Яка користь від Ліги Арабських Держав?

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина: О четвер 04.05.2016 Ліга Арабських Держав на рівні постійних представників зібралась на екстрене засідання у своїй штаб-квартирі у Каірі. Екстрене засідання було скликано Катаром для обговорення «небезпечної ескалації насильства», що відбулася у сирійському місті Алеппо.

Рада Ліги Арабських держав звинуватила сирійський режим в ескалації озброєного конфлікту та у нанесенні бомбових ударів по цивільному населенню у Сирії та засудив дії сирійського режиму, описавши їх як звірства проти беззбройних жителів Алеппо та його околиць.

Коментар: Звинувачення… засудження… зустріч за зустріччю… звернення до світової спільноти… Що доброго можна чекати від цієї Ліги Арабських Держав?!

Кажучи про виникнення Ліги Арабських Держав, варто зазначити, що вона виникла у сорокові роки двадцятого сторіччя як результат ідеї англійських політиків. Двадцять четвертого лютого 1943 року міністр закордонних справ Великобританії Ентоні Іден, виступаючи перед Палатою общин, сказав, що британський уряд «прихильно дивиться на будь-яку взаємодію між арабами, скеровану на їх економічну, культурну та політичну єдність», і через місяць після промовляння цього Мустафа Наххас-паша, прем’єр-міністр Єгипту, який у той час підкорявся Британії, почав консультуватись з іншими арабськими правителями, щоб дізнатися їх думку з приводу подібного об’єднання. Пізніше відбулася низка двобічних зустрічей між Єгиптом, з одного боку, і представниками Іраку, Сирії, Лівану, Саудівської Аравії, Йорданії та Ємену– з іншої. І так тривали зустрічі та приготування між цими сімома державами, які призвели до підписання основних протоколів цього союзу, і 22.03.1945 кульмінацією усього цього стало підписання з боку представників цих арабських держав пакту про Лігу Арабських Держав, і з цього часу день 22 березня кожного року став щорічним святом для цього союзу арабських держав.

Основною ідеєю цього союзу став арабський націоналізм, який у наші дні неактуальним, за що ми вдячні Аллаху. Ця ідея була інструментом руйнування Османського Халіфату, який використали імперіалістичні держави на чолі з Британією, щоб розірвати на частини єдине тіло Халіфату.   

Що стосується економіки, то Ліга Арабських Держав абсолютно не реалізувала ідею про зону вільної торгівлі поміж арабськими країнами: об’єм торгівлі поміж арабськими державами не перевищував і 10%, як про це повідомило одне з інформаційних агентств.

Кажучи ж про політичну сферу, то замість боротьби з євреями вони почали проводити спільні тренування поліцейських, військові навчання і т.д., дійшовши до того, що деякі арабські держави зробили більш легким в’їзд на свої території для євреїв, аніж для палестинців.

Що стосується колоніалізму, то імперіалістичні закордонні війська знаходяться в  арабських державах так само, як це було і раніше. Американські військові бази відкрито базуються у крупних арабських державах, американські літаки панують над повітряним простором більшості цих країн, таких як Ірак, Лівія, Ємен та інших так, як їм цього хочеться, без будь-якого контролю.

Що стосується результатів арабських конференцій на вищому рівні з миті їх утворення, то будь-який спостерігач за ними побачить, що вони скеровані на усунення неугодних колонізаторам агентів-правителів в арабських країнах і на протиборство поміж агентами в  арабських режимах, тому результати цих конференцій часто-густо є неясними та розпливчастими, непридатними для втілення у життя, складаючись під диктовку наддержав.

О мусульмани!

Воістину, рішення проблем Алеппо (да і усіх інших проблем) знаходиться у ваших руках, а не у руках Ліги Арабських Держав, і для цього необхідні наступні дії:

1. Ви повинні об’єднатися та виражати єдину позицію, що є прихильністю ісламській акъиді, і тоді ви будете єдиною Уммою, як того бажає Всевишній Аллах. Всевишній сказав:

وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُم

«і не сперечайтеся, інакше ви падете духом та позбавитесь сил» (8:46).

2. Ви повинні вдатися до Всевишнього Аллаха, втілювати Його Шаріат та прагнути до встановлення Ісламської Держави  – Праведного Халіфату за методом пророцтва, тому що у ньому– ваша велич як у цьому світі, так і у наступному, і у ньому– рішення усіх ваших проблем; і він є виходом із усіх ваших лих та нещасть. Всевишній сказав:

 فمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكًا

«Хто послідує Моєму вірному керівництву, не опиниться заблудлим та нещасним. А хто відвернеться від Мого нагадування, на того чекає тяжке життя » (20:123,124).

3. І ви повинні працювати над викоріненням колоніалізму із наших країн – н лише тільки військові його присутності, але й політичної, ідейної, просвітницької та економічної, та змісти усі його рештки та сліди, починаючи з часів руйнування Халіфату і по сьогодні.

Всевишній сказав:

إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ

«Воістину, Аллах не змінює положення людей, доки вони не змінять самих себе (13:11).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Гассан Кісвані – Єрусалим
2 Шабан 1437
09.05.2016

Головне меню