Ердоган і президентство Турецької Республіки

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Інформаційне агентство повідомило під час відповіді на питання журналу «Кувейт», що президент Туреччини Абдулла Гюль сказав, що настав час поговорити з прем’єр-міністром Ердоганом щодо його кандидатури на президентських виборах. Він заявив, що зустрінеться з Ердоганом задля обговорення цього питання.

Коментар:

Президентські вибори в Туреччині, які відбудуться у серпні цього року почали привертати величезну увагу різних сторін. Президент Абдулла Гюль розпалив цю дискусію у своїх заявах, зроблених в ході візиту до Кувейту. І засоби масової інформації вже зараз почали обговорювати особистості кандидатів на посаду президента, вибори якого відбудуться у серпні.

Існує декілька сценаріїв виборів, у тому числі і російський сценарій, за методом Путіна та Медвєдєва. Ердоган займе посаду президента, а Абдула Гюль буде прем’єр-міністром. Але Абдулла Гюль раніше заявив, що це питання для нього не принципове.

А Ердоган навпаки, вже заздалегідь наочно продемонстрував своє велике бажання стати президентом; на президентських виборах 2007 року він багато крутився біля президентського крісла. Також Ердоган уперше відкрито показує своє бажання бути президентом Туреччини. І його перемога на місцевих виборах є великим показником того, що Ердоган стане президентом. Але події, пов’язані з корупцією і хабарництвом самого Ердогана і його родини 17 і 25 грудня поставили Ердогана у складну ситуацію у питання його кандидатури на посаду президента. У випадку, якщо Ердоган висуне свою кандидатуру на посаду президента і відбудеться пониження рейтингу ПСР на всезагальних виборах, які відбудуться у 2015 році, то посада Ердогана буде недостатньо впливовою, щоб дозволити йому захистити себе від нападок опозиції, особливо якщо будуть нові нападки з боку руху Фетхуллаха Гюлена. Також у випадку продовження заборони наявності ПСР в уряді на три терміни, якщо 70 осіб з команди Ердогана не зможуть брати участь у політиці, то це стане причиною слабкості Ердогана.

Президентська посада, яку Ердоган прагне посісти, але поки безуспішно, а також його невдача у партійному питанні, як і невдача у здійсненні вимог широких повноважень президента – усе це змусило Ердогана засумніватися у вдалому завершенні президентської авантюри. Якими б не були широкими повноваження президента у справжній час, але усе одно це не та форма влади, до якої прагне Ердоган.

Усі ці фактори на даний момент вказують на велику ймовірність того, що Абдула Гюль продовжить бути президентом, а Ердоган залишиться на посаді прем’єр-міністра, але не можна виключати можливість виставлення кандидатури Ердогана на посаду президента на цих виборах. Однак ймовірність перебування на посаді прем’єр-міністра іще один термін і досягнення президентського крісла у наступних виборах є найсильнішою перспективою для Ердогана по раніше роз’ясненим причинам. Іншими словами, якщо Ердоган переможе, то він буде першим президентом Туреччини, що сів на цей трон.

Неможна забувати те, що планує з цього приводу Америка, а вона є найбільш важливим фактором у цьому процесі. І це цілком явно, що яким би не був кандидат, він буде зберігати інтереси США в Туреччині.
 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Йилмаз Челік
25 Джумада ас-сані 1435 р.х.
25.04.2014 р.

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_35425

Головне меню