Рішення про страту 139 солдатів має за собою більше підґрунтя, аніж здається на перший погляд

Новини та коментарі
Друкарня

Постанова Верховного суду відносно різанини у Більхані вказує на те, що уряд партії «Авамі ліг» стояло позаду цієї змови.

Новина: 27 листопада 2017 р. Верховний суд Бангладеш виніс рішення про страту 139 солдатів, які брали участь у заколоті 2009 р., за їх роль у різанині, внаслідок чого загинуло 74 людини, серед них — 54 армійських офіцері. Цей розгляд став найбільшою кримінальною справою у сучасній історії країни. Також довічні терміни отримали 146 солдатів, а іще 256 солдатів отримали різноманітні строки ув’язнення. Здебільшого це торкнулось прикордонників, замішаних у справі.

Коментар:

З 25 по 26 лютого у 2009 м. Дакка спалахнуло дещо схоже на військовий заколот, в якому взяли участь головним чином прикордонній війська Бангладеш. Тоді солдати-заколотники захопили штаб-квартиру прикордонних військ у Більхані, внаслідок чого був вбитий загальний командуючий озброєних сил і разом з ним біля 57 офіцерів армії. Повстання припинилось капітуляцією змовників, здачею ними зброї та звільненням заручників після низки переговорів.

У ході переговорів з урядом Вищий суд заявив про те, що заколот був по суті змовою проти спокою держави, громадського порядку та економічної стабільності. Суд також заявив, що заколот був «спробою знищити підготовлену та кваліфіковану військову силу за допомогою змови».

Незважаючи на те, що Вищий суд вказав на змову і на зв’язок з іноземними силами під час заколоту, тим не менш, він не розкрив фактичних цілей змовників, як і не пролив світло на міру покарання для них за цю змову. Насправді, різанина у Більхані є посланням усій країні та усьому народу, який,як і колись, відчуває біль тих подій. Як і колись, нинішній правлячий режим намагається загасити біль та гнів людей за допомогою судів та вироків, зв’язаних з цією справою. Але, на думку багатьох людей, усі ці суди та їх вердикти — лише пил, який кидається у вічі, через що стає ясним, чому голова правлячої партії «Тураб Алі» відмовляється давати пояснення з приводу того, що сталося, незважаючи на звинувачення у відповідальності за різанину, що летять на його адресу, адже відомо, що змовники провели тайне зібрання у його резиденції.

Одразу після різанини у Більхані Хізб ут-Тахрір почав проводити масштабну кампанію з метою розкрити змову державного рівня, у якій була замішана Індія. Люди почали розуміти, що т.з «заколот» став усього лише частиною тривалої змови, яку розробляла Індія разом зі своїми агентами всередині уряду Бангладеш та поза нього. Внаслідок цього режим Бангладеш заборонив діяльність Хізб ут-Тахрір.

Жителі Бангладеш повинні розуміти, що злочинці та агенти, як і колись, ведуть змови проти нас та нашої безпеки. У них, як і раніше, є повноцінний доступ в усі сфери держави при підтримці порочного правлячого режиму. У будь-яку мить знов можуть статися подібні вбивства, а тому люди повинні підняти свої голоси з вимогою істинних змінень та об’єднатись навколо проекту встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва — навколо проекту держави, яка ніколи не прогнеться під міжнародний політичний вплив і надасть усім людям безпеку та справедливість, незважаючи на релігію та колір шкіри.

Сказав Всевишній:

وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

«Тому, хто уповає на Аллаха, досить Його. Аллах доводить до кінця Свою справу. Аллах встановив міру для кожної речі» (65:3).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Камаль
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Бангладеш
19 Рабі уль-авваль 1439 р.х.
07.12.2017

Головне меню