Ісламська Умма продовжує свій нелегкий шлях до колишньої величі

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У Каїрі поліція застосувала сльозогінний газ для розгону біля тисячі демонстрантів, які зібрались на акцію протесту з вимогою відставки президента Абдель Фаттаха ас-Сісі. Підсилені наряди стражів порядку чергують у столиці та інших містах країни.

Джерело: https://ru.euronews.com/2019/09/27/egypt-demonstrations-anti-and-pro-government

Коментар: Через 8 років після революційних подій , що стали причиною скинення диктатора Хосні Мубарака, одна із ключових арабських країн, Єгипет, знов охоплена масовими протестами, метою яких є відставка Абдель Фаттаха ас-Сісі, який став надійною заміною Мубарака.

На тлі того, що події Арабської весни не привели до перемоги Ісламу, сьогодні в оточенні мусульман розгорнулась дискусія про те, чи є події останніх років у Тунісі, Єгипті, Ємені та інших мусульманських країнах, і особливо у Сирії, ознакою пробудження Ісламської Умми чи навпаки, є ознаками глибокого занепаду.

При аналізі подій останніх років необхідно розуміти , що миттєва перемога Ісламу після десятиріч нав’язування чуждої нам неісламської ідейної просвіти хоча і є можливою, проте на тлі того, чому ми є свідками , важко досяжною.

Якщо говорити зокрема про Єгипет, то у липні 2013р. був скинутий представник «Братів-мусульман» президент Єгипту Мухаммад Мурсі (нехай Аллах пробачить його гріхи). Це трапилось внаслідок помилок,допущених «Братами-мусульманами», які не скористались належним чином наданою можливістю для повноцінного запровадження законів Ісламу на державному рівні в Єгипті. Замість цього вони почали загравати з неісламськими колами впливу в Єгипті і за кордоном, пійшовши з ними на компроміс. Усе це призвело до того, що вони занурились у гріху і позбавились народної підтримки.

Коли для США стало ясно, що знаходження Мурсі на посту президента ізжило себе, призначений самим Мурсі міністр оборони Єгипту Абдельфаттах ас-Сісі скинув президента і тим самим відкотив Єгипет до часів Хосні Мубарака.

Тим не менш, по спливанню 6 років, мусульмани Єгипту знов встають на ноги для того, щоб позбутися від тиранії і повернути у свої руки право самим визнавати своє майбутнє.

Можливо, хтось скаже, що сьогоднішні протести в Єгипті управляються ззовні чи не здатні призвести до корінних змін. Можливо, хтось скаже, що результати масових протестів будуть знов обернені проти мусульман Єгипту.

Але важливим у даних подіях , а також в усіх попередніх подіях Арабської весни є факт того, що Ісламська Умма однозначно встає з колін.

Однозначним є те, що сьогодні Ісламська Умма перебуває у пошуку шляху для повернення собі колишньої величі і світового лідерства, навіть якщо це пошук досі іде шляхом проб і помилок, навіть якщо мусульмани досі потрапляють у тенета і виверти колоніальних держав.

Також, однозначним є те, що мусульмани вже ніколи не повернуться до положення, коли на протязі десятиріч диктатори безкарно катували мусульманські народи , не зустрічаючи на шляху нікого , окрім окремих свідомих особистостей і нечисленних груп.

Тому події останніх декількох років є безпрецедентними по своїй значущості для остаточної перемоги мусульман.

Сьогодні Ісламська Умма , незважаючи на численні кордони штучних держав, приходить до руху як єдиний організм по усій протяжності Ісламського світу , повертаючи собі одну із найважливіших якостей, описаних Посланцем Аллаха ﷺ у своїх хадісах:

Передають зі слів ан-Нумана ібн Башіра, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «У своєму милосерді , любові і співчутті по відношенню один до одного, віруючі подібні єдиному тілу: якщо один із органів болить, то усе тіло відгукується на це безсонням і гарячкою» (Муслім, Бухарі).

Усе це є передвісником неминучої перемоги Ісламської Умми у її боротьбі за повернення колишньої ісламської величі , розвитку і слави.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
Фазил Амзаєв
05.10.2019

Головне меню