не стосується проблем, з якими зіштовхуються жителі твоєї місцевості. Таким чином вони закривають рота, забороняючи творчість імамів і проповідників.

4 - Розмови про віддалення мечетей від усілякого роду партійних, політичних і мазхабних протистоянь лиш пускання пилу в очі, оскільки справжня мета — це віддалення мечеті від її істинної ролі, яку вона дійсно повинна виконувати. І це коли мета мінбару — утворення суспільного усвідомлення Ісламу, його доктрини, ідеї та законів,а імами повинні грати помітну роль у розумінні і лікуванні реальності законами Шаріату, а потім розповсюджувати це правильне розуміння людям. Але, схоже, що міністерство вакуфів не турбує усе це, і воно вирішило продовжити виконувати ту роль, яку окреслив йому режим, суть якої посіяти в суспільстві ідею відділення релігії від життя.

5 - Дане рішення є продовженням рішень, виданих міністерством згідно з розпорядженнями нового міністра, якого було призначено 17 липня, після перевороту. Метою усіх цих рішень була боротьба з усіма ідеями про зміну в Уммі, і в забороні будь-якого імама висловлювати найменше заперечення новому режиму, перешкоджаючи йому говорити про свої думки прихожанам і відвідувачам мечетей.

6 - І нарешті, ми звертаємося до міністра, його помічників і до тих, хто планує для них: усі ці ваші рішення не втримають Умму від завершення шляху до реальних змін, які ставить Іслам для виконання в державі Халіфат. Лише він поверне Уммі її велич серед інших народів, як і поверне мечеті провідну роль у вихованні видатних ісламських особистостей, за допомогою яких Халіфат змінить обличчя цього світу.


Спеціально для радіо Центрального медіа-офісу Хізб ут-Тахрір
Шаріф Заід 08 Рабі ус-сані 1435
Голова медіа-офісу Хізб ут-Тахрір в Єгипті 08/02/2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_33105

Головне меню