Джон Керрі закликає європейські банки та компанії співпрацювати з Іраном

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: держсекретар США Джон Керрі зустрівся о четвер 12.05.2016 у Лондоні з десятьма представниками кращих керівників європейських банків. У зустрічі також взяв участь торгівельний представник Великобританії і Ірані лорд Ламонт та британський міністр по справах бізнесу Саджід Джавід. Керрі сповістив присутніх про те, що «США не будуть штрафувати європейські банки, які відновлять торгівельні стосунки з Іраном законним чином», і запевнив, що вони не будуть вводити санкції проти них, якщо вони будуть співпрацювати з Іраном, як це було у минулому через порушення санкцій США.

Коментар: відомо, що США та Європейський Союз скасували санкції проти Ірану у січні поточного року після підписання ядерної угоди з Іраном – після того, як останній відмовився від своєї ядерної програми, від збагачення урану та погодився передати збагачений уран, наявний у нього, Росії.

Але після проголошення про зняття санкцій економічний стан Ірану не покращився, і це відбувається через триваючі побоювання європейських кампаній стосовно санкцій США, але цього разу – через ракетну програму Ірану, а не через його ядерну програму, особливо коли адміністрація США проголосила про те, що вона введе нові санкції проти Ірану через його ракетну програму.

Іран поскаржився на наслідки санкцій, і ці скарги були озвучені на найвищому рівні язиком наставника Хаменеі, який показав невдоволення зволіканням зняття західних санкцій. Іран звинуватив США у затримці відновлення торгівельних стосунків з ним та почав вимагати скасувати санкції стосовно нього.

Також європейські банки поставили під сумнів серйозність зняття Америкою санкцій з Ірану, і вони не наважились співпрацювати з ним через відсутність банківської підтримки у країні, що призвело до спаду в Іран вимагати від них інвестувати фінанси в Іран.

Якщо б Америка серйозно хотіла покарати Іран через його ракетну програму, то Керрі не приїздив би до Лондону, щоб впевнити європейських банкірів підтримати інвестиції європейських кампаній в Ірані. Проте Америка розуміє, що Іран не виграє нічого від скасування санкцій проти нього, оскільки є побоювання, що стосовно тих європейців, які будуть співпрацювати з ним, будуть введені санкції. І тому Керрі здійснив візит до Лондону, щоб усунути ці побоювання, і сказав: «Метою зустрічі у Лондоні є вислухати подібні побоювання та спробувати розвіяти їх». Отож, Америка серйозно хоче від Європи, щоб вона співпрацювала з Іраном і не боялась санкцій. Іншими словами, вона хоче сказати європейцям, що нема ніяких санкцій стосовно Ірану і що заяви деяких офіційних осіб США про нові санкції стосовно нього не мають реальності.

Зустріч Керрі з головними європейськими банкірами у Лондоні призведе, згідно до американського бачення, до покращення економічного стану в Ірані. Це, у свою чергу, повинно призвести до того, що фінансова співпраця між Іраном та західним світом повинно відбуватись плавно та без обмежень, що повинно дозволити Ірану виконати відведену йому роль у фінансуванні різноманітних ворожих дій, зокрема – військових дій проти сирійського народу та спроб утвердити режим тирана Башара. Це, звісно ж. слугує чисто американським стратегічним інтересам у Сирії, б’є по революції та зберігає злочинний режим від падіння.

Подібне відкрите американське втручання для підтримки іранської економіки викриває її оманливі ствердження про те, що Америка спричиняє задушливий тиск на Іран, і викривають ствердження Ірану про те, що він протистоїть Америці та вважає її своїм стратегічним ворогом.

Нинішні банківські поступки Америки стосовно Ірану, а до цього– його інтеграція у світову систему SWIFT, повернення йому десятків мільярдів доларів та переказ їх до Ірану у минулому місяці та багато інших фінансових та економічних заходів, позі всіляких сумнівів, ведуть до посилення геополітичного положення Ірану, а також дозволяють йому слугувати інтересам Америки у регіоні та зберігати його вплив у ньому.

Написав для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Ахмад аль-Хутуваній
7 Шаъбан 1437
14.05.2016

Головне меню