Та, що навчає Корану — злочинниця в очах узбецького уряду!

Новини та коментарі
Друкарня

11 вересня державне телебачення Узбекистану транслювало передачу про 57-річну жінку на ім’я Фатіма Абдулладжанова, яка вела уроки Корану та Тафсіру серед жінок . 19 липня у її домі, розташованому у Зафарабадському районі, був здійснений обшук.

На Абдулладжанову та її 16 учениць була зведена справа. Телевізійна передача представила їх, сидячими, схиливши голови, перед якими лежав Коран, нібито вони були винні у крупному злочині!

Головний імам-хатіб у Ташкенті Анвар Карі Турсунов пізніше виступив з роз’ясненнями рішень Шаріату в області освіти жінок. Він підкреслив, Абдулладжанова та її учениці зібрались для вивчення Священного Корану, що без дозволу на те верховних вчених є гріховним, і перш за усе їм варто було проконсультуватись з ними, а потім вже починати уроки. Але і це не допомогло б, оскільки освіта жінок вважається дурним у суспільстві! Вчительку по Корану Фатіму Абдулладжанову імам описав словами «неграмотна, пустослівна викладачка зі своїми примхами», звинувачуючи її у гонитві за матеріальними цінностями та зборі грошей за уроки, додавши: «Нам про це точно відомо». Наприкінці трансляції був озвучений вирок суду, що визнав жінок винними, і на кожну із них було накладено штраф.

Фатіма Абдулладжанова, ображена Анваром Карі, є донькою Сулеймана Карі — вченого, який займався поширенням ісламських знань в Узбекистані у часи комуністичного атеїзму. Він був видатним вченим, відомим серед вчених свого часу. Фатіма була його ученицею, вона завжди прагнула поділитись своїми знаннями з іншими та навчити їх Корану. Пророк ﷺ сказав:

خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ

«Кращими із вас є ті, хто вивчає Коран та навчає йому інших»(ат-Тірмізі, Насаі, Ібн Маджа).

Незважаючи на судимість у 2015 році за тим же звинуваченням , вона бажала продовжувати свій шлях по навчанню Корану заради вдоволення Всевишнього Аллаха. Фатіма Абдулладжанова є набожною та щирою мусульманкою, тому що вона проявляла стійкість навіть у часи несправедливості та тиранії, продовжуючи поширювати знання про Іслам.

Уряд Узбекистану продовжує свою боротьбу проти Ісламу та мусульман. Хоча мусульмани Узбекистану і хочуть вивчати Шаріат, влада чинить перешкоди утворенню мадраса та університетів (окрім тих, які вже є). А цього недосить для мусульман Узбекистану, чисельність яких нараховує 31 мільйон. В Узбекистані нараховується усього дев’ять мадраса та два ісламських університети. Кількість студентів, які поступили у ці заклади, не перевищує 300 на рік з дуже малим відсотком серед них жінок та дівчат. Усі вони зосереджені у крупних містах, таких як Ташкент, і нема жодного у провінціях. Разом з цим, уряд спричиняє тиск на жителів, забороняючи їм збиратися заради вивчення Корану!

O мусульмани Узбекистану! Як довго ви будете безмовними перед цією тиранією та несправедливістю?

Вас влаштовує таке обходження з віруючими матерями, які читають на вивчають Коран? У чому їх злочин?

Це положення нагадує часи джахілії, коли мусульмани Мекки були вимушені читати Коран в своїх домах потайки. Мушрики вистежували їх та піддавали мукам. Ті мусульмани були чужими серед свого народу, як і мусульмани Узбекистану сьогодні серед свого! І Туба чужим:

بَدَأَ الإِسْلامُ غَرِيبًا ، وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيبًا ، فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ

«Іслам почався чужим і повернеться також чужим, як і почався . І Туба (дерево в Раю) — чужим».

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Мухліса аль-Узбекія
5 Мухаррама 1439 р.х.
24.09.2017

Головне меню