Хіджра — це не печера, павук або голуб… Хіджра — це держава, керівництво та головування

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Четвер, 21.09.2017 — це перше число місяцю Мухаррам 1439р.х.

Коментар:

Кожного разу, коли приходить новий рік ісламського календаря, скрізь починають підніматись розмови навколо хіджри Пророка ﷺ із Мекки у Медину. Тема розглядається вченими, вчителями з усіляких можливих та неможливих ракурсів, але, на жаль, більшість з них далека від реальної суті цієї великої події — того, що вона несе у якості прикладу для Ісламської Умми. Приклад полягає у методології по зміненню реальної дійсності Умми.

Хіджра часів Посланця Аллаха ﷺ проходила у ті ж дні, по своїй схожості, що і наші сьогоднішні реалії. На ту мить у світі полюсами сили були перси та візантійці , а що стосується арабів, то у них не було абсолютно нічого. Причина полягала у тому, що вони ділились на різні племена. Кочові племена окрім тваринництва вели боротьбу за воду та пасовиська, осілі, в основному, займались сільським господарством та торгівлею … Мекка на ту мить була бастіоном язичництва та ідолопоклонства … Хіджра мусульман відбулась після спокусливих пропозицій з боку курайшитів Пророку ﷺ. Вони запропонували йому ﷺ бути правителем, запропонували багатство та силу. Проте він ﷺ відкинув усе це, вибравши пророцьку місію. Тоді Пророк ﷺ сказав своєму дядьку Абу Талібу:

يَاعَمُّ، وَاللهِ لَوْ وَضَعُوا الشَّمْسَ فِي يَمِينِي،وَالْقَمَرَ فِي يَسَارِي عَلَى أَنْ أَتْرُكَ هَذَا الْأَمْرَ حَتَّى يُظْهِرَهُ اللهُ أَوْ أَهْلِكَ فِيهِ مَا تَرَكْتُهُ

«О мій дядько! Клянусь Аллахом, якщо навіть вони покладуть мені сонце у праву руку, а місяць — у ліву, з умовою залишити цю справу, я не залишу її , доки не завершить її Аллах повністю або доки я не загину на цьому шляху!».

Такою була ситуація до хіджри. Суспільство Мекки зачинило двері перед Посланцем ﷺ, земля перестала бути плодючою для Божественного заклику . Внаслідок цього виникла необхідність переселення із цього міста , із цього суспільства , в інше місто та суспільство туди, де ґрунт плодючий для заклику , туди , де суспільство прийме його, і цим місцем став Ясріб (сучасна Медина).

Так у чому схожість наших днів з днями Посланця ﷺ у Мецці?

На сьогоднішній день Ісламська Держава відсутня; так само ж було і у Мецці . Сьогодні світ кишить тиранічними, диктаторськими режимами, починаючи з Америки, Росії, Китаю та закінчуючи маленькими державами зла, що заполонили увесь ісламський світ. У часи Посланця ﷺ, коли він був у Мецці,так само ж були великі держави в обличчі Персії, Візантії (як Америка, Росія та Китай сьогодні), та дрібні — в обличчі арабських племен (як сучасні держави ісламського світу). Єврейське утворення на землях Палестини на сьогоднішній день подібно племенам євреїв , що проживали у Медині та у її околицях.

Сьогодні щирі, чисті, набожні носії заклику є особистостями із числа синів цієї Умми . Вони несуть заклик та діють в інтересах Умми, як це робив Посланець ﷺ та його сподвижники (р.а.), діючи в інтересах мусульман, приносячи себе у жертву і не відмовляючись від Божественного заклику через утискання, гоніння з боку деспотів та тиранів . Вони невідступно слідували по методу Пророка ﷺ, змінюючи устої доісламської джахілії , закладаючи міцні основи для майбутньої Ісламської Держави — держави істини, справедливості та добра.

Те, що відбувається сьогодні, схоже на те, що було учора у Мецці, коли щирих носіїв заклику, таких як Аммар (р.а.), Хубайб (р.а.) та Білял (р.а.), піддавали гонінням та тортурам; також і сьогодні за носіями заклику ганяються абсолютно усі держави невір’я, і навіть їх родичі, обмануті просвітою Заходу все, дивляться на них спідлоба. Іншими словами, сьогодні, як і у ті далекі часи, нема помічників у носіїв заклику.

Незважаючи на ці репресії та утискання у відношенні носіїв заклику, вони радіють швидкій появі Праведної держави Халіфат, правління в якій буде за методом пророцтва. У часи Пророка ﷺ також утискали та репресували сподвижників (р.а.), проте Аллах через заклик Мусаба ібн Умайра привів в Іслам племена Аус та Хазрадж, які проживали у Медині, після чого їх представники приїхали до Пророка ﷺ, щоб дати другу клятву при Акабі, в якій вони поклялись надати допомогу йому, його заклику , а також вони прибули з закликом для його переселення до них у Медину, щоб встановити першу Ісламську Державу. Вони бажали, щоб Медина осяялась світлом Посланця ﷺ і стала першою столицю Першої Ісламської Держави.

Порівнюючи положення Пророка ﷺ, мухаджирів, які були носіями заклику , ансарів, які були володарями сили, з положенням тих, хто веде діяльність по встановленню держави Халіфат та звеличенню релігії, тобто з носіями заклику, а також з володарями сили із числа військових офіцерів, із числа ватажків суспільств у мусульманських країнах — порівнюючи обидві реальності, ми знаходимо, що вони ідентичні, схожі , і ми спостерігаємо, як на горизонті видніються явні зміни та наближається яскраве світло , яке осяє увесь світ, з дозволу Аллаха.

О володарі сили! Ви є ансарами Аллаха:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا أَنصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ

«О ті, які увірували! Будьте помічниками Аллаха. Іса (Іісус), син Марьям (Марії), сказав апостолам: «Хто буде моїм помічником на шлях до Аллаху?». Апостоли відповіли: «Ми — помічники Аллаха» (61:14).

Саме на вас лежить надання допомоги вашій релігії! Не дозволяється вам відкладати на потім цей обов’язок . Знайте, ніщо не повинно заважати цій справі, ані любов до насолод цього світу , ані страх перед якою-небудь силою. Надайте підтримку та допомогу тим, хто веде діяльність по встановленню Халіфату, будьте ансарами сьогоднішнього дня, як були ансарами у ті часи жителі Медини. Так кому дістанеться ця велика честь? Чиїми руками відродиться велич мусульман та Ісламу? Кому дістанеться вдоволення Аллаха — Господа світів, — хто буде з правдивими?

قَالَ ٱللَّهُ هَٰذَا يَوۡمُ يَنفَعُ ٱلصَّٰدِقِينَ صِدۡقُهُمۡۚ لَهُمۡ جَنَّٰتٞ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَآ أَبَدٗاۖ رَّضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُمۡ وَرَضُواْ عَنۡهُۚ ذَٰلِكَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيمُ ١١٩

«Аллах сказав: «Це — день, коли правдивим людям принесе користь їх правдивість. Їм уготовані Райські сади , в яких течуть ріки. Вони будуть там вічно». Аллах задоволений ними, і вони задоволені Ним. Це — великий успіх!» (5:119).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Рола Ібрахім
2 Мухаррам 1439 р.х.
22.09.2017

Головне меню