Спроби уряду КСА добитися прихильності народу

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Королівство Саудівська Аравія відсвяткувало Національний день» («Alhayat», 23.09.2017).

Коментар:

— На протязі багатьох років 23 вересня уряд Саудівської Аравії святкує Національний день. Але святкування у цьому році стало особливим, оскільки було заплановано проведення до 27 різноманітних заходів,аж до того, що був запущений телевізійний канал для висвітлення цих подій.

— Приблизно тиждень до святкування Національного дня «Народний рух Саудівської Аравії» через Інтернет закликав до протесту проти режиму аль-Сауда,хоча важко назвати цей рух «народним», оскільки їх результатом буде неминучий провал. Насправді вони не представляють народ ані ідейно, ані політично. Незважаючи на це, уряд КСА побоюється цих закликів, вважаючи, що цей рух почався через зміну наслідного принца, якого король намагається закріпити у владі.

— У цьому році святкування Національного дня мало особливу важливість для нового наслідного принца Мухаммада ібн Сальмана. У той час, коли він кожен день намагається зміцнитись та полегшити процес прийняття влади, на його шляху зустрічаються три основні перешкоди. Перша — неминучий провал кожного його проекту, як війна в Ємені «Бачення КСА-2030», покращення життя у країні, розрив відносин з Катаром та інше. Друга перешкода — це невизнання народом нового принца, його політики та світського курсу. Третя — сильне невдоволення серед правлячого клану у КСА по відношенню до нього, його діям і тому, як він захопив владу. Тому такі події є чудовою можливістю для нього показати себе у новому світі та представитись у якості сучасного молодіжного бачення та реального майбутнього Саудівської Аравії.

— Ці урочистості відбуваються на тлі постійного росту цін та невдоволення населення економічною ситуацією, що погіршується. На святкування була витрачена величезна сума грошей , яку люди вимагали витратити на житло, лікування та освіту замість розваг, які нічим не допомагають. Проте уряд не звертає уваги на усе це. У ці дні, коли численні жителі країни не знаходять місця для своїх дітей у державних школах, вони вимушені іти на такі свята , вішаючи на своїх дітей національну символіку.

— Так вже побажав Аллах, що у цьому році Національний день співпав з річницею благословенної хіджри Пророка ﷺ. У той час, коли муфтії Саудії видають фетви, що святкування річниці хіджри (переселення) — це бида (нововведення), вони вимушені святкувати Національний день! Це відображає ситуацію крайніх протиріч , які шейхи родини аль-Сауда переживають сьогодні як ніколи раніше . Подібне відбувається через їх бажання зв’язати себе з політикою уряду та змінюватись зі зміненнями в уряді, що у наші дні відбувається частіше, аніж вони очікували.

— Насправді, цей день є болючою датою для мусульман. Це — день, коли пролилась кров синів Держави двох святинь, коли агенти ворогів виступили проти Османського Халіфату, змовившись з англійцями, щоб зруйнувати його, потім вбивши усіх, хто намагався запобігти цьому.

— «Розважальна» політика уряду, яка суперечить культурі країни, пригноблення, яке дійшло до того, що люди не можуть мовчати та лицемірити, внутрішня і навіть зовнішня політика, яка полягає у тому, щоб кидатись в обійми Трампа — ворога Умми, — а також економічна політика «пограбування людей» та інші пороки, існуючі в епоху цього уряду, — усе це не приховається за грандіозним святкуванням. Ці емоційні враження, якими уряд намагається затулити роти людей, є тимчасовими та не триватимуть довго. І це не завадить реальному щирому руху, який може з’явитись у будь-яку мить…

أَمْ حَسِبَ الَّذِينَ اجْتَرَحُوا السَّيِّئَاتِ أَن نَّجْعَلَهُمْ كَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَوَاءً مَّحْيَاهُمْ وَمَمَاتُهُمْ سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ

«Невже ті, хто набували зло, вважали, що Ми повністю прирівняємо їх до тих, які увірували та робили праведні діяння, як при житті, так і після смерті? Які ж погані їх судження!» (45:21).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Мухаммад ібн Ібрахім
5 Мухаррама 1439 р.х.
25.09.2017 р.

Головне меню