Золото — це громадська власність, і держава лише розпоряджається ним у благо народу

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Центральний банк Судану об’явив в своєму піврічному звіті, що експорт золота в першій половині 2022 року виріс до 1,315 мільярда доларів порівняно з 1,014 мільярдом доларів в першій половині минулого року, тобто експорт виріс на 300,9 мільйона доларів. 

Голова Суданської компанії по мінеральним ресурсам Мубарак Абдуррахман Ардул привітав і зацікавлені сторони в секторі мінеральних ресурсів. Він пояснив, що безперервний ріст добування золота з 2020 року пов’язаний зі старанною роботою, яку здійснив металургійний сектор, його філіали, міністерства і заклади. Ардул виразив гордість за ці успіхи, підтверджені фактами і цифрами, які, за його словами, представляють собою відкриту і ясну книгу для тих, хто бажає відлякати робочих та інвесторів від сектору добування мінеральних ресурсів Судану.

Коментар: Про які зацікавлені сторони йде мова, кого привітав Мубарак Абдуррахман Ардул? Це населення країни? Чи це володарі компаній, правителі і політики? Жителі Судану стали свідками цієї новини, але їм немає до неї ніякого діла, адже вона не кормить їх і не позбавляє від голоду. Подібні новини ніяк не впливають на жителів Судану, тому що їм не випадає навіть гроша з цього золота, адже країна занурена в капіталістичну систему, яка застосовується в Судані в гіршій її формі. Усе це багатство відкрито вивозиться через Хартумський аеропорт в кишені правителів та їх хазяїв. Вони нехтують законами Ісламу, адже Шаріат визначив золото в таких обсягах громадською власністю.

Нескінченні корисні копалини є громадським надбанням. Ат-Тірмізі вивів від Абьяда ібн Хаммаля повідомлення про те, що:

أَنَّهُ وَفَدَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ ﷺ فَاسْتَقْطَعَهُ الْمِلْحَ فَقَطَعَ لَهُ، فَلَمَّا أَنْ وَلَّى قَالَ رَجُلٌ مِنْ الْمَجْلِسِ: أَتَدْرِي مَا قَطَعْتَ لَهُ؟ إِنَّمَا قَطَعْتَ لَهُ الْمَاءَ الْعِدَّ. قَالَ: فَانْتَزَعَهُ مِنْهُ

«Він прибув до Посланця Аллаха і попросив виділити для нього соляні поклади, і Пророк виділив їх для нього. Коли він пішов від Пророка, один із присутніх звернувся до Пророку зі словами: «Чи знаєш ти, що виділив йому? Ти виділив йому нескінченні запаси води». Після цього вони були повернені».

Сіль була уподібнена воді, що показати її нескінченність. Це служить доказом того, що різноманітні мінерали і корисні копалини, такі як залізо, мідь, фосфор, уран, золото і так далі, якщо вони відносяться до нескінченному джерелу, то не можуть знаходитись в приватній власності.

Якщо хтось із жителів Судану самостійно займається добуванням золота, то держава обкладає його податками за нульові послуги! Держава у нас капіталістична, ця держава податків, а не турботи.

Керуючись капіталістичною системою, уряд Судану приписав цю громадську власність на користь держави. Суданський міністр фінансів і економічного планування Джібріль Ібрагім підтвердив, що право власності на золото має держава, а не приватні особи. Він додав: «Тим не менш, ми дозволили приватним особам займатись розвідкою і експортом золота,але це не увінчалось успіхом». Ми не знаємо, звідки він взяв цю нечестиву фетву! І це недивно в тій ситуації, коли у країни немає інших турбот, окрім як збирати гроші іншими шляхами.

Що стосується держави Халіфат, то вона має відмітний погляд на це. Громадська власність — це одне із прав громадян держави, а правитель контролює її і піклується про неї у благо народу.

Ад-Дарукъутні передав дивний хадіс Маліка, аль-Хафіз ібн Хаджар наводить його в своїй книзі «Аль-Фатх», також передав його Ібн Абу Шейба з хорошим ланцюжком в «Аль-Мусаннафі». Передає Мухаммад ібн Фудайль від Харуна ібн Антара, від його батька, який сказав: «Мій батько був другом Канбара (слуга Алі), і він розповів: «Я вирушив разом з Канбаром до Алі, потім Канбар сказав: «О, повелитель правовірних, ідемо за мною, я сховав для тебе дещо», — і він (Алі) пішов разом з ним до своєму дому. По прибутті Канбар показав повний сосуд золота і срібла і сказав: «О, повелитель правовірних, ти не залишаєш нічого собі, усе ділиш і роздаєш, а це я залишив для тебе». Алі обнажив свій меч і сказав: «Горе тобі, хіба ти бажаєш предати мій дім вогню?». Потім Алі ударив мечем по цьому сосуду, і він розлетівся на частини. Алі був зі своїми помічниками, і він сказав їм, щоб ті розділили це золото і срібло на частини. Так було і зроблено, а Алі говорив: «О, жовте, о, (золото і срібло)! Спокушайте кого завгодно, але не мене!», «Це найкраще, що я зібрав, адже кожен збирач найкраще кладе собі у рот!». Також Алі сказав: «В казні є стрекала і голки, а також харадж, який був зібраний з кожного народу і трудівника». Він сказав своїм помічникам: «Розподілить це», — на що вони відповіли: «У цьому немає нужди». На це Алі сказав: «Клянусь Тим, в чиїй длані моя душа, я неодмінно розділю усе це!».

Капіталістична система не дотримується ніяких людських прав. Тільки держава, заснована на ісламській акиді, буде дотримуватись прав кожної людини. Час Праведного Халіфату з волі Аллаха вже наблизився як ніколи.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуль-Халік Абдун Алі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Судані
17 Сафара 1444 р.х.
13 вересня 2022 р.

Головне меню