Найгірша несправедливість – це коли у мечетях забороняють поминати Аллаха

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Кілька Інтернет-сайтів, у тому числі й aljazeera.net, повідомили про те, що уповноважений від Міністерства вакуфів в Александрії, Єгипет, прийняв рішення зачинити 650 молитовних домів у різних частинах області через «порушення умов та правил, передбачених у законі». Представник сказав, що надано шістдесят вакансій для проповідників (хатибів) у мечетях, підконтрольних міністерству вакуфів, у яких були затримані проповідники не з числа випускників аль-Азхару, які до того ж не мають ліцензії від співробітника міністерства, - як він виразився про це.

З іншого боку влада запустила кампанію проти широкого розповсюдження фрази «Чи просив ти благословення для Пророка сьогодні?» в громадських місцях по всій країні. Міністр вакуфів Єгипту Мохамад Мохтар Джума сказав, що розповсюдження цієї фрази без явної причини є справою підозрілою та огидною, а посадовці порахували розповсюдження фрази «освяченням сектантства», побачивши у цьому «заголовок для змови».

Коментар:

По перше: Всевишній Аллах говорить:

وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ مَنَعَ مَسَاجِدَ اللَّهِ أَنْ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَابِهَا أُولَئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَنْ يَدْخُلُوهَا إِلا خَائِفِينَ لَهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ

«Хто може бути не справедливіше за того, хто забороняє у мечетях Аллаха поминати ім’я Його і прагне зруйнувати їх? Їм варто було б входити туди тільки з почуттям страху. Ганьба їм у мирському житті і великі муки в Останньому житті» (2:114).

І якщо б представник Міністерства вакуфів і міністр внутрішніх справ, а також ті, хто послідував їх прикладові, могли прийняти до уваги та утриматися, то у своєму коментарі я обмежився б цим аятом, оскільки він вбирає у себе усі суворі загрози.

Немає нікого більш несправедливого аніж той, хто забороняє поминання Аллаха в мечетях. І хто може бути більш ворожим і зухвалим у відношенні до Аллаха аніж той, хто забороняє поклонятися Аллаху у Його мечетях!!! Зачинення мечетей для всього, заради чого їх було побудовано – отримання і викладання знань, сидіння в мечеті (ітікаф), а також в очікуванні молитви – є руйнуванням мечетей!

Це рішення було прийняте у межах серії заходів, які були видані з минулого вересня, що включило обмеження п’ятничної молитви лише у центральних мечетях, заборону на несанкціоновану проповідь з вершини мінбарів, а також уніфікацію п’ятничної проповіді, що привело до призупинення молитви у сотнях мечетей у Каїрі.

Міністерство не зупинилося на цьому, більше того, воно проголосило минулої суботи, що сидіння в мечеті (ітікаф) у благословенний місяць Рамадан буде під керівництвом одного з імамів або проповідників аль-Азхару і обмежиться лише мечетями, у яких проводиться п’ятнична молитва за умови, що ті, хто здійснює ітікаф, повинні бути мешканцями району тієї мечеті і відомими для адміністрації. Бажаючі здійснити ітікаф повинні бути зареєстровані у керівника (спостерігача) мечеті як мінімум за тиждень до початку здійснення ним ітікафу, - усе це під приводом прагнення міністерства підтримати святість мечетей і боротися з так званими «впроваджуваними ідеями». Немає сили й міці ані в кого, окрім Аллаха! Рішення, які не наважився б прийняти правитель-мусульманин, знаючи, яку значущість становить місяць Рамадан і скільки благих рекомендованих справ він вбирає у себе, а також низку переваг, дорогих серцю мусульманина, який чекає на них так, як чекає коханий на свою кохану, яка знаходиться далеко від нього. Адже мусульмани за кілька місяців уперед прохають Всевишнього дати їм можливість дожити до Рамадану і старатися у ньому у поклонінні Йому!

Ці гнобителі, що забули Творця і не мають і найменшої моральності, скільки мечетей вони зачинили і заборонили поминати у них Аллаха! Скільки проповідників, стійких в істині, вони змусили замовкнути! І з якого це часу ці проповідники стали некваліфіковані?! Якщо це було дійсно так, то чому ж міністерство увесь цей час закривало на них очі?! І за якими такими критеріями вони визначають імамів, яких вони хочуть?! І хіба інші імами мали свій термін придатності, який вже сплинув?!

Якщо усе це було з причини їх страху перед людьми, то їм варто було б боятися покарання Господа людей!

По-друге: передається від Абдуллаха ібн Абу Тальхи, а потім від його батька, що одного разу Посланець Аллаха ﷺ прийшов, а на його обличчі були ознаки величезних радощів. Тоді ми сказали: О Посланець Аллаха, ми бачимо на твоєму обличчі велику радість. На що він відповів: «До мене прийшов янгол і сказав: О Мухаммад! Воістину, твій Господь говорить: чи не обрадує тебе, якщо хтось із твоєї Умми попрохає благословення для тебе один раз, а ти у відповідь попрохаєш благословення для нього десять разів? Чи хтось із твоєї Умми попрохає миру для тебе один раз, а ти у відповідь попрохаєш миру для нього десять разів? І я відповів: звісно обрадує!».

Один з чоловіків сказав Пророкові ﷺ: що ти скажеш, якщо усі свої молитви і благословення я спрямую за тебе? На що він ﷺ відповів: «Тоді Всевишній Аллах задовольнить усі проблеми цього життя і наступного, що непокоять тебе».

На додаток до того, що отримає мусульманин з нагороди, оскільки молитва і благословення за Пророка, як про це кажуть деякі єгиптяни, «позбавляє від занепокоєння, туги й суму, і притягає (приносить) життєвий наділ (ризк)».

Дехто спростовує вирішення МВС про штраф кожного, хто причепить цю фразу на своє авто або магазин, тим, що ця справа не зупинить релігійний бум серед громадян з наближенням місяцю Рамадан у його відомій духовності. Інші ж приписують цю справу до бажання цих людей (посадовців) привернути увагу людей до опису життя благородного Посланця ﷺ.

Як би там не було, але Посланець Аллаха ﷺ у наших серцях, у наших розумах, і жодне творіння не здатне прибрати його звідти, навіть якщо і розчленувало б нас ножами. Ми прохаємо Всевишнього Аллаха зберегти наші язики у пахощах від поминання Аллаха і Його Посланця ﷺ до дню зустрічі з Ним, і набуття заступництва благородного Пророка ﷺ.

По-третє: я звертаюся до шейха аль-Азхару: Що ти скажеш своєму Господу, коли він спитає тебе про твою мовчанку щодо пролиття крові і зазіхання на святість, порушення святості мечетей і зневажання Ісламу серед білого дня?!Чому ти мовчиш про ізоляцію аль-Азхару від життєвих справ Умми і його зайнятість тільки питаннями місцевого значення; про видання фетв, які задовольняють владу і правлячий режим?! Хіба основна роль аль-Азхару не у захисті релігії, культури та політики?!

وَلا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ غَافِلا عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الأبْصَارُ

«Не думай, що Аллах не відає про те, що чинять беззаконники. Він тільки дає їм відстрочку до того дня, коли закотяться погляди» (14:42).


Спеціально для радіо ЦМО Хізб ут-Тахрір
Ваша сестра Радія
24 Шабан 1435х.
22/06/2014

Головне меню