Держави, які не керуються управляються ідеологією, управляються посольствами!

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина: Рашід Ганнуші, лідер туніської партії «Ан-Нахда», виступаючи перед своїми помічниками, підкреслив, що сучасні держави не управляються ідеологією, а управляються за допомогою економічних програм та рішень, скерованих на вирішення проблем економічного розвитку та працевлаштування, щоб забезпечити гідне життя громадянам.

Це було промовлено під час роботи десятої  конференції партії «Ан-Нахда» у Тунісі, – www.aljazeera.net

Коментар: Дивують ці висловлювання, подібні до цього! Якщо б я сказав тому, хто це читає, що ця заява ішла від мусульманина, то він здивувався би іще більше. Чи дійсно пан Ганнуші мав на увазі у своїх словах це? Або ж йому це написали, і він, не вдумуючись у зміст прочитаного, сказав це? Якщо він не цінує інтелект своїх послідовників, то хіба він буде цінувати розум решти людей? А більш серйозним, аніж усі ці питання, є те, що як ця людина зустріне свого Господа, предстане перед Ним, спілкуючись з Ним без перекладача, і він спитає його про ці та інші слова, промовлені ним на подібних церемоніях, де Іслам відокремлюють від життя, ліплять із Іслама демократію та заявляють інші оманливі твердження?!

Що стосується вищенаведений його слів: «Сучасні держави не управляються ідеологією …», – то виникає питання: про яку державу він говорить? Якщо він говорить про держави своїх панів, то вони керуються капіталістичною ідеологією, а якщо він говорить, виходячи зі свого вузького кругозору, про країну, у якій живе, то він сам чудово знає, що вона керується із посольств західних держав, і так йдуть у решті залежних країн.

Стосовно ж його слів: «…а управляються за допомогою економічних програм та рішень, скерованих на вирішення проблем економічного розвитку та працевлаштування, щоб забезпечити гідне життя громадянам», – то це ствердження суперечить реальності, суперечить простим розумовим правилам та суперечить важливішим ісламським основам. Що стосується суперечності цього ствердження реальності, то ці пресловуті програми не спираються на акъиду Умми; і вони нічого, окрім лих, не принесли тим народам, які обдурились ними та втілювали ці програми. Ці програми– не що інше, як підступи Всесвітнього банку та міжнародного валютного фонду, які входять зі своїми програмами у країни лише для того, щоб спустошити їх. Кажучи про суперечності цих стверджень простим розумовим правилам, то необхідно відзначити, що будь-яким діям повинна передувати ідея, і цим економічним програмам та рішенням, які скеровані на вирішення проблем економічного розвитку та працевлаштування, повинна передувати ідея, на яку вони будуть спиратися, і під ідеєю тут мається на увазі основоположна і всеохоплююча ідея, тобто. ідеологія. І нехай знає пан Ганнуші, що ті програми, до яких він закликає, були принесені послідовниками ідеології, і ці послідовники спирались у цих програмах на свою ідеологію, яка суперечить Ісламу як в загальному, так і в деталях. Що стосується суперечності цього ствердження важливішим ісламським основам, то нехай він (Ганнуші) прочитає суру «Невірні », яку знає напам’ять кожен мусульманин, а точніше – кожна дитина:

قُلۡ يَٰٓأَيُّهَا ٱلۡكَٰفِرُونَ ١ لَآ أَعۡبُدُ مَا تَعۡبُدُونَ ٢

«Скажи: «О невіруючі! Я не поклоняюсь тому, чому поклоняєтесь ви»» (109:1,2).

Можливо, (Ганнуші) не знає, що той, хто іде за чоловіком, який дозволяє заборонене та забороняє дозволене, той поклоняється йому, то тоді нехай прочитає слова  Всевишнього Аллаха:

ٱتَّخَذُوٓاْ أَحۡبَارَهُمۡ وَرُهۡبَٰنَهُمۡ أَرۡبَابٗا مِّن دُونِ ٱللَّهِ

«Вони взяли собі господами окрім Аллаха своїх первосвящеників та монахів» (9:31), –

Після того, як вони (первосвященики та монахи) дозволили їм заборонене та заборонили дозволене. Ці програми та рішення, про які він говорить, якщо взяті у когось іншого окрім Всевишнього Аллаха, то це є поклонінням іншому, аніж Всевишньому Аллаху, і Іслам не має до нього і до того, до чого він закликає, жодного стосунку.

Поверніться до праведності та розсудливості, шейх! Побоїтеся Аллаха, який є Вашим Господом, та устрашіться дня повернення до Нього, в якому кожному сповна буде воздано за усе, що він набув, і ні з ким не вчинять несправедливо.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Халіф Мухаммад – Йорданія
16 Ша'бан 1437
23.05.2016

Головне меню