Воістину, Аллаха достатньо для його рабів

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У нещодавньому минулому північний циклон наздогнав країни Шама, внаслідок чого температура повітря різко знизилася і випав сніг з дощем. Метеорологічні служби повідомили про те, що на такі країни Шаму, як Палестина та Йорданія, насувається снігова буря, після чого почалася масова скупка всього необхідного для того, щоб пережити ці дні негоди. Основною заклопотаністю людей в ці дні, зокрема - на сторінках соціальних мереж, стало дане похолодання і підготовка до нього.

Коментар: Після оголошення про сніжну бурю на початку тижня, люди почали з шаленим попитом, подібно до цієї сніжної бурі запасатися продуктами, як ніби сніг ніколи не розтане. Вишикувалися черги перед пекарнями, АЗС і всілякими продуктовими магазинами, збільшивши попит як на предмети першої необхідності, так і на другорядні речі, що призвело до подорожчання палива, до продажу неякісної продукції та до дефіциту палива, необхідного для опалення, зокрема - газу, оскільки люди купували по кілька балонів газу, щоб запастися ними наперед. Хоча холодно буде всього кілька днів, однак егоїзм головує над більшістю людей, так що вони, придбаваючи щось з надлишком, не думають про те, що можуть залишити інших без того, чого вони потребують, оскільки споживчий менталітет - це те, що головує над людьми в капіталістичній системі, при якій ми сьогодні живемо.

Подібна паніка і скажена гонитва за покупками виявляє те, наскільки слабкі акида й надія на Аллаха, який наділяє харчуванням птахів: вони вилітають з ранку з порожніми шлунками, а повертаються з повними. Люди запаслися їжею на  місяці, а не на кілька днів. У хадісі Посланника Аллаха ﷺ говориться: «Той, хто спокійний душею, здоровий тілом і має на один день прожиток, подібний до людини, які дали світ повністю»… Також в цій ситуації проявилися жадібність і зловживання ситуацією з боку деяких торговців, оскільки немає держави, яка є піклувальником і захисником, яке дбатиме про потреби людей, забезпечить їх продуктами і заборонить монополію і зловживання становищем...

А після того, як муніципальні службовці та сільські ради оголосили про надзвичайний стан і про мобілізацію техніки та робітників для того, щоб розчищати дороги, і оголосили про закриття шкіл на Західному березі і в декількох містах Йорданії, це призвело людей у ще більшу паніку... І вони повідомили людям про те, що гряде природний катаклізм, при якому можна сидіти склавши руки.

І тут не можна забувати про те, що місцеві ЗМІ перебільшили ступінь загрози у своїх повідомленнях, що і стало причиною подібної паніки і призвело до надмірного попиту і до непомірно високих цін... І це все відбувається при тому, що є десятки метеорологічних служб, десятки сайтів, де можна дізнатися погоду, а також їх сторінки є і в соціальних мережах, і це все ще раз переконує нас у тому, наскільки велика роль ЗМІ як в утвердженні чого-небудь, так і в запереченні, і переконує нас в тому, наскільки вони здатні формувати в суспільстві тільки ту думку, наявності якої бажають ті, хто стоять за цими ЗМІ.

З іншого боку, це похолодання показало й іншу, хорошу сторону того, що відбувається. Багато хто з людей поспішали надати підтримку тим, хто залишився в біді, цікавилися положенням інших і допомагали їм настільки, наскільки могли, керуючись хадісом Посланника Аллаха ﷺ: «Якщо один з жителів якого-небудь двору виявиться голодним, то вони всі позбавляються покровительства Всевишнього Аллаха». Це, безсумнівно, вказує на самовідданість цієї Умми, якій сумно жити у всьому цьому божевіллі і далеко від законів Аллаха. О Аллах, наділи нас піклувальником та щитом, під управлінням якого ми і наші сім'ї будемо в безпеці і при якому ми, в будь-якому положенні і в будь-якій ситуації, будемо спокійні за турботу про наші справи.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мусліма Шамій
29.01.2016

Головне меню