Американсько-британська конкуренція в Африці

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Сполучені Штати зобов’язались виділити Африці 55 мільярдів доларів на протязі наступних трьох років.

Президент США Джо Байден готується провести на цьому тижні саміт США - Африка, куди були запрошені приблизно 50 африканських лідерів. Байден заявив про підтримку з боку США вступу Африканського союзу в G20; він також заявив про призначення спеціального представника для реалізації ідей, які будуть обговорюватись в ході саміту. Держдепартамент США планує призначити на цю роль посла Джонні Карсона.

Приблизно у цей же час міністр іноземних справ Великобританії Джеймс Клеверлі об’явив про нову політику своєї країни відносно Африки, країн Півдня і Сходу, сказавши: «Геополітичний центр тяжіння у світі починає зміщуватись на південь і сход. Більша частка світової економіки буде зосереджена у руках країн Латинської Америки, Африки і Азії». Він сказав, що його країна повна рішучості інвестувати в країни, які будуть визначати майбутнє світу. «Великобританія продемонструє стратегічну завзятість і готовність взяти на себе довгострокові зобов’язання . Я хочу, щоб наша зовнішня політика постійно дивилась вдалину і заглядала на 10, 15 і 20 лет уперед», — сказав Клеверлі.

Коментар: Колоніальні держави увесь час перебувають у пошуках нових стратегій, які будуть гарантувати їм панування над країнами, які розвиваються, щоб оволодіти їх ресурсами і багатствами, розширити свій ринок і запровадити свій вплив в усі аспекти життя третіх країн. Америка спокушує ці країни мільярдами в спробі заманити їх у пастку. Британія прагне зв’язати ці країни угодами, партнерством і союзами.

Поки Америка, Британія і Франція прагнуть заволодіти африканськими країнами, мусульманські правителі піднімають руки і здаються перед західною гегемонією. Вони не роблять нічого, щоб протистояти цій огидній колоніальні політиці.

Пригноблені народи втомились від покірних і принижених правителів, які повністю залежать від невірних колонізаторів. Вони почали шукати шляхи порятунку, щоб позбутись від маріонеткових правителів, які узурпували владу. Рано чи пізно поневолені народи зможуть вирватись із оков міжнародної гегемонії, нав’язуваної десятиріччями . Недалеко той день, коли народи звільняться від цієї тиранії і беззаконня, вони візьмуть рішення в свої руки і будуть покладатись тільки на свої сили в управлінні міжнародних справ. Більшість ісламських народів охопила ця пітьма, і тільки лише ідеологія Ісламу здатна вивести їх на шлях порятунку. Іслам розірве окови колоніалізму, змете його агентів і зітре їх вплив з усіх ісламських земель.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад Хатавані
20 Джумада аль-уля 1444 р.х.
14 грудня 2022 р.

Головне меню