Не дозволено зводити проблему Палестини до рівня переносу посольства та вибору столиці!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: За словами кореспондента «Аль-Джазіри», палестинська влада закликала до екстрених засідань Лігу арабських держав, Організацію Ісламської співпраці та Раду співпраці арабських держав Перської затоки для того, щоб обговорити прагнення Америки визнати м. Єрусалим столицею сіоністського утворення.

Голова Палестини Махмуд Аббас поквапився зв’язатись з міжнародними та арабськими лідерами, щоб вони відмовили президента США Дональда Трампа від рішення об’явити м. Єрусалим столицею сіоністського утворення.

03.12.2017 сайт «aljazeera.net» опублікував статтю, в якій палестинське керівництво попереджає, що подібна американська заява (зроблена після обмеження роботи уряду представництва Організації звільнення Палестини у Вашингтоні), зведе нанівець роль Америки у якості посередника у вирішенні арабсько - «ізраїльского» конфлікту та підштовхне регіон встати на більш небезпечний шлях. Також у самій готовності адміністрації президента Трампа визнати м. Єрусалим столицею сіоністського утворення (іще до рішення питання про припинення окупації) палестинська влада побачила причину для руйнування мирного процесу та дестабілізації ситуації у регіоні.

Коментар: Після того, як у ЗМІ просочилась інформація про те, що Трамп розглядає план об’явлення м. Єрусалима столицею сіоністського утворення, і після того, як став відомим його намір про перенос посольства США із м. Тель-Авів у м. Єрусалим, одразу почались дзвінки, скликання екстрених засідань, налагодження зв’язків з міжнародними та арабськими лідерами, щоб вони відмовили Трампа від подібного рішення хоча невідомо, чи буде ця заява чи ні. Проте веб-сайти електронних новин та їх відвідувачі вже виразили гнів у відношенні цього рішення, розгорнувши кампанію під гаслом «Єрусалим — столиця Палестини». У цій кампанії є благо і доказ тому, що Палестина та Єрусалим є частиною світогляду мусульман, яка абсолютно не сприймає торгу ані у цьому, ані в інших питаннях.

Проте виникають питання: хіба проблема полягає у тому де буде розташоване американське посольство? Або проблема усе-таки полягає у його наявності на землях Палестини? Хіба наше протистояння з сіоністським утворенням обмежується визначенням того,чиєю столицею будемо?

Ми, як мусульмани, не визнаємо існування посольства США ані у м. Тель-Авів, ані у м. Єрусалим, ані у буд-якому іншому шматочку благословенної землі Палестини. Ми не визнаємо і не приймаємо дроблення земель Палестини на основі політичного проекту двох держав або на основі територій з урахуванням 1948 чи 1967рр. Ми відкидаємо усі компромісні рішення та зрадницькі ініціативи, що висуваються режимами мусульманських країн, задача яких — досягти нібито миру та нормалізації відносин з «Ізраїлем».

Сама проблема земель Палестини та наша боротьба з сіоністським утворенням засновані на факті того, що Палестина — це ісламська благословенна земля, і вірити у це є ваджибом для мусульман:

سُبۡحَٰنَ ٱلَّذِيٓ أَسۡرَىٰ بِعَبۡدِهِۦ لَيۡلٗا مِّنَ ٱلۡمَسۡجِدِ ٱلۡحَرَامِ إِلَى ٱلۡمَسۡجِدِ ٱلۡأَقۡصَا ٱلَّذِي بَٰرَكۡنَا حَوۡلَهُۥ لِنُرِيَهُۥ مِنۡ ءَايَٰتِنَآۚ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلۡبَصِيرُ

«Пречистий Той, Хто переніс вночі Свого раба, щоб показати йому деякі із Наших знамень, із Заповідної мечеті у мечеть аль-Акса, околицям якої Ми дарували благословення. Воістину, Він — Чуючий, Бачачий» (17:1).

Мусульмани відкрили цю землю та обагрили її кров’ю шахідів, тому ми не сприймаємо відмови навіть від п’яді цієї землі. Ми будемо прагнути до її повного звільнення від сіоністського утворення та повернення у лоно Умми. Це — з одного боку.

З іншого боку, ми не чекаємо від Америки якої-небудь допомоги ані для Палестини, ані для інших ісламських земель. А той, хто сподівається та чекає рішення у питанні Палестини від «угоди сторіччя» США та «Ізраїлю» або будь-якої іншої американської ініціативи, той обдурився та піддався ілюзіям. Америка була і залишається ворогом Ісламу та мусульман, вона жорстоко та масово вбивала мусульман в Іраку та Афганістані… Вони підтримувала та підтримує тиранів у мусульманських країнах, щоб ті без труда могли вбивати та знищувати свій народ, як це відбувається у Сирії та в інших країнах. Вона опікає «Ізраїль» і підтримує його злочини проти народу Палестини.

Рішення питання Палестини полягає у висуненні мусульманських армій для її звільнення та викорінення сіоністського утворення, а будь-які інші зусилля та заклики — ніщо інше як омана та порожня витрата часу.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Бараа Мунасира
17 Рабіуль-авваль 1439 р.х.
05.12.2017 р.

Головне меню